Přístup k označování lepší/vyšší jakosti produktů ve smyslu čl. 7 odst. 1 nařízení (EU) 2023/2429
8.5.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Dotaz: Jaký je přístup SZPI k označování čerstvého ovoce, zeleniny a zelených banánů termíny (údaji), které naznačují lepší/vyšší kvalitu ve smyslu čl. 7 odst. 1 nařízení (EU)…
Průzkum: Zimu v ČR nepřežila čtvrtina včelstev, je to nejvyšší úhyn za 12 let
7.5.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Letošní zimu v Česku nepřežila čtvrtina včelstev, což je nejhorší výsledek za posledních 12 let. Velký úhyn včel podle vědců souvisí zejména s nebezpečnou varroázou, jejíž šíření loni umocnilo nezvykle teplé…
Deklarace karotenů v nápojiGarance
7.5.2025, PotravinyInfo
, Zdroj:... Dobrý den, mám dotaz ohledně deklarace barviva na obalu. V novém finálním nápoji (mango) se nám z komponenty přenáší barvivo beta-karoten (E 160a), abychom docílili oranžovějšího odstínu přibarvujeme ještě sami beta-apo-8-karotenalem (E 160e). Je možné tuto směs barviv na etiketě finálního nápoje nějakým ...
Kulatý stůl s názvem "Udržitelný potravinový systém v Česku"
6.5.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Komora s Českou technologickou platformou pro potraviny vás zvou na sedmý kulatý stůl na téma Udržitelný potravinový systém v Česku, tentokrát s podnázvem Ekonomické aspekty emisí skleníkových plynů v agropotravinářském…
Příklady označování: Ryby a rybí výrobkyGarance
5.5.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky na označování jsou stanoveny především v nařízení (EU) č. 1379/2013 o společné organizaci trhů s produkty rybolovu a akvakultury. Částečně pak i ve vyhlášce č. 69/2016 Sb. o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury…
ISO 50001 a požadavky na ESG reporting v souvislosti s omnibusem: Jak splnit očekávání v roce 2025Garance
5.5.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Rok 2025 představuje pro firmy v Evropské unii další významný milník v oblasti udržitelnosti. S rostoucími požadavky na ESG (Environmental, Social, Governance) reporting, které přináší Směrnice o podávání zpráv o udržitelnosti podniků (CSRD) – často označovaná…
Geneticky upravené brambory odolnější vůči vlnám horka
5.5.2025, Zdroj: Biotrin z.s.
Tým odborníků z Illinoiské univerzity v USA zveřejnil ve vědeckém časopise Global Change Biology výsledky výzkumu, který přináší průlom v pěstování brambor v podmínkách klimatických změn. Pomocí genetické modifikace se jim podařilo vytvořit odrůdu brambor…
Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance
14.7.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…
Alergeny v potravinách 03: Hlavní alergeny v potravinách a jejich stabilita během technologického zpracováníGarance
16.6.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Změny ve struktuře proteinů, ke kterým dochází během tepelné úpravy, závisejí na teplotě a době zahřívání. Denaturace může vysvětlit ztrátu až 90 % imunoreaktivity termolabilních alergenů, jako např. u lískových oříšků. Nejprve dojde ke ztrátě terciální…
852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance
24.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění: 
| | | Úřední věstník | 
| No | page | date | 
| ?M1 | NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008, | ...
Základní informace o označování potravinGarance
6.1.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Poskytování informací o potravinách spotřebitelům patří vedle ochrany zdraví mezi priority evropského potravinového práva (nařízení (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost…
HACCP: Systém kritických bodůGarance
18.11.2012, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Bezpečnost potravin a její zajišťování je jedním z nejdůležitějších, ale také nejkomplikovanějších atributů dnešního tržního hospodářství a mezinárodního volného obchodu s potravinami. V článku jsou shrnuty přístupy a přijaté zásady globálního zajišťování…
- 88/2025 Sb. se mění vyhláška č. 291/2003 Sb. (vyšlo dne: 2.4.2025 v částce č. 88)
- 89/2025 Sb. se mění vyhláška č. 389/2017 Sb. (vyšlo dne: 2.4.2025 v částce č. 89)
- 90/2025 Sb. se mění vyhláška č. 176/2023 Sb. (vyšlo dne: 2.4.2025 v částce č. 90)
- 104/2025 Sb. ve věci návrhu na zrušení § 155 odst. 4 a 5 zákona č. 541/2020 Sb., o odpadech (vyšlo dne: 15.4.2025 v částce č. 104)
- 119/2025 Sb. se mění zákon č. 483/1991 Sb., zákon č. 484/1991 Sb., další související zákony (vyšlo dne: 28.4.2025 v částce č. 119)
Označování potravin 2025
12.6.2025, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Ing. Tereza Fišerová, Mgr. Ing. Eva Singrová, Mgr. Jana VarjanováNejčastější dotazy, které k nám přicházejí, se týkají označování potravin. Jsme připraveni vám poradit, vše vysvětlit a představit vám novinky z této oblasti.
Výroba potravin 2026
9.10.2025, Praha, Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D.Zveme vás na odbornou konferenci Výroba potravin 2026, která se zaměří na nejnovější trendy, legislativní změny a výzvy, kterým čelí potravinářský průmysl. Tento rok se můžete těšit na širokou škálu témat, která budou mít zásadní vliv na výrobu potravin v nadcházejících letech.