dnes je 17.9.2025

Nejnovější

Mlékárnám se nedaří promítat do cen výrobků vyšší ceny mléka, uvedl jejich svaz

17.9.2025, Zdroj: Zemědělec

Mlékárnám se nedaří promítat do cen výrobků vyšší ceny mléka, uvedl jejich svazMlékárnám v Česku se nedaří promítat do cen jejich produktů rostoucí výkupní ceny mléka, což je způsobené tlakem maloobchodních řetězců. Na některých výrobcích prodělávají, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček v Přibyslavi na tiskové…

Letošní rok chudý na srážky potrápil jihomoravské rybáře, voda chyběla

16.9.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Letošní rok chudý na srážky potrápil jihomoravské rybáře, voda chybělaLetošní rok chudý na srážky potrápil jihomoravské rybáře. V některých rybnících jim chyběla voda natolik, že museli ryby vylovit a umístit do jiného rybníku. Obvykle šlo o násadové ryby.

Správnost údajů na etiketěGarance

16.9.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

... Dobrý den, ráda bych se zeptala na správnost údajů, uvedených na etiketě u hovězího masa (hovězí guláš, baleno v ochranné atmosféře). Ve složení je hovězí maso přední bez kosti a kližka. Dle vyhlášky 69/2016 Sb. je možné souhrnné označení použít pro špičku krku, krk, podplečí a vysoký roštěnec hovězí ...

Vědci z CARC testují zajímavé bezlepkové dezerty a dorty

15.9.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Vědci z CARC testují zajímavé bezlepkové dezerty a dortyNárodní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) dostalo velmi netradiční, a přitom inspirativní zakázku. Jeho Zkušební laboratoř prováděla testování bezlepkových dortů a dezertů, které vyrábí cukrářka Hanka Martínková z Poděbrad. Ta se…

10. ročník konference PPE: nově ve dvoudenním formátu

12.9.2025, Zdroj: ENVIprofi

10. ročník konference PPE: nově ve dvoudenním formátuJubilejní 10. ročník konference Povinnosti v podnikové ekologii (PPE) přináší velkou novinku: poprvé se uskuteční ve dvoudenním formátu. První den (11. listopadu) bude patřit praktickým příkladům z provozní praxe, druhý den (12. listopadu) se zaměří na…

Stanovisko MZe (SZPI a SVS) ve věci označování rostlinných potravin názvy živočišných produktů ke dni 1. 2. 2023 (aktualizováno 1. 7. 2025)

11.9.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Aktualizace dne 1. 7. 2025 Stanovisko k přístupu k problematice označování rostlinných potravin názvy živočišných produktů s cílem zajištění přesného a jasného označování potravin tak, aby nebyl spotřebitel uváděn v omyl. Příloha: Stanovisko MZe (SZPI a SVS) ve věci označování rostlinných potravin ...

BIO dává smysl - Ministerstvo zemědělství spustilo kampaň na podporu biopotravin a ekologického zemědělství

10.9.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

BIO dává smysl - Ministerstvo zemědělství spustilo kampaň na podporu biopotravin a ekologického zemědělstvíV září se koná již 21. ročník kampaně Září – měsíc biopotravin a ekologického zemědělství, která má za cíl zvýšit povědomí veřejnosti o přínosech ekologického zemědělství a biopotravin. Trh s biopotravinami v Česku navzdory zpomalení v posledních letech…

více článků
Nejčtenější

852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance

24.3.2021, Evropský parlament, Rada Evropské unie, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění: |   |   | Úřední věstník | |   No | page | date | | ?M1 | NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008, | ...

HACCP: Systém kritických bodůGarance

18.11.2012, RNDr. Petr Valošek, Zdroj: Verlag Dashöfer

Bezpečnost potravin a její zajišťování je jedním z nejdůležitějších, ale také nejkomplikovanějších atributů dnešního tržního hospodářství a mezinárodního volného obchodu s potravinami. V článku jsou shrnuty přístupy a přijaté zásady globálního zajišťování…

1169/2011, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) o poskytování informací o potravinách spotřebitelůmGarance

5.2.2024, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Evropská komise NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496 /EHS, směrnice ...

Podmínky úchovy a zpracování vajecGarance

14.7.2015, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vaječné výrobky lze vyrábět pouze v prostorách, které splňují všeobecné hygienické podmínky a byly schváleny orgány veterinárního dozoru (KVS). Rozměry musí odpovídat kapacitě výroby. Musí být odděleny prostory s odlišnými mikroklimatickými podmínkami a nesmí…

Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance

14.7.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…

více článků
Nejnovější právní předpisy
  • 310/2025 Sb. novela vyhl. č. 107/2005 Sb. (vyšlo dne: 27.8.2025 v částce č. 310)
  • 314/2025 Sb. novela zák. 325/1999 Sb., zák. č. 326/1999 Sb. a další související zákonů (vyšlo dne: 2.9.2025 v částce č. 314)
  • 328/2025 Sb. o výzkumu, vývoji, inovacích a transferu znalostí (vyšlo dne: 9.9.2025 v částce č. 328)
  • 330/2025 Sb. o správě informací o stavbě a vystavěném prostředí a o změně některých dalších zákonů (vyšlo dne: 9.9.2025 v částce č. 330)
  • 331/2025 Sb. novela zák. č. 252/1997 Sb. a dalších souvisejících zákonů (vyšlo dne: 9.9.2025 v částce č. 331)
Anotace právních předpisů
Semináře - aktuální nabídka

Výroba potravin 2026

9.10.2025, Praha, Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D., Ing. David Zima, Ing. et Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., Ing. Petr Cuhra, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Mgr. Jan Luprich, Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., Mgr. Adéla Paďourková, Bc. Barbora Nejeschlebová

Zveme vás na odbornou konferenci Výroba potravin 2026, která se zaměří na nejnovější trendy, legislativní změny a výzvy, kterým čelí potravinářský průmysl. Tento rok se můžete těšit na širokou škálu témat, která budou mít zásadní vliv na výrobu potravin v nadcházejících letech.

Zákon o potravinách

22.10.2025, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Od 12. května 2021 je účinná novela zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. Zákon č. 174/2021 Sb. přinesl mimo jiné dlouho diskutovaný zákaz prodeje tzv. potravin dvojí kvality. Dále byla upravena pravidla pro uvádění loga Česká potravina. Rozšířena byla také oprávnění SZPI provádět kontroly prodeje přes internet. Na všechny podstatné novinky upozorníme na tomto semináři.

Chyby často opakované při označování potravin

2.12.2025, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Povinné údaje na balených potravinách bývají dnes už většinou uváděny správně. K nejčastějším pochybením dochází ve snaze marketingu označit výrobek tak, aby byl co nejatraktivnější a co nejvíce upoutal pozornost. Přitom ale často dochází k porušování platné legislativy, zejména článku 7 nařízení (EU) 1169/ 2011 a k nesprávnému používání výživových a zdravotních tvrzení.

PotravinyInfo.cz LIVE
OČEKÁVANÉ ZMĚNY ZÁKONŮ

Předpis Aktuální verze Budoucí verze
Vyhláška o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty 1.1.2023 -

Zákon o potravinách a tabákových výrobcích

1.7.2025 -

Zákon o ochraně veřejného zdraví

1.7.2025 1.1.2026, 1.10.2025
Zákon o veterinární péči 1.7.2025 1.1.2026
Spolupracujeme

Nahrávám...
Nahrávám...