Společnost LINEA NIVNICE, a.s. informuje o stažení potraviny
16.7.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Společnost LINEA NIVNICE, a.s. informuje své zákazníky o stahování 2 šarží potraviny Hello ovocná přesnídávka z důvodu nadlimitního množství reziduí pesticidů.
Třikrát Olomoucké tvarůžky na grilu - tradiční lahůdka v netradičním provedení
10.7.2024, Zdroj: Verlag Dashöfer
Tvarůžkový hamburger nebo plněné žampiony? Grilovací sezóna je v plném proudu a s ní přichází čas na zkoušení nových a netradičních pochoutek. Olomoucké tvarůžky na grilu jsou zajímavým a chutným způsobem, jak si zpestřit letní posezení s přáteli a rodinou.…
Zelená energie pro potravinářský segmentZáznamGarance
10.7.2024, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:22:05
Dotace a na co si dát pozor: definice MSP, výběrové řízení, podnik v obtížích.
Možnosti dotací na "zelené energie": OP TAK komplexní úspory energie, dotace na FVE v rámci NPO, OP TAK a Modernizačního…
Proč jsou cechovní normy důležité?
9.7.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Jak postupovat při výběru jogurtů resp. borůvkových jogurtů a slaných tyčinek. Rady spotřebitelům najdete v sobotním vydání Práva.
Tip na víkend: Muzeum Olomouckých tvarůžků slaví 10. výročí
19.6.2024, Zdroj: Verlag Dashöfer
Loštice, 19. června 2024 – Poznejte fascinující příběhy z historie jediného původně českého sýra. Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích oslaví 10. výročí svého založení. K této příležitosti pořádá v sobotu 22. června Den otevřených dveří. Návštěvníci…
Jak je to z dovozem biopotravin ze třetích zemí?
18.6.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Na základě přijetí novely zákona č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství, která nabývá účinnosti 1. 10. 2022, přechází kompetence k potvrzovávání certifikátů COI (potvrzení o kontrole) na příslušné dozorové orgány – Státní zemědělskou a potravinářskou…
Tvarůžková revoluce: Před 100 lety se z formovacího stroje vykutálel první tvarůžek
7.6.2024, Zdroj: Verlag Dashöfer
Loštice, 5. června 2024 – Od pleskání přes klapačku až po formovací stroj. Společnost A. W., výrobce tradičních Olomouckých tvarůžků, slaví významné jubileum. V roce 1924 se v loštické tvarůžkárně roztočil první formovací stroj a odstartoval revoluci ve…
Aktuální situace v oblasti kontrol dvojí kvality potravin
29.5.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce se zabývá výskytem tzv. dvojí kvality potravin na tuzemském trhu od r. 2020, a to formou monitoringu domácího i evropských trhů, od roku 2022 pak také formou úředních…
Soběstačné Česko? Pomůžou inovace, shodují se lidé z potravinářského byznysu
23.5.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Jak mít v tuzemsku prosperující a konkurenceschopnou potravinářskou firmu? A jak zastavit padající soběstačnost Česka? „Nám se osvědčily investice do automatizace, soustředíme se na výrobky s vyšší přidanou hodnotou a v posledních letech investujeme i do…
Tip na výlet: Putování za loštickým tvarůžkem až na prohlídku muzea
21.5.2024, Zdroj: Verlag Dashöfer
Olomouc, 21. května 2024 – Milovníci Olomouckých tvarůžků a turistiky si tento víkend přijdou na své. V sobotu 25. května se uskuteční již 46. ročník oblíbené akce Putování za loštickým tvarůžkem. Startuje se od 7.00 do 10.00 hodin v Lošticích a na výběr…
Jak poznáte kvalitu? Snadno!
17.5.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Odpovědným výběrem surovin můžeme dosáhnout pozoruhodných výsledků. Kvalita surovin je totiž základem každého chutného jídla a může mít vliv i na naše zdraví. Je důležité nejenom dbát na to, aby byly suroviny čerstvé, ale také věnovat pozornost tomu, odkud…
15. ročník soutěže Regionální potravina Královéhradeckého kraje zná své nominanty
23.4.2024, Zdroj: Regionální potravina
Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina.
LCA balených potravinZáznamGarance
10.4.2024, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:40:04
Pro posuzování environmentálních dopadů produktů v rozsahu jejich životního cyklu, tedy od získání surovin na jejich výrobu, přes vlastní výrobu produktu i jeho obalu, až po konečnou spotřebu a nakládání se zbytky výrobku a obaly jako s odpadem, je metoda LCA…
Mikroplasty jsou všude, ovlivnit můžeme to, kolik jich vypijeme
27.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Mikroplasty jsou téma, které zatím rezonuje především v kruzích odborné veřejnosti. Vědci už potvrdili jejich přítomnost prakticky všude – ve vodě, v potravě, ve vzduchu, v lidském těle. A i když dopady fragmentovaných plastových částeček na zdraví lidí…
Výjimečné zemědělské produkty a lokální potraviny - kolik ocenění mohou získat?
22.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
V souvislosti s plánovanými legislativními změnami se v současné době mluví o značkách kvality, jejichž exkluzivita se vztahuje k zeměpisnému označení, místu původu či tradičnímu výrobnímu postupu. Pojďme si společně připomenout druhy pečetí, které jsou díky…
Kontrola nelegálního skladu v SAPĚ odhalila 300 kg potravin neznámého původu
20.3.2024, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy koncem minulého týdne při společné kontrole s Policií ČR v pražském areálu SAPA odhalili nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo téměř 300 kg živočišných produktů neznámého původu skladovaných nevhodným…
Expert: Snižovat emise ze zemědělství lze i jinak než vybíjením skotu
19.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Redukovat stav skotu kvůli snižování emisí skleníkových plynů a konkrétně metanu je nesmyslné. Způsobem, jak řešit produkované množství metanu u hospodářských zvířat, je strava. Pokud je krmení kvalitní, tak metanu produkují mnohem méně, řekl ČTK Miloslav…
Potravinářská komora vyhlašuje 11. ročník soutěže „Cena PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“
8.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny vyhlašují v roce 2024 již jedenáctý ročník soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Cílem této soutěže je podpora českých…
Na Regionálních potravinách si pochutnáváme už 15 let. Zatím tuto značku kvality získalo už 1 473 výrobků
1.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Začíná 15. ročník soutěže Regionální potraviny, značky kvality pro výrobky lokálních potravinářů a zemědělců. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství. Za 14 let trvání soutěže získalo právo nosit logo Regionální potraviny 1 473 výrobků. Letošní kampaň na…
Sledovatelnosti tabákových výrobků - seznam uložišť
29.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Dle ustanovení čl. 15 odst. 8 směrnice 2014/40/EU a čl. 26 odst. 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2018/574 je vyžadováno, aby výrobci a dovozci tabákových výrobků uzavřeli smlouvy s poskytovatelem, který je nezávislou třetí stranou, o zřízení primárního…
Veřejná konzultace EFSA k aktualizovaným vodítkům pro hodnocení rizik a přínosů potravin
23.2.2024, Zdroj: EFSA
Oddělení EFSA pro metodiku a vědeckou podporu (MESE) zahájilo dne 19. února 2024 veřejnou konzultaci k návrhu aktualizovaných pokynů Vědeckého výboru EFSA pro hodnocení rizik a přínosů potravin (RBA) z roku…
Zamilujte se do regionálních potravin. Ministr zemědělství Marek Výborný otevřel v centru Prahy prodejnu NAŠE SÍŤOVKA
19.2.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Otevřela se nová prodejna NAŠE SÍŤOVKA s regionálními potravinami ve Štěpánské ulici č. 63 kousek od Václavského náměstí v Praze. Obchod nabízí potraviny od držitelů ocenění Regionální potravina, BIO produkty ekologického zemědělství nebo produkty se značkou…
Kontroly opakovaně potvrzují vysokou kvalitu potravin oceněných značkami KLASA a Regionální potravina
19.1.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Potravinářská inspekce pravidelně uskutečňuje kontrolní akce se zaměřením na potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina. Výsledky za rok 2023 potvrdily, obdobně jako v minulých letech, jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost. Z hlediska zjištění…
Boj s potravinovými podvody v rámci udržitelných potravinových systémůZáznamGarance
29.12.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:36:15
Jednou z hlavních priorit strategie Od zemědělce ke spotřebiteli je zintenzivnění boje s potravinovými podvody v celém potravinovém řetězci a dosažení rovných podmínek pro všechny provozovatele v potravinářství. Potravinové podvody ohrožují udržitelnost…
Varování pro spotřebitele: dva případy salmonely v chlazeném kuřecím mase ze zahraničí
11.12.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě průběžných výsledků plánované mimořádné mikrobiologické kontroly varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečného kuřecího masa. Laboratorní rozbor u nich potvrdil přítomnost bakterií rodu…
CAC46/ Codex slaví 60 let stanovování standardů
27.11.2023, Zdroj: Codex Alimentarius
46. zasedání Komise pro Codex Alimentarius (CAC) bylo zahájeno oslavou 60 let Komise ustavování norem, během nichž řada odborníků diskutovala o minulosti, budoucnosti a významu Codexu, a o dlouhodobých příspěvcích do Codexu. byly…
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2024 - 2026, Česká republika
17.11.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zdravotnictví v souladu s článkem 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2021/1355 v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2024-2026. Zpracovatelem dokumentu je Ministerstvo zdravotnictví,…
Polovina kontrolovaných doplňků stravy určených pro kloubní výživu klamala spotřebitele ohledně skutečného složení
14.11.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejňuje výsledky kontrolní akce zaměřené na doplňky stravy určené pro kloubní výživu. Přehled všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků je k dispozici na webu Potraviny na…
Živá informační akce na CAC46 - pondělí 13. listopadu 13:00-14:30 CEST
9.11.2023, Zdroj: Codex Alimentarius
Živá akce pro všechny členy a pozorovatele Codexu proběhne v pondělí 13. listopadu 2023 od 13:00 do 14:30 SELČ prostřednictvím Zoomu.
Značky kvality potravin
3.11.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Potraviny s určitou přidanou hodnotou produkované v zavedených systémech jakosti, které u českého spotřebitele oprávněně nacházejí setrvalou přízeň.
KLASA zdobí jedinečné a kvalitní výrobky
2.11.2023, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Logem KLASA jsou označovány kvalitní výrobky již od roku 2003. Toto prestižní označení získalo nyní pro své produkty devět producentů. KLASU najdete například na jedinečném BOHEMIA a KLÁŠTERNÍM pršutu od Chovanečka, vyhlášeném vepřovém sádle od Pillera, oleji…
Průzkum o používání a dopadu textů Codexu 2023 / Termín prodloužen
30.10.2023, Zdroj: Codex Alimentarius
Sekretariát Codexu prodloužil lhůtu pro účast zemí na druhém průzkumu, jehož cílem je měřit využití a dopad textů Codexu. Nový termín pro vyplnění průzkumu je 15. listopadu…
V Jihomoravském kraji byla slavnostně udělena značka Regionální potravina pro Thaya mošt či Moravský koláč ze ZD Bulhary
12.10.2023, Zdroj: Regionální potravina
Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje převzala z rukou ředitele regionálního odboru SZIF Václava Říhy, náměstka ministra zemědělství Miroslava Skřivánka, hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha a prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala na…
Průzkum Codex / Výsledky ukazují 80procentní spokojenost s používáním a dopadem textů Codexu
11.10.2023, Zdroj: Codex Alimentarius
První průzkum o používání a dopadu textů Kodexu, zahájený 20. září 2022, uvádí, že velká většina členů Kodexu, více než 80 procent, je s těmito mezinárodními texty o potravinách…
SZPI: Potravinářská inspekce letos zjistila velmi vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů, nevyhovělo 45 % hodnocených zmrzlin a 64 % vzorků ledů
13.9.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Průběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně potvrdily, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Velmi vysoký podíl odebraných vzorků…
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 366/2005 Sb., o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potravinyGarance
8.9.2023, Zdroj: Úřad vlády
Návrh vyhlášky je reakcí na doporučení č. 4 ve finální zprávě z auditu DG(SANTE) 2022/7450, aby vnitrostátní právní předpis týkající se chladírenských skladů byl v souladu s požadavky stanovenými v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne…
SZPI upozorňuje na případy klamání o obsahu masa v guláši v konzervě
18.8.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci kontrol parametrů potravin v tržní síti zakázala čtyři šarže Maďarského guláše s nižším obsahem masa ve srovnání s informacemi na…
Konkrétní kroky obchodníka PENNY směrem k udržitelnostiZáznamGarance
10.8.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:29:30
PENNY má svou koncepci udržitelnosti rozdělenou do třech pilířů, které zahrnují udržitelné výrobky, životní prostředí a sociální angažovanost. V rámci každého z pilířů se PENNY věnuje celé řadě aktivit, jako například snižování pesticidů u ovoce a zeleniny,…
WHO příručka: Politika na ochranu dětí před škodlivým dopadem reklamy na potraviny
26.7.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR
WHO využívá umělé inteligence pro boj proti neetickému marketingu „nezdravých potravin“
Potravinářská inspekce varuje před zmrazeným kuřecím výrobkem se salmonelou
19.7.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečné potraviny:
Schémata udržitelnosti používaná v potravinářském průmysluZáznamGarance
10.7.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:35:04
Téma udržitelnosti přestává být pouze teoretickým konceptem, ale stává se součástí praxe. Jaké činnosti bude třeba v krátké době implementovat do různých oblastí podnikání a jak se to dotkne segmentu výroby potravin? V přednášce se zamyslíme nad současnými a…
Komise podniká další kroky k navýšení investic do udržitelné budoucnosti
6.7.2023, Zdroj: Evropská komise
Komise předložila nový balíček opatření, která rozvíjejí základy evropské rámce udržitelného financování a dále je upevňují.
Označení TvarůžkyQ&AGarance
24.5.2023, PotravinyInfo
, Zdroj:Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2022: téměř 49 tisíc kontrolních vstupů, uloženy pokuty za téměř 110 milionů
15.5.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2022 celkem 48 809 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
Země původu potravinyQ&AGarance
10.5.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Hospodářská komora: Česká republika a celá Evropa se žene do obalové krize. Nehledí se přitom na lidské zdraví, životní prostředí ani podnikatele a spotřebitele
26.4.2023, Zdroj: Hospodářská komora ČR
Hospodářská komora: Česká republika a celá Evropa se žene do obalové krize. Nehledí se přitom na lidské zdraví, životní prostředí ani podnikatele a spotřebitele
Nelakovat věci nazeleno, nelhat. Za „ekologické“ se budou moci označovat jen ověřené produkty a služby
24.4.2023, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí
Evropská komise pokračuje ve své snaze potírat greenwashing a zvýšit, resp. zaručit hodnověrnost „zelených tvrzení“ firem. Předložila proto k projednání návrh směrnice o environmentálních tvrzeních. Směrnice stanoví jasná pravidla pro jejich…
Regionální potravina vstupuje do 14. ročníku - Spotřebitelé oceňují kvalitu produktů a možnost podpořit regionální producenty
21.4.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Regionální potravina vstupuje do 14. ročníku – Spotřebitelé oceňují kvalitu produktů a možnost podpořit regionální producenty
Zpráva o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2022
30.3.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Celkový příjem mědi nepředstavuje zdravotní riziko
27.2.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Podle odborníků z úřadu EFSA nepředstavuje kombinovaná expozice mědi ze všech zdrojů pro obyvatele EU zdravotní riziko.