dnes je 8.12.2022

Podzim přináší třiadvacet nových výrobků se značkou KLASA

6.12.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Podzim přináší třiadvacet nových výrobků se značkou KLASALetošní sklizeň jablek se vydařila, i proto mezi nově KLASou oceněnými výrobky najdeme nejen dvě odrůdy jablek Gala a Golden Delicious, ale i sedm druhů moštů ze Zemědělského družstva Dolany. Značku získaly také vychytané bezlepkové ovocné tyčinky, dva druhy…

Krátké dodavatelské řetězce a jejich význam pro výrobce potravinZáznamGarance

2.12.2022, Prof. Dr. Ing. Milada Šťastná, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:55:17

Jedním z nástrojů využívaných v rámci strategie From Farm to Fork jsou tzv. krátké dodavatelské řetězce. Jaké benefity vám mohou přinést? Projdete jejich environmentální, sociální i ekonomické aspekty. Vedle jejich přínosů a dopadů představíme i jejich…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Novela zákona o významné trží síle

2.12.2022, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Novela zákona o významné trží síleNovela transponuje směrnici o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v zemědělském a potravinovém řetězci.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula: Inovace v zemědělství jsou nezbytné pro zajištění potravinové bezpečnosti

28.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula: Inovace v zemědělství jsou nezbytné pro zajištění potravinové bezpečnostiInovace v zemědělství, vědecký pokrok, zkracování potravinového řetězce a omezení plýtvání – to je udržitelná cesta, jak zajistit kvalitní a dostupné potraviny pro populaci. Těmto tématům se věnoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na dnešní…

Úprava obchodních norem pro olivový olej

23.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava obchodních norem pro olivový olejZkušenosti získané v posledním desetiletí při provádění obchodních norem Unie pro olivový olej a při provádění kontrol shody si vyžádaly zjednodušení a vyjasnění regulačního rámce.

Po šesti letech povinného nutričního značení na potravinách se připravuje jeho revize. Přibližně polovina států Evropské unie je pro dobrovolnost

11.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Po šesti letech povinného nutričního značení na potravinách se připravuje jeho revize. Přibližně polovina států Evropské unie je pro dobrovolnostOznačování výživových hodnot na přední straně obalu a jeho dopadům na udržitelné označování potravin se věnovala konference, kterou včera v Bruselu pořádalo české předsednictví. Cílem jednání bylo na základě strategie Farm to Fork prodiskutovat připravovanou…

Potravinový odpad: V roce 2020 vyprodukoval každý evropan 127 kg

11.11.2022, Zdroj: Eurostat

Potravinový odpad: V roce 2020 vyprodukoval každý evropan 127 kgV roce 2020, prvním roce pandemie COVID-19, se v EU vyplýtvalo přibližně 127 kilogramů (kg) potravin na obyvatele. Domácnosti vyprodukovaly 55 % potravinového odpadu, což představuje 70 kg na obyvatele. Zbývajících 45 % tvořil odpad produkovaný směrem nahoru v…

Záznam z výroční konference Výboru pro udržitelnou a etickou produkci při ČTPP

10.11.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Záznam z výroční konference Výboru pro udržitelnou a etickou produkci při ČTPPCílem konference bylo seznámit odbornou a širokou veřejnost nejen s tématem udržitelnosti v potravinářství, ale také inspirovat podniky k účinným krokům v této oblasti.

Senát schválil beze změn zákon o významné tržní síle, dodavatelé do velkých obchodních řetězců budou více chráněni

4.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Senát schválil beze změn zákon o významné tržní síle, dodavatelé do velkých obchodních řetězců budou více chráněniVětší transparentnost trhu a možnost lepších kontrol nekalých obchodních praktik přinese novela zákona o významné tržní síle, kterou včera bez připomínek schválil Senát. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) pomůže zákon hlavně našim zemědělcům,…

Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na správnou hygienickou praxi a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých potravinářských podnicíchGarance

1.11.2022, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

V roce 2016 přijala Komise sdělení Komise –  Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na programy nezbytných předpokladů (PNP) a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých…

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník

21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročníkNa veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…

Normy ČSN pro potraviny 10/2022

14.10.2022, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci

Normy ČSN pro potraviny 10/2022Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v říjnu 2022.

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník

5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr BokovníkPředposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje

19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého krajeDen regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…

Normy ČSN pro potraviny 9/2022

16.9.2022, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci

Normy ČSN pro potraviny 9/2022Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v září 2022.

Neplýtvejte vaší produkcí - využijte spolupráci s neziskovým sektoremZáznamGarance

13.9.2022, Veronika Láchová, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:26:44

Spolupráce s neziskovým sektorem nemusí být vždy „nutným zlem“, může být pro všechny zúčastněné přínosem. Společná cesta k udržitelnosti není jen marketingovým sloganem, je realitou, která může pomoci provozu i lidem. Potravinové banky nabízejí…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy

12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i KauboyOcenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z KožichovicDalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově oceněníRegionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda

29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a CibuládaLetošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…

Provádění spotřebitelských testů z pohledu senzorické laboratořeZáznamGarance

25.8.2022, doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:25:06

Jak probíhá hodnocení potravin ve spotřebitelských testech? Lze srovnávat testy prováděné spotřebiteli s testy prováděnými panelem školených posuzovatelů? Jaké aspekty je nutné brát v úvahu při přípravě spotřebitelského testu potravinářských…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina

15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravinaSlavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…

Konec jednorázových plastů dnes schválil Senát

10.8.2022, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Konec jednorázových plastů dnes schválil SenátSenát dnes schválil zákon zakazující jednorázové plasty v České republice. Poté, co ho prezident podepíše, by měl začít platit v polovině podzimu. Nová legislativa zahrnuje hned několik typů opatření – od úplného zákazu výrobků, přes omezení jejich…

Kvalita potravin z pohledu spotřebitelské organizaceZáznamGarance

10.8.2022, Ing. Libor Dupal, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:16:45

Jaké trendy spotřebitelů při nákupu potravin převládají? Které technické normy se využívají pro spotřebitelské testování? Dvojí kvalita ve světle novelizovaného zákona o potravinách.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Letní úroda kvalitních potravin s logem KLASA

29.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Letní úroda kvalitních potravin s logem KLASAPro spotřebitele je KLASA zárukou kvality, a to platí i při nákupu potravin pro děti. Mezi nově oceněné výrobky patří hned několik výrobků, které zpestří jejich jídelníček – kuličky do polévky a ovocné přesnídávky. Ostatní si pak pochutnají na klobáse či…

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvarohOcenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemstvíTaké v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…

Přejdou supermarkety k většímu množství privátních značek?

22.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Přejdou supermarkety k většímu množství privátních značek?Privátní značky se vracejí na scénu poté, co si pandemie Covid-19 vynutila jejich útlum. V roce 2021 prodeje privátních značek klesly v celé Evropě.

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána

18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předánaOsm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…

Značky kvality a jejich význam pro obchodníkyZáznamGarance

14.7.2022, Ing. Anna Malenová, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:19:26

Na českém trhu se vyskytuje mnoho značek kvality potravin jako jsou např. Klasa, Regionální potravina apod. Vedle těchto celostátně mediálně podporovaných značek existuje velké množství značek „privátních“. Ty cílí na rozličné skupiny zákazníků,…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Svaz podporuje vyšší využití potenciálu cirkulární ekonomiky

29.6.2022, Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Svaz podporuje vyšší využití potenciálu cirkulární ekonomikyCirkulární ekonomika je hnací motor pro inovace a jednou z cest k udržitelnosti. V Česku dlouhodobě nejsou dostatečné recyklační kapacity, chybí celkově vyšší podpora těchto aktivit ze strany státu i větší osvěta. Svaz průmyslu upozorňuje například na…

Sledovatelnost šarží výrobkuQ&A

16.6.2022, UniConsulting, Zdroj: Verlag Dashöfer

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje

13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického krajeV rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…

Privátní značky představují pro obchod i výrobce výraznou příležitost do budoucna

10.6.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Privátní značky představují pro obchod i výrobce výraznou příležitost do budoucnaNa významu privátních značek při zajišťování kvalitních dostupných potravin i při rozvoji českého potravinářství se shodli účastníci odborné konference nazvané „Vlastní značky potravin jako jedna z budoucích cest českého retailu“. Uskutečnila se…

Značky kvality na tuzemském trhu a jejich obsahZáznamGarance

9.6.2022, Ing. Dana Gabrovská, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:26:34

Na tuzemském trhu existuje poměrně široký soubor značek kvality potravin (evropské, národní, privátní, různých spolků, iniciativ atd.). Jaký je jejich význam pro výrobce, spotřebitele a obchodníky? Odráží obsah (parametry) jednotlivých značek skutečně kvalitu…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot

1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z DobrotV Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…

Dvojí kvalita potravin

27.5.2022, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Dvojí kvalita potravinDne 27. dubna 2021 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 174/2021 Sb., který mimo jiné novelizuje zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů (dále jen „zákon…

Komise (Eurostat) zveřejnila zprávu o cílech udržitelného rozvoje v Evropské unii za rok 2022

23.5.2022, Zdroj: Evropská komise

Komise (Eurostat) zveřejnila zprávu o cílech udržitelného rozvoje v Evropské unii za rok 2022Eurostat, statistický úřad Evropské unie, dnes zveřejnil dokument „Udržitelný rozvoj v Evropské unii – monitorovací zpráva o pokroku při plnění cílů udržitelného rozvoje v kontextu EU za rok 2022“, který poskytuje statistický přehled o…

Jaro přináší nově oceněné výrobky: kvalitní rajčata a sýry i osvěžující limonády

17.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jaro přináší nově oceněné výrobky: kvalitní rajčata a sýry i osvěžující limonádyPlně zralé, bez přidaného cukru, bez chemie. Takové jsou nové výrobky, které rozšiřují řady kvalitních potravin se značkou Klasa. V oceněné jedenáctce najdete rajčata Strabena z moderního Skleníku Mutěnice, Moravský výběrový sýr z kvalitního plnotučného mléka…

Zákon o potravinách 2022ZáznamGarance

12.5.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 04:23:24

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Ministerstva životního prostředí a zemědělství, obchodníci a potravinové banky budou společně bojovat proti plýtvání potravinami

3.5.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Ministerstva životního prostředí a zemědělství, obchodníci a potravinové banky budou společně bojovat proti plýtvání potravinamiS ohledem na další intenzivní řešení podpory pro lidi v nouzi a zároveň omezování plýtvání potravinami uzavřely Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), Česká federace potravinových bank (ČFPB), Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí…

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Nahrávám...
Nahrávám...