SZPI: Potravinářská inspekce letos zjistila velmi vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů, nevyhovělo 45 % hodnocených zmrzlin a 64 % vzorků ledů
13.9.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Průběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně potvrdily, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Velmi vysoký podíl odebraných vzorků…
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 366/2005 Sb., o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potravinyGarance
8.9.2023, Zdroj: Úřad vlády
Návrh vyhlášky je reakcí na doporučení č. 4 ve finální zprávě z auditu DG(SANTE) 2022/7450, aby vnitrostátní právní předpis týkající se chladírenských skladů byl v souladu s požadavky stanovenými v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne…
SZPI upozorňuje na případy klamání o obsahu masa v guláši v konzervě
18.8.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci kontrol parametrů potravin v tržní síti zakázala čtyři šarže Maďarského guláše s nižším obsahem masa ve srovnání s informacemi na…
Konkrétní kroky obchodníka PENNY směrem k udržitelnostiZáznamGarance
10.8.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:29:30
PENNY má svou koncepci udržitelnosti rozdělenou do třech pilířů, které zahrnují udržitelné výrobky, životní prostředí a sociální angažovanost. V rámci každého z pilířů se PENNY věnuje celé řadě aktivit, jako například snižování pesticidů u ovoce a zeleniny,…
WHO příručka: Politika na ochranu dětí před škodlivým dopadem reklamy na potraviny
26.7.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR
WHO využívá umělé inteligence pro boj proti neetickému marketingu „nezdravých potravin“
Potravinářská inspekce varuje před zmrazeným kuřecím výrobkem se salmonelou
19.7.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečné potraviny:
Schémata udržitelnosti používaná v potravinářském průmysluZáznamGarance
10.7.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:35:04
Téma udržitelnosti přestává být pouze teoretickým konceptem, ale stává se součástí praxe. Jaké činnosti bude třeba v krátké době implementovat do různých oblastí podnikání a jak se to dotkne segmentu výroby potravin? V přednášce se zamyslíme nad současnými a…
Komise podniká další kroky k navýšení investic do udržitelné budoucnosti
6.7.2023, Zdroj: Evropská komise
Komise předložila nový balíček opatření, která rozvíjejí základy evropské rámce udržitelného financování a dále je upevňují.
Označení TvarůžkyGaranceQ&A
24.5.2023, PotravinyInfo
, Zdroj:Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2022: téměř 49 tisíc kontrolních vstupů, uloženy pokuty za téměř 110 milionů
15.5.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2022 celkem 48 809 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
Země původu potravinyGaranceQ&A
10.5.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Hospodářská komora: Česká republika a celá Evropa se žene do obalové krize. Nehledí se přitom na lidské zdraví, životní prostředí ani podnikatele a spotřebitele
26.4.2023, Zdroj: Hospodářská komora ČR
Hospodářská komora: Česká republika a celá Evropa se žene do obalové krize. Nehledí se přitom na lidské zdraví, životní prostředí ani podnikatele a spotřebitele
Nelakovat věci nazeleno, nelhat. Za „ekologické“ se budou moci označovat jen ověřené produkty a služby
24.4.2023, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí
Evropská komise pokračuje ve své snaze potírat greenwashing a zvýšit, resp. zaručit hodnověrnost „zelených tvrzení“ firem. Předložila proto k projednání návrh směrnice o environmentálních tvrzeních. Směrnice stanoví jasná pravidla pro jejich…
Regionální potravina vstupuje do 14. ročníku - Spotřebitelé oceňují kvalitu produktů a možnost podpořit regionální producenty
21.4.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Regionální potravina vstupuje do 14. ročníku – Spotřebitelé oceňují kvalitu produktů a možnost podpořit regionální producenty
Zpráva o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2022
30.3.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Celkový příjem mědi nepředstavuje zdravotní riziko
27.2.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Podle odborníků z úřadu EFSA nepředstavuje kombinovaná expozice mědi ze všech zdrojů pro obyvatele EU zdravotní riziko.
Chráněné zeměpisné označení (CHZO)
13.2.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
CHZO je označení výjimečného zemědělského produktu nebo potraviny z daného regionu či místa.
Klasa slaví dvacetiny, nadělila si přes dvacet nově oceněných výrobků
9.2.2023, Zdroj: eKlasa
Logem KLASA jsou kvalitní výrobky označovány již od roku 2003. Nově mohou označení nést například pětice mléčných výrobků z mlékárny Čerstvě nadojeno s. r. o., na vitamin B3 a železo bohatá červená cibule z Všestar nebo sladké kanadské borůvky z Farmy Bobule…
Potravinářská inspekce zjistila klamání o obsahu masa u guláše v konzervě
8.2.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se pravidelně věnují kontrolám jakosti potravin v tržní síti a aktuálně zakázali šarži Maďarského guláše v konzervě s obsahem masa o 12,2 % nižším, než bylo uvedeno na…
Stanovisko MZe (SZPI a SVS) ve věci označování rostlinných potravin názvy živočišných produktů ke dni 1. 2. 2023
30.1.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
V praxi, při kontrolách dozorovými orgány bude vždy brána v úvahu kromě samotné textace i celková prezentace potraviny spotřebiteli včetně grafik, obrázků a dalšího zobrazení.
Celozrnné mouky Babiččina volba získaly certifikaci Klasa
26.1.2023, Zdroj: Verlag Dashöfer
Celozrnné mouky Babiččina volba získaly prestižní certifikaci Klasa a potvrdily tak vysoký standard své kvality - pečlivě vybraného obilí a jeho precizního zpracování. Značku Klasa uděluje ministr zemědělství těm nejkvalitnějším potravinářským a zemědělským…
Kontroly opět potvrdily vysokou kvalitu potravin oceněných značkami KLASA, Regionální potravina a vyrobených podle české cechovní normy
23.1.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Potravinářská inspekce pravidelně uskutečňuje kontrolní akce se zaměřením na potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina a nově také na potraviny s deklarací „Vyrobeno podle české cechovní normy“. Výsledky za rok 2022 potvrdily, obdobně…
Pecky ve spotřebitelském balení švestekGaranceQ&A
20.12.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Informace o novele zákona o ochraně spotřebitele a občanského zákoníku
16.12.2022, Zdroj: Česká obchodní inspekce
Dne 6. 1. 2023 nabyde účinnosti zákon č. 374/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (ve Sbírce zákonů byl vyhlášen dne 7. 12.…
Zdraví spotřebitelů, informovaná volba a ochrana prostředí jsou pro potravináře klíčovými prioritami!
14.12.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Přemluvili jsme Evropskou komisi, aby odložila Nutri-Score! I díky práci Potravinářské komory ČR a jejímu konzistentnímu přístupu připustila Evropská komise, že některé navrhované nástroje pro zjednodušenou komunikaci výživové hodnoty je třeba ještě…
Zákon o významné tržní síleGarance
13.12.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ve Sbírce zákonů ČR vyšel zákon č. 359/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití, ve znění pozdějších…
Průzkum na Slovensku: Nutri-Score na obalu potravin je pro lidi užitečným pomocníkem
9.12.2022, Zdroj: Nutri-Score platforma Česká republika
Nedávný průzkum mezi slovenskými spotřebiteli ukázal, že většině Slováků záleží na zdravém stravování. To má následně vliv i na výběr potravin, při jejichž koupi se řídí i informacemi uvedenými na…
Podzim přináší třiadvacet nových výrobků se značkou KLASA
6.12.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Letošní sklizeň jablek se vydařila, i proto mezi nově KLASou oceněnými výrobky najdeme nejen dvě odrůdy jablek Gala a Golden Delicious, ale i sedm druhů moštů ze Zemědělského družstva Dolany. Značku získaly také vychytané bezlepkové ovocné tyčinky, dva druhy…
Novela zákona o významné tržní síle
2.12.2022, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Novela transponuje směrnici o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v zemědělském a potravinovém řetězci.
Krátké dodavatelské řetězce a jejich význam pro výrobce potravinZáznamGarance
2.12.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:55:17
, Zdroj:Jedním z nástrojů využívaných v rámci strategie From Farm to Fork jsou tzv. krátké dodavatelské řetězce. Jaké benefity vám mohou přinést? Projdete jejich environmentální, sociální i ekonomické aspekty. Vedle jejich přínosů a dopadů představíme i jejich…
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula: Inovace v zemědělství jsou nezbytné pro zajištění potravinové bezpečnosti
28.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Inovace v zemědělství, vědecký pokrok, zkracování potravinového řetězce a omezení plýtvání – to je udržitelná cesta, jak zajistit kvalitní a dostupné potraviny pro populaci. Těmto tématům se věnoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na dnešní…
Úprava obchodních norem pro olivový olej
23.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Zkušenosti získané v posledním desetiletí při provádění obchodních norem Unie pro olivový olej a při provádění kontrol shody si vyžádaly zjednodušení a vyjasnění regulačního rámce.
Udržitelnost v obchodě vyžaduje komplexní přístupZáznamGarance
17.11.2022, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:17:54
Dobrého souseda si člověk vždycky váží, zejména pokud je to soused, který má na řadu věcí stejný názor. Provokuje to v tom nejlepším slova smyslu ke kamarádství, spolupráci, pěkným vztahům. Přesně v této pozici se snaží být obchodní řetězec PENNY vůči svým…
Evropský pohled na problematiku označování potravin se významně mění. Evropská komise si stále není jistá pozitivními dopady systému Nutri-Score na zdraví, a proto předložení návrhu opět odkládá…
15.11.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Ve čtvrtek 10. listopadu proběhla v prostorách stálého zastoupení České republiky v Bruselu konference k problematice označování potravin s důrazem na značení výživových hodnot na přední straně obalu. O program konference byl mimořádný zájem, což dokazuje…
Po šesti letech povinného nutričního značení na potravinách se připravuje jeho revize. Přibližně polovina států Evropské unie je pro dobrovolnost
11.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Označování výživových hodnot na přední straně obalu a jeho dopadům na udržitelné označování potravin se věnovala konference, kterou včera v Bruselu pořádalo české předsednictví. Cílem jednání bylo na základě strategie Farm to Fork prodiskutovat připravovanou…
Potravinový odpad: V roce 2020 vyprodukoval každý evropan 127 kg
11.11.2022, Zdroj: Eurostat
V roce 2020, prvním roce pandemie COVID-19, se v EU vyplýtvalo přibližně 127 kilogramů (kg) potravin na obyvatele. Domácnosti vyprodukovaly 55 % potravinového odpadu, což představuje 70 kg na obyvatele. Zbývajících 45 % tvořil odpad produkovaný směrem nahoru v…
Záznam z výroční konference Výboru pro udržitelnou a etickou produkci při ČTPP
10.11.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Cílem konference bylo seznámit odbornou a širokou veřejnost nejen s tématem udržitelnosti v potravinářství, ale také inspirovat podniky k účinným krokům v této oblasti.
Senát schválil beze změn zákon o významné tržní síle, dodavatelé do velkých obchodních řetězců budou více chráněni
4.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Větší transparentnost trhu a možnost lepších kontrol nekalých obchodních praktik přinese novela zákona o významné tržní síle, kterou včera bez připomínek schválil Senát. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) pomůže zákon hlavně našim zemědělcům,…
Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na správnou hygienickou praxi a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých potravinářských podnicíchGarance
1.11.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V roce 2016 přijala Komise sdělení Komise – Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na programy nezbytných předpokladů (PNP) a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých…
Nové maximální limity dioxinů a PCB s dioxinovým efektem v některých potravinách
31.10.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila přílohu nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách.
Kontrola SZPI potvrdila, že internetoví prodejci dodrželi teplotní řetězec chlazených potravin
28.10.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v souvislosti dlouhodobým růstem obliby nákupu potravin na dálku – zejména prostřednictvím internetových obchodů – intenzívně věnuje kontrole tohoto segmentu a zaměřuje se na specifická rizika…
Deratizace a desinsekce v potravinářském provozuGaranceQ&A
25.10.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:543/2011, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 pro odvětví ovoce a zeleniny a odvětví výrobků z ovoce a zeleniny, k 24. 10. 2022Garance
24.10.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník
21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Na veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…
Normy ČSN pro potraviny 10/2022
14.10.2022, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci
Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v říjnu 2022.
Principy cirkulární ekonomiky v agropotravinářstvíZáznamGarance
6.10.2022, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:25:33
Zelená dohoda pro Evropu a Akční plán pro cirkulární ekonomiku i strategie Od zemědělce ke spotřebiteli přinášejí jasnou prioritu v podobě uzavřených cyklů materiálů včetně biologicky rozložitelných odpadů. I přesto jsou bioodpady a vedlejší produkty…
Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník
5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Předposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…
Uchovávání kombinace teplého a studeného pokrmuGaranceQ&A
22.9.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje
19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Den regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…
Normy ČSN pro potraviny 9/2022
16.9.2022, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci
Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v září 2022.