dnes je 20.9.2024

Společnost LINEA NIVNICE, a.s. informuje o stažení potraviny

16.7.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Společnost LINEA NIVNICE, a.s. informuje o stažení potravinySpolečnost LINEA NIVNICE, a.s. informuje své zákazníky o stahování 2 šarží potraviny Hello ovocná přesnídávka z důvodu nadlimitního množství reziduí pesticidů.

Třikrát Olomoucké tvarůžky na grilu - tradiční lahůdka v netradičním provedení

10.7.2024, Zdroj: Verlag Dashöfer

Třikrát Olomoucké tvarůžky na grilu - tradiční lahůdka v netradičním provedeníTvarůžkový hamburger nebo plněné žampiony? Grilovací sezóna je v plném proudu a s ní přichází čas na zkoušení nových a netradičních pochoutek. Olomoucké tvarůžky na grilu jsou zajímavým a chutným způsobem, jak si zpestřit letní posezení s přáteli a rodinou.…

Zelená energie pro potravinářský segmentZáznamGarance

10.7.2024, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:22:05

Dotace a na co si dát pozor: definice MSP, výběrové řízení, podnik v obtížích. Možnosti dotací na "zelené energie": OP TAK komplexní úspory energie, dotace na FVE v rámci NPO, OP TAK a Modernizačního…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Proč jsou cechovní normy důležité?

9.7.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Proč jsou cechovní normy důležité?Jak postupovat při výběru jogurtů resp. borůvkových jogurtů a slaných tyčinek. Rady spotřebitelům najdete v sobotním vydání Práva.

Tip na víkend: Muzeum Olomouckých tvarůžků slaví 10. výročí

19.6.2024, Zdroj: Verlag Dashöfer

Tip na víkend: Muzeum Olomouckých tvarůžků slaví 10. výročíLoštice, 19. června 2024 – Poznejte fascinující příběhy z historie jediného původně českého sýra. Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích oslaví 10. výročí svého založení. K této příležitosti pořádá v sobotu 22. června Den otevřených dveří. Návštěvníci…

Jak je to z dovozem biopotravin ze třetích zemí?

18.6.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Jak je to z dovozem biopotravin ze třetích zemí?Na základě přijetí novely zákona č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství, která nabývá účinnosti 1. 10. 2022, přechází kompetence k potvrzovávání certifikátů COI (potvrzení o kontrole) na příslušné dozorové orgány – Státní zemědělskou a potravinářskou…

Tvarůžková revoluce: Před 100 lety se z formovacího stroje vykutálel první tvarůžek

7.6.2024, Zdroj: Verlag Dashöfer

Tvarůžková revoluce: Před 100 lety se z formovacího stroje vykutálel první tvarůžekLoštice, 5. června 2024 – Od pleskání přes klapačku až po formovací stroj. Společnost A. W., výrobce tradičních Olomouckých tvarůžků, slaví významné jubileum. V roce 1924 se v loštické tvarůžkárně roztočil první formovací stroj a odstartoval revoluci ve…

Aktuální situace v oblasti kontrol dvojí kvality potravin

29.5.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Aktuální situace v oblasti kontrol dvojí kvality potravinStátní zemědělská a potravinářská inspekce se zabývá výskytem tzv. dvojí kvality potravin na tuzemském trhu od r. 2020, a to formou monitoringu domácího i evropských trhů, od roku 2022 pak také formou úředních…

Soběstačné Česko? Pomůžou inovace, shodují se lidé z potravinářského byznysu

23.5.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Soběstačné Česko? Pomůžou inovace, shodují se lidé z potravinářského byznysuJak mít v tuzemsku prosperující a konkurenceschopnou potravinářskou firmu? A jak zastavit padající soběstačnost Česka? „Nám se osvědčily investice do automatizace, soustředíme se na výrobky s vyšší přidanou hodnotou a v posledních letech investujeme i do…

Tip na výlet: Putování za loštickým tvarůžkem až na prohlídku muzea

21.5.2024, Zdroj: Verlag Dashöfer

Tip na výlet: Putování za loštickým tvarůžkem až na prohlídku muzeaOlomouc, 21. května 2024 – Milovníci Olomouckých tvarůžků a turistiky si tento víkend přijdou na své. V sobotu 25. května se uskuteční již 46. ročník oblíbené akce Putování za loštickým tvarůžkem. Startuje se od 7.00 do 10.00 hodin v Lošticích a na výběr…

Jak poznáte kvalitu? Snadno!

17.5.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Jak poznáte kvalitu? Snadno!Odpovědným výběrem surovin můžeme dosáhnout pozoruhodných výsledků. Kvalita surovin je totiž základem každého chutného jídla a může mít vliv i na naše zdraví. Je důležité nejenom dbát na to, aby byly suroviny čerstvé, ale také věnovat pozornost tomu, odkud…

15. ročník soutěže Regionální potravina Královéhradeckého kraje zná své nominanty

23.4.2024, Zdroj: Regionální potravina

15. ročník soutěže Regionální potravina Královéhradeckého kraje zná své nominantySpotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina.

LCA balených potravinZáznamGarance

10.4.2024, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:40:04

Pro posuzování environmentálních dopadů produktů v rozsahu jejich životního cyklu, tedy od získání surovin na jejich výrobu, přes vlastní výrobu produktu i jeho obalu, až po konečnou spotřebu a nakládání se zbytky výrobku a obaly jako s odpadem, je metoda LCA…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Mikroplasty jsou všude, ovlivnit můžeme to, kolik jich vypijeme

27.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Mikroplasty jsou všude, ovlivnit můžeme to, kolik jich vypijemeMikroplasty jsou téma, které zatím rezonuje především v kruzích odborné veřejnosti. Vědci už potvrdili jejich přítomnost prakticky všude – ve vodě, v potravě, ve vzduchu, v lidském těle. A i když dopady fragmentovaných plastových částeček na zdraví lidí…

Výjimečné zemědělské produkty a lokální potraviny - kolik ocenění mohou získat?

22.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Výjimečné zemědělské produkty a lokální potraviny - kolik ocenění mohou získat?V souvislosti s plánovanými legislativními změnami se v současné době mluví o značkách kvality, jejichž exkluzivita se vztahuje k zeměpisnému označení, místu původu či tradičnímu výrobnímu postupu. Pojďme si společně připomenout druhy pečetí, které jsou díky…

Kontrola nelegálního skladu v SAPĚ odhalila 300 kg potravin neznámého původu

20.3.2024, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Kontrola nelegálního skladu v SAPĚ odhalila 300 kg potravin neznámého původuÚřední veterinární lékaři Státní veterinární správy koncem minulého týdne při společné kontrole s Policií ČR v pražském areálu SAPA odhalili nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo téměř 300 kg živočišných produktů neznámého původu skladovaných nevhodným…

Expert: Snižovat emise ze zemědělství lze i jinak než vybíjením skotu

19.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Expert: Snižovat emise ze zemědělství lze i jinak než vybíjením skotuRedukovat stav skotu kvůli snižování emisí skleníkových plynů a konkrétně metanu je nesmyslné. Způsobem, jak řešit produkované množství metanu u hospodářských zvířat, je strava. Pokud je krmení kvalitní, tak metanu produkují mnohem méně, řekl ČTK Miloslav…

Potravinářská komora vyhlašuje 11. ročník soutěže „Cena PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“

8.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potravinářská komora vyhlašuje 11. ročník soutěže „Cena PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny vyhlašují v roce 2024 již jedenáctý ročník soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Cílem této soutěže je podpora českých…

Na Regionálních potravinách si pochutnáváme už 15 let. Zatím tuto značku kvality získalo už 1 473 výrobků

1.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Na Regionálních potravinách si pochutnáváme už 15 let. Zatím tuto značku kvality získalo už 1 473 výrobkůZačíná 15. ročník soutěže Regionální potraviny, značky kvality pro výrobky lokálních potravinářů a zemědělců. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství. Za 14 let trvání soutěže získalo právo nosit logo Regionální potraviny 1 473 výrobků. Letošní kampaň na…

Sledovatelnosti tabákových výrobků - seznam uložišť

29.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Sledovatelnosti tabákových výrobků - seznam uložišťDle ustanovení čl. 15 odst. 8 směrnice 2014/40/EU a čl. 26 odst. 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2018/574 je vyžadováno, aby výrobci a dovozci tabákových výrobků uzavřeli smlouvy s poskytovatelem, který je nezávislou třetí stranou, o zřízení primárního…

Veřejná konzultace EFSA k aktualizovaným vodítkům pro hodnocení rizik a přínosů potravin

23.2.2024, Zdroj: EFSA

Veřejná konzultace EFSA k aktualizovaným vodítkům pro hodnocení rizik a přínosů potravinOddělení EFSA pro metodiku a vědeckou podporu (MESE) zahájilo dne 19. února 2024 veřejnou konzultaci k návrhu aktualizovaných pokynů Vědeckého výboru EFSA pro hodnocení rizik a přínosů potravin (RBA) z roku…

Zamilujte se do regionálních potravin. Ministr zemědělství Marek Výborný otevřel v centru Prahy prodejnu NAŠE SÍŤOVKA

19.2.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zamilujte se do regionálních potravin. Ministr zemědělství Marek Výborný otevřel v centru Prahy prodejnu NAŠE SÍŤOVKAOtevřela se nová prodejna NAŠE SÍŤOVKA s regionálními potravinami ve Štěpánské ulici č. 63 kousek od Václavského náměstí v Praze. Obchod nabízí potraviny od držitelů ocenění Regionální potravina, BIO produkty ekologického zemědělství nebo produkty se značkou…

Kontroly opakovaně potvrzují vysokou kvalitu potravin oceněných značkami KLASA a Regionální potravina

19.1.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly opakovaně potvrzují vysokou kvalitu potravin oceněných značkami KLASA a Regionální potravinaPotravinářská inspekce pravidelně uskutečňuje kontrolní akce se zaměřením na potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina. Výsledky za rok 2023 potvrdily, obdobně jako v minulých letech, jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost. Z hlediska zjištění…

Boj s potravinovými podvody v rámci udržitelných potravinových systémůZáznamGarance

29.12.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:36:15

Jednou z hlavních priorit strategie Od zemědělce ke spotřebiteli je zintenzivnění boje s potravinovými podvody v celém potravinovém řetězci a dosažení rovných podmínek pro všechny provozovatele v potravinářství. Potravinové podvody ohrožují udržitelnost…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Varování pro spotřebitele: dva případy salmonely v chlazeném kuřecím mase ze zahraničí

11.12.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Varování pro spotřebitele: dva případy salmonely v chlazeném kuřecím mase ze zahraničíStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě průběžných výsledků plánované mimořádné mikrobiologické kontroly varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečného kuřecího masa. Laboratorní rozbor u nich potvrdil přítomnost bakterií rodu…

CAC46/ Codex slaví 60 let stanovování standardů

27.11.2023, Zdroj: Codex Alimentarius

CAC46/ Codex slaví 60 let stanovování standardů46. ​​zasedání Komise pro Codex Alimentarius (CAC) bylo zahájeno oslavou 60 let Komise ustavování norem, během nichž řada odborníků diskutovala o minulosti, budoucnosti a významu Codexu, a o dlouhodobých příspěvcích do Codexu. byly…

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2024 - 2026, Česká republika

17.11.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2024 - 2026, Česká republikaMinisterstvo zdravotnictví v souladu s článkem 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2021/1355 v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2024-2026. Zpracovatelem dokumentu je Ministerstvo zdravotnictví,…

Polovina kontrolovaných doplňků stravy určených pro kloubní výživu klamala spotřebitele ohledně skutečného složení

14.11.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Polovina kontrolovaných doplňků stravy určených pro kloubní výživu klamala spotřebitele ohledně skutečného složeníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejňuje výsledky kontrolní akce zaměřené na doplňky stravy určené pro kloubní výživu. Přehled všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků je k dispozici na webu Potraviny na…

Živá informační akce na CAC46 - pondělí 13. listopadu 13:00-14:30 CEST

9.11.2023, Zdroj: Codex Alimentarius

Živá informační akce na CAC46 - pondělí 13. listopadu 13:00-14:30 CESTŽivá akce pro všechny členy a pozorovatele Codexu proběhne v pondělí 13. listopadu 2023 od 13:00 do 14:30 SELČ prostřednictvím Zoomu.

Značky kvality potravin

3.11.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Značky kvality potravinPotraviny s určitou přidanou hodnotou produkované v zavedených systémech jakosti, které u českého spotřebitele oprávněně nacházejí setrvalou přízeň.

KLASA zdobí jedinečné a kvalitní výrobky

2.11.2023, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

KLASA zdobí jedinečné a kvalitní výrobkyLogem KLASA jsou označovány kvalitní výrobky již od roku 2003. Toto prestižní označení získalo nyní pro své produkty devět producentů. KLASU najdete například na jedinečném BOHEMIA a KLÁŠTERNÍM pršutu od Chovanečka, vyhlášeném vepřovém sádle od Pillera, oleji…

Průzkum o používání a dopadu textů Codexu 2023 / Termín prodloužen

30.10.2023, Zdroj: Codex Alimentarius

Průzkum o používání a dopadu textů Codexu 2023 / Termín prodlouženSekretariát Codexu prodloužil lhůtu pro účast zemí na druhém průzkumu, jehož cílem je měřit využití a dopad textů Codexu. Nový termín pro vyplnění průzkumu je 15. listopadu…

V Jihomoravském kraji byla slavnostně udělena značka Regionální potravina pro Thaya mošt či Moravský koláč ze ZD Bulhary

12.10.2023, Zdroj: Regionální potravina

V Jihomoravském kraji byla slavnostně udělena značka Regionální potravina pro Thaya mošt či Moravský koláč ze ZD BulharyZnačku Regionální potravina Jihomoravského kraje převzala z rukou ředitele regionálního odboru SZIF Václava Říhy, náměstka ministra zemědělství Miroslava Skřivánka, hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha a prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala na…

Průzkum Codex / Výsledky ukazují 80procentní spokojenost s používáním a dopadem textů Codexu

11.10.2023, Zdroj: Codex Alimentarius

Průzkum Codex / Výsledky ukazují 80procentní spokojenost s používáním a dopadem textů CodexuPrvní průzkum o používání a dopadu textů Kodexu, zahájený 20. září 2022, uvádí, že velká většina členů Kodexu, více než 80 procent, je s těmito mezinárodními texty o potravinách…

SZPI: Potravinářská inspekce letos zjistila velmi vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů, nevyhovělo 45 % hodnocených zmrzlin a 64 % vzorků ledů

13.9.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

SZPI: Potravinářská inspekce letos zjistila velmi vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů, nevyhovělo 45 % hodnocených zmrzlin a 64 % vzorků ledůPrůběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně potvrdily, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Velmi vysoký podíl odebraných vzorků…

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 366/2005 Sb., o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potravinyGarance

8.9.2023, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 366/2005 Sb., o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potravinyNávrh vyhlášky je reakcí na doporučení č. 4 ve finální zprávě z auditu DG(SANTE) 2022/7450, aby vnitrostátní právní předpis týkající se chladírenských skladů byl v souladu s požadavky stanovenými v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne…

SZPI upozorňuje na případy klamání o obsahu masa v guláši v konzervě

18.8.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

SZPI upozorňuje na případy klamání o obsahu masa v guláši v konzervěStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci kontrol parametrů potravin v tržní síti zakázala čtyři šarže Maďarského guláše s nižším obsahem masa ve srovnání s informacemi na…

Konkrétní kroky obchodníka PENNY směrem k udržitelnostiZáznamGarance

10.8.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:29:30

PENNY má svou koncepci udržitelnosti rozdělenou do třech pilířů, které zahrnují udržitelné výrobky, životní prostředí a sociální angažovanost. V rámci každého z pilířů se PENNY věnuje celé řadě aktivit, jako například snižování pesticidů u ovoce a zeleniny,…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

WHO příručka: Politika na ochranu dětí před škodlivým dopadem reklamy na potraviny

26.7.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR

WHO příručka: Politika na ochranu dětí před škodlivým dopadem reklamy na potravinyWHO využívá umělé inteligence pro boj proti neetickému marketingu „nezdravých potravin“

Potravinářská inspekce varuje před zmrazeným kuřecím výrobkem se salmonelou

19.7.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce varuje před zmrazeným kuřecím výrobkem se salmonelouStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečné potraviny:

Schémata udržitelnosti používaná v potravinářském průmysluZáznamGarance

10.7.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:35:04

Téma udržitelnosti přestává být pouze teoretickým konceptem, ale stává se součástí praxe. Jaké činnosti bude třeba v krátké době implementovat do různých oblastí podnikání a jak se to dotkne segmentu výroby potravin? V přednášce se zamyslíme nad současnými a…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Komise podniká další kroky k navýšení investic do udržitelné budoucnosti

6.7.2023, Zdroj: Evropská komise

Komise podniká další kroky k navýšení investic do udržitelné budoucnostiKomise předložila nový balíček opatření, která rozvíjejí základy evropské rámce udržitelného financování a dále je upevňují.

Označení TvarůžkyQ&AGarance

24.5.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2022: téměř 49 tisíc kontrolních vstupů, uloženy pokuty za téměř 110 milionů

15.5.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2022: téměř 49 tisíc kontrolních vstupů, uloženy pokuty za téměř 110 milionůStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2022 celkem 48 809 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Země původu potravinyQ&AGarance

10.5.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Hospodářská komora: Česká republika a celá Evropa se žene do obalové krize. Nehledí se přitom na lidské zdraví, životní prostředí ani podnikatele a spotřebitele

26.4.2023, Zdroj: Hospodářská komora ČR

Hospodářská komora: Česká republika a celá Evropa se žene do obalové krize. Nehledí se přitom na lidské zdraví, životní prostředí ani podnikatele a spotřebiteleHospodářská komora: Česká republika a celá Evropa se žene do obalové krize. Nehledí se přitom na lidské zdraví, životní prostředí ani podnikatele a spotřebitele

Nelakovat věci nazeleno, nelhat. Za „ekologické“ se budou moci označovat jen ověřené produkty a služby

24.4.2023, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Nelakovat věci nazeleno, nelhat. Za „ekologické“ se budou moci označovat jen ověřené produkty a službyEvropská komise pokračuje ve své snaze potírat greenwashing a zvýšit, resp. zaručit hodnověrnost „zelených tvrzení“ firem. Předložila proto k projednání návrh směrnice o environmentálních tvrzeních. Směrnice stanoví jasná pravidla pro jejich…

Regionální potravina vstupuje do 14. ročníku - Spotřebitelé oceňují kvalitu produktů a možnost podpořit regionální producenty

21.4.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Regionální potravina vstupuje do 14. ročníku - Spotřebitelé oceňují kvalitu produktů a možnost podpořit regionální producentyRegionální potravina vstupuje do 14. ročníku – Spotřebitelé oceňují kvalitu produktů a možnost podpořit regionální producenty

Celkový příjem mědi nepředstavuje zdravotní riziko

27.2.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Celkový příjem mědi nepředstavuje zdravotní rizikoPodle odborníků z úřadu EFSA nepředstavuje kombinovaná expozice mědi ze všech zdrojů pro obyvatele EU zdravotní riziko.

Nahrávám...
Nahrávám...