Mlékárně Kunín se po povodni zatím nepodařilo obnovit výrobu v areálu v Ostravě
1.10.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Mlékárně Kunín z nadnárodní skupiny Lactalis Group se zatím nepodařilo obnovit výrobu v areálu v Ostravě-Martinově, kterou přerušila kvůli povodni. Potýká se s výpadkem dodávky páry. Na odstranění škod a obnovení provozu závodu v plném rozsahu firma intenzivně…
Mléčný krém Pribináček se v Přibyslavi vyrábí 70 let, vyváží se i na Slovensko
10.9.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Mléčný krém Pribináček se v mlékárně v Přibyslavi - Hesově vyrábí 70 let.
Ochucený mléčný výrobek a použití konzervantu v jeho ovocné složceGarance
4.9.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Jak uchovat Olomoucké tvarůžky v té nejlepší kvalitě? Zásadní je správná teplota skladování
6.8.2024, Zdroj: Verlag Dashöfer
Loštice, 6. srpna 2024 – Svět sýrů je rozmanitý a nabízí širokou paletu chutí. Velmi oblíbené jsou například zrající sýry, mezi něž patří i jediný původně český sýr – Olomoucké tvarůžky. Chlouba české sýrařské tradice se pyšní bohatou historií,…
Konzervant v mléčném výrobkuGarance
29.7.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:V tuzemsku roste zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny, vedou tradiční příchutě
15.7.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Ve výběru zmrzliny jsou podle prodejců Češi spíše konzervativní, vedou tradiční příchutě jako vanilková, čokoládová nebo ovocná, roste ale zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny. Vyplývá to z ankety ČTK mezi…
Obliba plísňových sýrů v ČR roste, Jihočeská niva je mlékárenským výrobkem roku
4.6.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
V Česku roste obliba plísňových sýrů, na celkové spotřebě už mají podíl zhruba osm procent. ČTK to řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Potvrzují to podle něj i výsledky soutěže o mlékárenský výrobek…
2024/1141, Nařízení Komise (EU), měnící zvláštní hygienické požadavky na některé maso, produkty rybolovu, mléčné výrobky a vejceGarance
27.5.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Jiří Kopáček: Konzumace mléka a mléčných výrobků má v ČR dlouholetou tradici
18.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Jiří Kopáček je předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského. Svaz je stavovskou organizací subjektů působících v mlékárenském průmyslu či s tímto sektorem bezprostředně souvisejících. Vznikl v roce 1990 a členskou základnu tvoří mlékárny,…
Mlékárenský svaz: Loňský pokles poptávky po mléčných výrobcích v ČR pokračuje
12.9.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Loňský pokles poptávky spotřebitelů po mléčných výrobcích v Česku zřejmě pokračuje. Nákupní ceny mléka se od začátku roku snižují. Mlékárny se to snažily promítat do cen svých výrobků, aby podpořily jejich prodejnost, což se ale ne vždy projevilo v obchodech,…
Označování rostlinných potravin názvy vyhrazenými pro mléko a mléčné produktyGarance
7.9.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V poslední době stoupá popularita rostlinných potravin a rostlinného stravování obecně a na to reaguje průmysl stále se rozšiřující nabídkou rostlinných potravin. S tím vyvstává otázka, jak takové výrobky označit, aby spotřebitel věděl, co přesně si…
Mlékárna Hlinsko si meziročně polepšila na tržbách, vykázala 3,6 miliardy korun
10.8.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Mlékárna Hlinsko loni utržila za výrobky a služby zhruba 3,6 miliardy korun. Meziročně jí tržby stouply o 900 milionů korun. Hrubý zisk činil loni 201 milionů korun, předloni firma vykázala 96 milionů korun nezdaněného zisku. Zisk po zdanění společnosti…
V oblibě jsou podle výrobců tradiční příchutě zmrzlin, vznikají i veganské
12.7.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Češi mají podle výrobců v oblibě tradiční příchutě zmrzlin, jako jsou vanilka, čokoláda nebo ovocné zmrzliny, oblíbené jsou i zmrzliny a nanuky s tvarohem. Například Míša, který nyní patří do portfolia společnosti Unilever, se vyrábí přes 60 let se stejnou…
Šlehačkové a máslové produktyQ&AGarance
10.7.2023, PotravinyInfo
, Zdroj:Mlékárenský výrobek roku 2023
2.6.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Jubilejního 20. ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se letos zúčastnilo 20 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 52 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v 10 soutěžních…
Obsah tuku v sušině a obsah sušiny u sýrůQ&AGarance
18.5.2023, PotravinyInfo
, Zdroj:České mlékárny se potýkají s rostoucími náklady i problémy s odbytem, některým pomáhá vlastní chov skotu
5.4.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Tuzemské mlékárenství se potýká s vysokými cenami energií i surovin, ostatně jako další potravinářské segmenty. Hlavně větším podnikům ale nynější situace ukazuje cestu, jak se vypořádat s narůstajími obtížemi. Přinášíme příklady některých podniků a jak jim…
2023/463, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se povoluje uvedení osteopontinu z kravského mléka na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470
14.3.2023, Zdroj: Evropská komise
Spotřeba sýrů v ČR stoupá. Lidé častěji kupují lahůdky z dovozu
10.3.2023, Zdroj: LESENSKY.CZ
Plátkový sýr na chleba, grilovaný hermelín nebo strouhaný parmazán na těstovinách si Češi vychutnávají častěji než v minulosti. Obliba sýrů v České republice totiž neustále stoupá, za posledních deset let se zvýšila o 1,5 kila na 14,4 kila sýra na osobu za…
Mlékárna Olma pořídí do svého skladu autonomní logistické vozíky
7.2.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Mlékárna Olma s pomocí dotace pořídí do svého skladu autonomní logistické vozíky, pomocí kterých bude bez nutnosti lidské obsluhy manipulovat s uskladněnými mléčnými výrobky. Vedení mlékárny si od této investice podpořené z Národního plánu obnovy slibuje…
2022/2534, Prováděcí nařízení Komise, kterým se povoluje uvedení beta-laktoglobulinu z kravského mléka (beta-laktoglobulin) na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470Garance
6.1.2023, Zdroj: EUR-Lex
Trendy evropského potravinářství 2022
20.12.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope
Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.
Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny
1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Růst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…
Informace FAO - „Geografie obchodu s potravinami a zemědělskými produkty“
25.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Podle nově zveřejněné interaktivní studie FAO hraje mezinárodní obchod zásadní roli v našem každodenním životě.
Novela vyhlášky o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky
14.11.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Ve Sbírce zákonů ČR vyšla vyhláška č. 334/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty, ve znění pozdějších…
Prognóza: Potraviny nezlevní, ceny ale porostou pomaleji
31.10.2022, Zdroj: EurActiv.cz
Chleba v českých obchodech byl letos v srpnu o čtvrtinu dražší než loni. Může za to ruská invaze na Ukrajinu, obě země jsou totiž významnými vývozci obilí, které je pro výrobu pečiva nezbytné. Válka nejenže ztěžuje export z těchto zemí, ale také razantně zvedá…
Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník
21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Na veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025
11.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2023–2025.
Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník
5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Předposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021
27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.
Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje
19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Den regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021
14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.
V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy
12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…
Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Dalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…
Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění
5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Regionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…
Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové
2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…
V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda
29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Letošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…
Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina
15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Slavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…
Jsou mořské plody stejně zdravé jako běžné mořské ryby?
2.8.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Obecně platí, že ryby jsou velmi zdravou potravinou. Obsahují kvalitní bílkoviny a třeba losos nebo jiné tučné ryby obsahují i dostatek omega-3 cenné tuky. Jistě, nebudete jíst pravidelně třeba maso mečouna nebo další druhy, o nichž je známo, že obsahují rtuť,…
Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…
Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…
Nařízení vlády o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školGarance
19.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízením vlády č. 74/2017 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol a o změně některých souvisejících nařízení vlády, je upravena implementace evropského školního projektu Ovoce,…
Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána
18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Osm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…
Novela nařízení vlády o podmínkách poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol
15.7.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Novela nařízení vlády reaguje na nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/245, kterým jsou nově vymezeny činnosti, které mohou být prováděny jako součást doprovodných vzdělávacích opatření v rámci školního projektu Ovoce, zelenina a mléko do…
Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalech
1.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Od příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí.…
Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje
13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…
Privátní značky představují pro obchod i výrobce výraznou příležitost do budoucna
10.6.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
Na významu privátních značek při zajišťování kvalitních dostupných potravin i při rozvoji českého potravinářství se shodli účastníci odborné konference nazvané „Vlastní značky potravin jako jedna z budoucích cest českého retailu“. Uskutečnila se…
Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021
3.6.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Publikace přináší detailní pohled na působnost a činnost Státní veterinární správy v roce 2021. Součástí publikace jsou také výsledky odborných činností úřadu za rok 2021.
Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot
1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…
Pasterované kravské odtučněné mléko neposiluje obranu imunitního systému proti patogenům v horních cestách dýchacích a gastrointestinálním traktu u malých dětí
10.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Evropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinků výrobku Nutrimune.