dnes je 11.12.2024

Mlékárně Kunín se po povodni zatím nepodařilo obnovit výrobu v areálu v Ostravě

1.10.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Mlékárně Kunín se po povodni zatím nepodařilo obnovit výrobu v areálu v OstravěMlékárně Kunín z nadnárodní skupiny Lactalis Group se zatím nepodařilo obnovit výrobu v areálu v Ostravě-Martinově, kterou přerušila kvůli povodni. Potýká se s výpadkem dodávky páry. Na odstranění škod a obnovení provozu závodu v plném rozsahu firma intenzivně…

Mléčný krém Pribináček se v Přibyslavi vyrábí 70 let, vyváží se i na Slovensko

10.9.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Mléčný krém Pribináček se v mlékárně v Přibyslavi - Hesově vyrábí 70 let.

Jak uchovat Olomoucké tvarůžky v té nejlepší kvalitě? Zásadní je správná teplota skladování

6.8.2024, Zdroj: Verlag Dashöfer

Jak uchovat Olomoucké tvarůžky v té nejlepší kvalitě? Zásadní je správná teplota skladováníLoštice, 6. srpna 2024 – Svět sýrů je rozmanitý a nabízí širokou paletu chutí. Velmi oblíbené jsou například zrající sýry, mezi něž patří i jediný původně český sýr – Olomoucké tvarůžky. Chlouba české sýrařské tradice se pyšní bohatou historií,…

Konzervant v mléčném výrobkuGarance

29.7.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

V tuzemsku roste zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny, vedou tradiční příchutě

15.7.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

V tuzemsku roste zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny, vedou tradiční příchutěVe výběru zmrzliny jsou podle prodejců Češi spíše konzervativní, vedou tradiční příchutě jako vanilková, čokoládová nebo ovocná, roste ale zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny. Vyplývá to z ankety ČTK mezi…

Obliba plísňových sýrů v ČR roste, Jihočeská niva je mlékárenským výrobkem roku

4.6.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Obliba plísňových sýrů v ČR roste, Jihočeská niva je mlékárenským výrobkem rokuV Česku roste obliba plísňových sýrů, na celkové spotřebě už mají podíl zhruba osm procent. ČTK to řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Potvrzují to podle něj i výsledky soutěže o mlékárenský výrobek…

Jiří Kopáček: Konzumace mléka a mléčných výrobků má v ČR dlouholetou tradici

18.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Jiří Kopáček: Konzumace mléka a mléčných výrobků má v ČR dlouholetou tradiciJiří Kopáček je předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského. Svaz je stavovskou organizací subjektů působících v mlékárenském průmyslu či s tímto sektorem bezprostředně souvisejících. Vznikl v roce 1990 a členskou základnu tvoří mlékárny,…

Mlékárenský svaz: Loňský pokles poptávky po mléčných výrobcích v ČR pokračuje

12.9.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Mlékárenský svaz: Loňský pokles poptávky po mléčných výrobcích v ČR pokračujeLoňský pokles poptávky spotřebitelů po mléčných výrobcích v Česku zřejmě pokračuje. Nákupní ceny mléka se od začátku roku snižují. Mlékárny se to snažily promítat do cen svých výrobků, aby podpořily jejich prodejnost, což se ale ne vždy projevilo v obchodech,…

Označování rostlinných potravin názvy vyhrazenými pro mléko a mléčné produktyGarance

7.9.2023, Mgr. Ing. Eva Singrová, Zdroj: Verlag Dashöfer

V poslední době stoupá popularita rostlinných potravin a rostlinného stravování obecně a na to reaguje průmysl stále se rozšiřující nabídkou rostlinných potravin. S tím vyvstává otázka, jak takové výrobky označit, aby spotřebitel věděl, co přesně si…

Mlékárna Hlinsko si meziročně polepšila na tržbách, vykázala 3,6 miliardy korun

10.8.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Mlékárna Hlinsko si meziročně polepšila na tržbách, vykázala 3,6 miliardy korunMlékárna Hlinsko loni utržila za výrobky a služby zhruba 3,6 miliardy korun. Meziročně jí tržby stouply o 900 milionů korun. Hrubý zisk činil loni 201 milionů korun, předloni firma vykázala 96 milionů korun nezdaněného zisku. Zisk po zdanění společnosti…

V oblibě jsou podle výrobců tradiční příchutě zmrzlin, vznikají i veganské

12.7.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

V oblibě jsou podle výrobců tradiční příchutě zmrzlin, vznikají i veganskéČeši mají podle výrobců v oblibě tradiční příchutě zmrzlin, jako jsou vanilka, čokoláda nebo ovocné zmrzliny, oblíbené jsou i zmrzliny a nanuky s tvarohem. Například Míša, který nyní patří do portfolia společnosti Unilever, se vyrábí přes 60 let se stejnou…

Šlehačkové a máslové produktyQ&AGarance

10.7.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Mlékárenský výrobek roku 2023

2.6.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Mlékárenský výrobek roku 2023Jubilejního 20. ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se letos zúčastnilo 20 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 52 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v 10 soutěžních…

Obsah tuku v sušině a obsah sušiny u sýrůQ&AGarance

18.5.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

České mlékárny se potýkají s rostoucími náklady i problémy s odbytem, některým pomáhá vlastní chov skotu

5.4.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

České mlékárny se potýkají s rostoucími náklady i problémy s odbytem, některým pomáhá vlastní chov skotuTuzemské mlékárenství se potýká s vysokými cenami energií i surovin, ostatně jako další potravinářské segmenty. Hlavně větším podnikům ale nynější situace ukazuje cestu, jak se vypořádat s narůstajími obtížemi. Přinášíme příklady některých podniků a jak jim…

Spotřeba sýrů v ČR stoupá. Lidé častěji kupují lahůdky z dovozu

10.3.2023, Zdroj: LESENSKY.CZ

Spotřeba sýrů v ČR stoupá. Lidé častěji kupují lahůdky z dovozuPlátkový sýr na chleba, grilovaný hermelín nebo strouhaný parmazán na těstovinách si Češi vychutnávají častěji než v minulosti. Obliba sýrů v České republice totiž neustále stoupá, za posledních deset let se zvýšila o 1,5 kila na 14,4 kila sýra na osobu za…

Mlékárna Olma pořídí do svého skladu autonomní logistické vozíky

7.2.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Mlékárna Olma pořídí do svého skladu autonomní logistické vozíkyMlékárna Olma s pomocí dotace pořídí do svého skladu autonomní logistické vozíky, pomocí kterých bude bez nutnosti lidské obsluhy manipulovat s uskladněnými mléčnými výrobky. Vedení mlékárny si od této investice podpořené z Národního plánu obnovy slibuje…

Trendy evropského potravinářství 2022

20.12.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Trendy evropského potravinářství 2022Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny

1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleninyRůst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…

Informace FAO - „Geografie obchodu s potravinami a zemědělskými produkty“

25.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Informace FAO - „Geografie obchodu s potravinami a zemědělskými produkty“Podle nově zveřejněné interaktivní studie FAO hraje mezinárodní obchod zásadní roli v našem každodenním životě.

Novela vyhlášky o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky

14.11.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Novela vyhlášky o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podnikyVe Sbírce zákonů ČR vyšla vyhláška č. 334/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty, ve znění pozdějších…

Prognóza: Potraviny nezlevní, ceny ale porostou pomaleji

31.10.2022, Zdroj: EurActiv.cz

Prognóza: Potraviny nezlevní, ceny ale porostou pomalejiChleba v českých obchodech byl letos v srpnu o čtvrtinu dražší než loni. Může za to ruská invaze na Ukrajinu, obě země jsou totiž významnými vývozci obilí, které je pro výrobu pečiva nezbytné. Válka nejenže ztěžuje export z těchto zemí, ale také razantně zvedá…

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník

21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročníkNa veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025

11.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2023–2025.

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník

5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr BokovníkPředposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021

27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje

19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého krajeDen regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021

14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy

12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i KauboyOcenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z KožichovicDalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově oceněníRegionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové

2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listovéStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda

29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a CibuládaLetošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina

15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravinaSlavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…

Jsou mořské plody stejně zdravé jako běžné mořské ryby?

2.8.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Jsou mořské plody stejně zdravé jako běžné mořské ryby?Obecně platí, že ryby jsou velmi zdravou potravinou. Obsahují kvalitní bílkoviny a třeba losos nebo jiné tučné ryby obsahují i dostatek omega-3 cenné tuky. Jistě, nebudete jíst pravidelně třeba maso mečouna nebo další druhy, o nichž je známo, že obsahují rtuť,…

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvarohOcenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemstvíTaké v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…

Nařízení vlády o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školGarance

19.7.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízením vlády č. 74/2017 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol a o změně některých souvisejících nařízení vlády, je upravena implementace evropského školního projektu Ovoce,…

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána

18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předánaOsm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…

Novela nařízení vlády o podmínkách poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol

15.7.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Novela nařízení vlády o podmínkách poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školNovela nařízení vlády reaguje na nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/245, kterým jsou nově vymezeny činnosti, které mohou být prováděny jako součást doprovodných vzdělávacích opatření v rámci školního projektu Ovoce, zelenina a mléko do…

Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalech

1.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalechOd příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí.…

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje

13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického krajeV rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…

Privátní značky představují pro obchod i výrobce výraznou příležitost do budoucna

10.6.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Privátní značky představují pro obchod i výrobce výraznou příležitost do budoucnaNa významu privátních značek při zajišťování kvalitních dostupných potravin i při rozvoji českého potravinářství se shodli účastníci odborné konference nazvané „Vlastní značky potravin jako jedna z budoucích cest českého retailu“. Uskutečnila se…

Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021

3.6.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021Publikace přináší detailní pohled na působnost a činnost Státní veterinární správy v roce 2021. Součástí publikace jsou také výsledky odborných činností úřadu za rok 2021.

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot

1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z DobrotV Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…

Nejnavštěvovanější semináře
          Nahrávám...
          Nahrávám...