Obsah tuku v sušině a obsah sušiny u sýrůGaranceQ&A
18.5.2023, PotravinyInfo
, Zdroj:České mlékárny se potýkají s rostoucími náklady i problémy s odbytem, některým pomáhá vlastní chov skotu
5.4.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Tuzemské mlékárenství se potýká s vysokými cenami energií i surovin, ostatně jako další potravinářské segmenty. Hlavně větším podnikům ale nynější situace ukazuje cestu, jak se vypořádat s narůstajími obtížemi. Přinášíme příklady některých podniků a jak jim…
2023/463, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se povoluje uvedení osteopontinu z kravského mléka na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470
14.3.2023, Zdroj: Evropská komise
Spotřeba sýrů v ČR stoupá. Lidé častěji kupují lahůdky z dovozu
10.3.2023, Zdroj: LESENSKY.CZ
Plátkový sýr na chleba, grilovaný hermelín nebo strouhaný parmazán na těstovinách si Češi vychutnávají častěji než v minulosti. Obliba sýrů v České republice totiž neustále stoupá, za posledních deset let se zvýšila o 1,5 kila na 14,4 kila sýra na osobu za…
Mlékárna Olma pořídí do svého skladu autonomní logistické vozíky
7.2.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Mlékárna Olma s pomocí dotace pořídí do svého skladu autonomní logistické vozíky, pomocí kterých bude bez nutnosti lidské obsluhy manipulovat s uskladněnými mléčnými výrobky. Vedení mlékárny si od této investice podpořené z Národního plánu obnovy slibuje…
2022/2534, Prováděcí nařízení Komise, kterým se povoluje uvedení beta-laktoglobulinu z kravského mléka (beta-laktoglobulin) na trh jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470Garance
6.1.2023, Zdroj: EUR-Lex
Trendy evropského potravinářství 2022
20.12.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope
Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.
Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny
1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Růst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…
Informace FAO - „Geografie obchodu s potravinami a zemědělskými produkty“
25.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Podle nově zveřejněné interaktivní studie FAO hraje mezinárodní obchod zásadní roli v našem každodenním životě.
Novela vyhlášky o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky
14.11.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Ve Sbírce zákonů ČR vyšla vyhláška č. 334/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty, ve znění pozdějších…
Prognóza: Potraviny nezlevní, ceny ale porostou pomaleji
31.10.2022, Zdroj: EurActiv.cz
Chleba v českých obchodech byl letos v srpnu o čtvrtinu dražší než loni. Může za to ruská invaze na Ukrajinu, obě země jsou totiž významnými vývozci obilí, které je pro výrobu pečiva nezbytné. Válka nejenže ztěžuje export z těchto zemí, ale také razantně zvedá…
Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník
21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Na veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025
11.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2023–2025.
Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník
5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Předposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021
27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.
Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje
19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Den regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021
14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.
V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy
12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…
Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Dalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…
Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění
5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Regionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…
Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové
2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…
V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda
29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Letošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…
Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina
15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Slavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…
Jsou mořské plody stejně zdravé jako běžné mořské ryby?
2.8.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Obecně platí, že ryby jsou velmi zdravou potravinou. Obsahují kvalitní bílkoviny a třeba losos nebo jiné tučné ryby obsahují i dostatek omega-3 cenné tuky. Jistě, nebudete jíst pravidelně třeba maso mečouna nebo další druhy, o nichž je známo, že obsahují rtuť,…
Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…
Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…
Nařízení vlády o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školGarance
19.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízením vlády č. 74/2017 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol a o změně některých souvisejících nařízení vlády, je upravena implementace evropského školního projektu Ovoce,…
Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána
18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Osm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…
Novela nařízení vlády o podmínkách poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol
15.7.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Novela nařízení vlády reaguje na nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/245, kterým jsou nově vymezeny činnosti, které mohou být prováděny jako součást doprovodných vzdělávacích opatření v rámci školního projektu Ovoce, zelenina a mléko do…
Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalech
1.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Od příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí.…
Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje
13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…
Privátní značky představují pro obchod i výrobce výraznou příležitost do budoucna
10.6.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
Na významu privátních značek při zajišťování kvalitních dostupných potravin i při rozvoji českého potravinářství se shodli účastníci odborné konference nazvané „Vlastní značky potravin jako jedna z budoucích cest českého retailu“. Uskutečnila se…
Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021
3.6.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Publikace přináší detailní pohled na působnost a činnost Státní veterinární správy v roce 2021. Součástí publikace jsou také výsledky odborných činností úřadu za rok 2021.
Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot
1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…
Pasterované kravské odtučněné mléko neposiluje obranu imunitního systému proti patogenům v horních cestách dýchacích a gastrointestinálním traktu u malých dětí
10.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Evropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinků výrobku Nutrimune.
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
Jako vejce vejci
8.4.2022, Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze
Vejce bezesporu patří mezi hlavní živočišné produkty a jejich konečná kvalita hraje důležitou roli jak pro producenty, tak i pro spotřebitele. Existuje mnoho vnitřních a vnějších faktorů, které ovlivňují parametry kvality vajec. Genotyp, systém ustájení a věk…
Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Příručky správné hygienické praxe
24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…
Mléko a mléčné výrobky do jídelníčku patří!
18.2.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Potravinářská komora České republiky (PK ČR) spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny (ČTPP) připravila tiskovou konferenci, na které představila svoji nejnovější publikaci s názvem Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky…
Přenos syntetické složky do nové várky s přírodní složkouQ&A
10.2.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Přes pandemii COVID-19 zůstal veterinární dozor na srovnatelné úrovni
2.2.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Loňský rok byl pro státní veterinární dozor v České republice jedním z nejnáročnějších v historii. Již druhým rokem po sobě jeho výkon, podobně jako chod celé společnosti, výrazně komplikovala epidemie nákazy COVID-19. V důsledku toho meziročně klesl počet…
Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu
28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…
Kontrola dodržování poctivosti prodeje v prodejnách tzv. „luxusních sýrů“
13.12.2021, Zdroj: Česká obchodní inspekce
Pracovníci České obchodní inspekce, inspektorátu Olomouckého a Moravskoslezského, provedli ve dnech 18. října až 30. listopadu kontrolu ve specializovaných prodejnách sýrů, sýrových specialit a lahůdek. „Cílem této akce bylo porovnat výsledky kontroly s…
3-fukosyllaktosa jako nová potravina
9.12.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU zařadila 3-fukosyllaktosu (3-FL) na seznam Unie pro povolené nové potraviny a stanovila specifikaci této látky.
Nová publikace: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY - rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými
17.11.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Publikace Potravinářské komory České republiky, České technologické platformy pro potraviny a Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.
853/2004, Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES), kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu, k 28. 10. 2021Garance
28.10.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky
24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Sledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…
Ročenka ekologického zemědělství 2019
5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.
Zákon o potravinách s komentářemGarance
8.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…