dnes je 9.12.2022

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny

1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleninyRůst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…

Polovina olivových olejů nevyhověla při kontrole Potravinářské inspekce

28.11.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Polovina olivových olejů nevyhověla při kontrole Potravinářské inspekceVýsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v ČR ukázaly, že polovina hodnocených vzorků byla nevyhovující. Olivové oleje při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ - ve…

Úprava obchodních norem pro olivový olej

23.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava obchodních norem pro olivový olejZkušenosti získané v posledním desetiletí při provádění obchodních norem Unie pro olivový olej a při provádění kontrol shody si vyžádaly zjednodušení a vyjasnění regulačního rámce.

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník

21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročníkNa veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník

5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr BokovníkPředposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021

27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje

19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého krajeDen regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021

14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy

12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i KauboyOcenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z KožichovicDalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově oceněníRegionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda

29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a CibuládaLetošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina

15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravinaSlavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…

Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. bohatého na DHA a EPA jako nové potraviny

15.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. bohatého na DHA a EPA jako nové potravinyKomise upravila podmínky pro použití oleje z mikrořas Schizochytrium jako nové potraviny.

Maximální limit pro kyselinu kyanovodíkovou v určitých potravinách

12.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Maximální limit pro kyselinu kyanovodíkovou v určitých potravináchNovela nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, upravuje limity pro obsah kyseliny kyanovodíkové.

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvarohOcenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemstvíTaké v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána

18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předánaOsm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…

Změna specifikace pro olej z Calanus finmarchicus

5.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna specifikace pro olej z Calanus finmarchicusZa základě žádosti výrobce upravila Komise EU specifikaci pro použití oleje z korýše Calanus finmarchicus.

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje

13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického krajeV rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot

1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z DobrotV Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun

1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korunTrh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…

Zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího jako nová potravina

2.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího jako nová potravinaKomise EU povolila uvedení zmrazených, sušených a práškových forem Acheta domesticus na trh jako nové potraviny.

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu

28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhuVíce než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…

Navazující dotaz k dotazu Označení přírodní margarínQ&A

27.1.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Legislativní souhrn: Analýza olivového olejeGarance

18.1.2022, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení (EHS) č. 2568/91 o charakteristikách olivového oleje a olivového oleje z pokrutin a o příslušných metodách analýzy

Označení přírodní margarínGaranceQ&A

21.12.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Trendy evropského potravinářství 2021

29.11.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Trendy evropského potravinářství 2021Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky

24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podnikySledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…

Změna specifikace pro olej ze semen koriandru Coriandrum sativum

27.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna specifikace pro olej ze semen koriandru Coriandrum sativumNové prováděcí nařízení upravuje specifikaci nové potraviny olej ze semen koriandru Coriandrum sativum.

Ročenka ekologického zemědělství 2019

5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ročenka ekologického zemědělství 2019Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.

Zákon o potravinách s komentářemGarance

8.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…

Každá pátá až šestá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji

10.2.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Každá pátá až šestá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím olejiV rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. V každé páté až šesté kontrolované…

Panorama potravinářského průmyslu 2019

22.1.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Panorama potravinářského průmyslu 2019Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích…

Nutri-Score: Hodnocení tuků a olejů - Jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?

1.12.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Nutri-Score: Hodnocení tuků a olejů - Jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?Nutri-Score je systém, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů.

Palmový vs. palmojádrový tukQ&A

22.10.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Falšování jedlých tuků a olejůGarance

7.4.2020, Doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Rostlinné oleje, oleje získané ze semen, plodů nebo jader plodů olejnatých rostlin, používané v potravinářství jsou tvořeny triacylglyceroly, mastné kyseliny představují kolem 95 % podílu oleje. Oproti živočišným tukům jsou v rostlinných olejích obsaženy…

Novela komoditní vyhlášky pro mléko, mléčné výrobky, mražené krémy, tuky a oleje

4.11.2019, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Novela komoditní vyhlášky pro mléko, mléčné výrobky, mražené krémy, tuky a olejeVyhláška č. 274/2019 Sb. upravuje vyhlášku č. 397/2016 Sb. Vypouští např. problematická ustanovení týkající se "řeckého jogurtu".

Novela nařízení o charakteristikách olivového oleje

2.10.2019, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Novela nařízení o charakteristikách olivového olejeNovela nařízení (EHS) č. 2568/91 aktualizuje metodu pro stanovení peroxidového čísla živočišných a rostlinných olejů a tuků.

Trans mastné kyseliny v potravináchGarance

24.9.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Tuky (homolipidy) jsou sloučeniny mastných kyselin a alkoholů. Mastné kyseliny mohou být nasycené nebo nenasycené. Zatímco nasycené kyseliny jsou pokládány za zdraví škodlivé, nenasycené kyseliny bývají vnímány jako zdraví prospěšné. Ale mezi nenasycené mastné…

Nové nařízení stanoví limit pro obsah trans mastných kyselin v potravinách

26.4.2019, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nové nařízení stanoví limit pro obsah trans mastných kyselin v potravináchObsah transmastných kyselin, jiných než transmastných kyselin přirozeně se vyskytujících v tucích živočišného původu, v potravinách určených pro konečného spotřebitele a v potravinách určených pro maloobchod nesmí překročit 2 g na 100 g…

Speciální jedlé olejeGaranceQ&A

4.4.2019, UniConsulting, Zdroj: Verlag Dashöfer

Mohou se jedlé oleje, jako jsou chia, lněný nebo šípkový používat jako suroviny při výrobě potravin?

Jak se vyznat ve značení hovězího masa

13.3.2019, Zdroj: Český svaz chovatelů masného skotu

Jak se vyznat ve značení hovězího masaDodnes živá kauza s prodejem polského hovězího masa z nemocných zvířat vyvolala nebývale intenzivní zájem médií o kvalitu potravin.

Deklarace slunečnicového oleje jako součásti surovinyGaranceQ&A

10.1.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Je nutné deklarovat na obale nečokoládové cukrovinky ve složení plně ztužený slunečnicový olej v případě, že je tento olej součástí suroviny (kyseliny jablečné), která je ve finálním výrobku obsažena v množství 2…

Trans tuky v celkové stravě populace EU

11.12.2018, Zdroj: Verlag Dashöfer

Trans tuky v celkové stravě populace EUEvropská komise vydala zprávu týkající se trans-tuků v potravinách a celkové stravě obyvatelstva Unie.

Nahrávám...
Nahrávám...