Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…
Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…
Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána
18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Osm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…
Změna specifikace pro olej z Calanus finmarchicus
5.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Za základě žádosti výrobce upravila Komise EU specifikaci pro použití oleje z korýše Calanus finmarchicus.
Regionální potravina Jihomoravského kraje: Nominaci mají Podkova a laskonky
30.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Letošní hodnocení Regionální potraviny dokráčelo do finále. Komise se sešla v posledním, Jihomoravském kraji, kde se o ocenění ucházelo 154 výrobků. Nominaci nakonec získala například Tučibomba od Veroniky Kropáčkové a bio čerstvý sýr od Markéty Šedivé. K…
Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinky
24.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Další kolo letošní Regionální potraviny se odehrálo ve Zlínském kraji, kde se o ni ucházelo 197 výrobků od 38 producentů. Nominaci nakonec získaly například bio zrající sýr Bokovník Šárky Šustekové a škvarkové tyčinky Petry Malé. Slavnostní předání ocenění…
V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022
20.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Nominaci na Regionální potravinu Moravskoslezského kraje obdržely mimo jiné Mechový dort od 1. Jinačí či Česnekové pesto z Bohuslavic. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Slavnostní předání ocenění se odehraje během Pojez Festu v…
Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje
13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…
Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot
1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…
Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a Cibuláda
27.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Komise Regionální potraviny se sešla v dalším kraji, tentokrát Plzeňském. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Dožínkách…
V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močt
18.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
O ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Nominaci získaly mimo jiné medová rajčata, Kauboy…
Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
6.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Jako třetí se v rámci letošní Regionální potraviny sešla komise v Kraji Vysočina. Do soutěže se zde nakonec přihlásilo 65 produktů od 20 výrobců. Na nominaci mimo jiné dosáhly Pikárecké perníkové preclíčky od Lucie Krejčové nebo Prosetínské trubičky od Radky…
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a Jablkovice
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Soutěž Regionální potravina měla své pokračování ve Středočeském kraji. V rámci 13. ročníku zde o prestižní ocenění usilovalo 107 produktů od 26 výrobců. Mezi nominované se nakonec dostal například Kefír od Roberta Mikoláše nebo Salát listový mix od…
Regionální potravina Libereckého kraje je tady
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Třináctý ročník soutěže Regionální potravina odstartoval. Jako první se sešla porota v Libereckém kraji, kde se o prestižní ocenění ucházelo celkem 82 produktů od 29 místních výrobců. Nominaci získalo devět výrobků, mezi nimi například zmrzlina Slaný karamel…
Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího jako nová potravina
2.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila uvedení zmrazených, sušených a práškových forem Acheta domesticus na trh jako nové potraviny.
Spotřeba potravin - 2020
4.2.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Český statistický úřad vydal souhrnné údaje o spotřebě potravin za rok 2020.
Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu
28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…
Navazující dotaz k dotazu Označení přírodní margarínQ&A
27.1.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Legislativní souhrn: Analýza olivového olejeGarance
18.1.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení (EHS) č. 2568/91 o charakteristikách olivového oleje a olivového oleje z pokrutin a o příslušných metodách analýzy
Označení přírodní margarínGaranceQ&A
21.12.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Trendy evropského potravinářství 2021
29.11.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2020
27.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2020.
Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky
24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Sledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2022-2024
20.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2022-2024.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020
13.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020.
Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. jako nové potraviny
30.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila podmínky pro použití oleje z mikrořas Schizochytrium jako nové potraviny.
Změna specifikace pro olej ze semen koriandru Coriandrum sativum
27.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí nařízení upravuje specifikaci nové potraviny olej ze semen koriandru Coriandrum sativum.
Ročenka ekologického zemědělství 2019
5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.
Zákon o potravinách s komentářemGarance
8.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…
Každá pátá až šestá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji
10.2.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. V každé páté až šesté kontrolované…
Panorama potravinářského průmyslu 2019
22.1.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích…
Nutri-Score: Hodnocení tuků a olejů - Jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?
1.12.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Nutri-Score je systém, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů.
Palmový vs. palmojádrový tukQ&A
22.10.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Maximální limity 3-monochlorpropandiolu, esterů 3-MCPD s mastnými kyselinami a glycidylesterů mastných kyselin v některých potravinách
8.10.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové poznatky si vyžádaly úpravu nařízení Komise (ES) č. 1881/2006.
Falšování jedlých tuků a olejůGarance
7.4.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Rostlinné oleje, oleje získané ze semen, plodů nebo jader plodů olejnatých rostlin, používané v potravinářství jsou tvořeny triacylglyceroly, mastné kyseliny představují kolem 95 % podílu oleje. Oproti živočišným tukům jsou v rostlinných olejích obsaženy…
Maximální limit pro kyselinu erukovou v určitých potravinách
18.11.2019, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Novela nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, upravuje limity pro obsah kyseliny erukové.
Novela komoditní vyhlášky pro mléko, mléčné výrobky, mražené krémy, tuky a oleje
4.11.2019, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Vyhláška č. 274/2019 Sb. upravuje vyhlášku č. 397/2016 Sb. Vypouští např. problematická ustanovení týkající se "řeckého jogurtu".
2568/91, Nařízení Komise (EHS) o charakteristikách olivového oleje a olivového oleje z pokrutin a o příslušných metodách analýzy, k 20. 10. 2019Garance
20.10.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Konsolidované znění nařízení (EHS) č. č. 2568/91.
669/2009, Nařízení Komise (ES), kterým se provádí nařízení (ES) č. 882/2004, pokud jde o zesílené úřední kontroly dovozu některých krmiv a potravin jiného než živočišného původu, k 17. 10. 2019Archiv
17.10.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Novela nařízení o charakteristikách olivového oleje
2.10.2019, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Novela nařízení (EHS) č. 2568/91 aktualizuje metodu pro stanovení peroxidového čísla živočišných a rostlinných olejů a tuků.
Trans mastné kyseliny v potravináchGarance
24.9.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Tuky (homolipidy) jsou sloučeniny mastných kyselin a alkoholů. Mastné kyseliny mohou být nasycené nebo nenasycené. Zatímco nasycené kyseliny jsou pokládány za zdraví škodlivé, nenasycené kyseliny bývají vnímány jako zdraví prospěšné. Ale mezi nenasycené mastné…
Novela sazebníku náhrad nákladů za kontroly SZPI
28.5.2019, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Novela vyhláška upravuje sazebník náhrad nákladů za rozbory vzorků zemědělských výrobků, potravin včetně pokrmů a tabákových výrobků prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro účely…
Nové nařízení stanoví limit pro obsah trans mastných kyselin v potravinách
26.4.2019, Zdroj: Verlag Dashöfer
Obsah transmastných kyselin, jiných než transmastných kyselin přirozeně se vyskytujících v tucích živočišného původu, v potravinách určených pro konečného spotřebitele a v potravinách určených pro maloobchod nesmí překročit 2 g na 100 g…
Speciální jedlé olejeGaranceQ&A
4.4.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Mohou se jedlé oleje, jako jsou chia, lněný nebo šípkový používat jako suroviny při výrobě potravin?
Jak se vyznat ve značení hovězího masa
13.3.2019, Zdroj: Český svaz chovatelů masného skotu
Dodnes živá kauza s prodejem polského hovězího masa z nemocných zvířat vyvolala nebývale intenzivní zájem médií o kvalitu potravin.
29/2012, Prováděcí nařízení Komise (EU) o obchodních normách pro olivový olej, k 6. 2. 2019Garance
6.2.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Deklarace slunečnicového oleje jako součásti surovinyGaranceQ&A
10.1.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Je nutné deklarovat na obale nečokoládové cukrovinky ve složení plně ztužený slunečnicový olej v případě, že je tento olej součástí suroviny (kyseliny jablečné), která je ve finálním výrobku obsažena v množství 2…
Trans tuky v celkové stravě populace EU
11.12.2018, Zdroj: Verlag Dashöfer
Evropská komise vydala zprávu týkající se trans-tuků v potravinách a celkové stravě obyvatelstva Unie.