dnes je 18.8.2022

Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji, přibližně 20 % provozovatelů chybuje při značení alergenů a označování druhu masa

13.4.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji, přibližně 20 % provozovatelů chybuje při značení alergenů a označování druhu masaV rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Přibližně v každé sedmé kontrolované…

Vyhláška o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobkůGarance

29.3.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ve Sbírce zákonů ČR byla zveřejněna vyhláška č. 56/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2016 Sb., o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků, ve znění vyhlášky č. 78/2018 Sb. je zejména úprava této vyhlášky na…

Potravinářská inspekce zjistila lepek v „bezlepkových“ pokrmech v restauracích

24.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Potravinářská inspekce zjistila lepek v „bezlepkových“ pokrmech v restauracíchStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci se zaměřením na potraviny a pokrmy označené „bez lepku“ a „nízký obsah lepku“. Inspektoři odebrali k analýze v akreditované laboratoři SZPI celkem 35 vzorků…

Zchlazování a regenerace pokrmů v kuchyniGaranceQ&A

23.11.2021, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021

25.10.2021, Zdroj: Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP)

Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021V úterý 19. 10. 2021 uspořádalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu webinář ke Světovému dni výživy na téma „Ovoce a zelenina jako součást udržitelných potravinových systémů a zdravé…

dTest: Tuňáka v konzervě se bát nemusíte

8.10.2021, Zdroj: dTest

dTest: Tuňáka v konzervě se bát nemusíteSnad každá poučka o zdravém životním stylu radí zařadit do jídelníčku ryby. Konzervovaný tuňák může být cestou, jak toto pravidlo splnit. Navíc železná zásoba v podobě konzervy s touto chutnou a zdravou rybou se jistě najde v naprosté většině domácností.…

Odpad z provozovny veřejného stravováníGaranceQ&A

20.7.2021, UniConsulting, Zdroj: Verlag Dashöfer

Novela vyhlášky o školním stravování

19.7.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Novela vyhlášky o školním stravováníV návaznosti na novelu školského zákona, která zavedla nový typ zařízení školního stravování, a sice výdejnu lesní mateřské školy bylo nutné provést úpravu i ve vyhlášce o školním stravování.

Kdy lze limonádu nazvat domácí?Q&A

6.7.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Šest let kontrol Potravinářské inspekce v restauracích: ubylo nejzávažnějších prohřešků, problémem zůstávají hygienické prohřešky a falšování

15.3.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Šest let kontrol Potravinářské inspekce v restauracích: ubylo nejzávažnějších prohřešků, problémem zůstávají hygienické prohřešky a falšováníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provádí již od roku 2015 kontroly v provozech společného stravování, tj v restauracích, v provozovnách rychlého občerstvení, cukrárnách, pivnicích, vinárnách…

Hygienici důrazně varují před přijetím poslanecké novely zákona o potravinách

19.1.2021, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Hygienici důrazně varují před přijetím poslanecké novely zákona o potravináchReálně hrozí radikální snížení kvality státního zdravotního dozoru v provozovnách poskytujících stravovací služby.

Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracích

18.1.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracíchStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podporuje pozměňovací návrh k novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích 110/1997 Sb., který přináší sjednocení dozoru nad požadavky potravinového práva v zařízeních společného stravování otevřeného…

Kolik jídla se vyhodí v jídelnách a restauracích rychlého občerstvení ...

13.11.2020, Zdroj: Technologické centrum AV ČR

Kolik jídla se vyhodí v jídelnách a restauracích rychlého občerstvení ......a jak lze plýtvání redukovat? Poradí příručka a plakát.

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky týkající se potravin, stravovacích služeb a prodejních automatůGarance

22.9.2020, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky (GPP) mají veřejným orgánům usnadnit nákup zboží, služeb a stavebních prací se sníženými dopady na životní prostředí. Použití kritérií je dobrovolné. Kritéria jsou formulována tak, že pokud to konkrétní orgán uzná za…

Značení nebalených pokrmů a pokrmů zabalených v místě prodejeGaranceQ&A

17.9.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zacházení s vejci ve vinném baruGaranceQ&A

8.9.2020, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nový koronavirus a pitná voda

24.8.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Nový koronavirus a pitná vodaStanovisko Národního referenčního centra (NRC) pro pitnou vodu k otázce přenosu nového koronaviru (SARS-CoV-2) pitnou vodou.

Doporučení: Covid-19 a mytí stolního nádobí - potravinářské podniky - stravovací služby

18.8.2020, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Doporučení: Covid-19 a mytí stolního nádobí - potravinářské podniky - stravovací službyVzhledem ke známým způsobům, kterými se koronavirus šíří, tj. kapénkovou nákazou, osobním kontaktem s nemocným nebo prostřednictvím povrchů, kterých se nemocný dotýkal a v souvislosti s množícími se podněty na nedostatečné mytí nápojového skla a vratných…

Alergeny v potravinách 04: Lepek, celiakie a legislativaGarance

30.6.2020, Ing. Irena Suková, Zdroj: Verlag Dashöfer

V populaci se zvyšuje počet osob, u nichž je diagnostikována nesnášenlivost lepku – celiakie, která je vyvolána imunologickou reakcí organismu. Jedná se o chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva, jež je citlivé na bílkovinu nazývanou lepek či gluten.…

Darování hotových pokrmů na dobročinné účelyQ&A

30.1.2020, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Současná legislativa umožňuje darování potravin pro charitu. Umožňuje tento legislativní rámec také darování hotových pokrmů na dobročinné účely?

Nebojte se rtuti v rybích výrobcích na trhu v ČR

22.1.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Nebojte se rtuti v rybích výrobcích na trhu v ČRSpotřebitelé ryb v konzervách a výrobcích jsou občas strašeni vysokým obsahem rtuti, především ve formě tzv. methylrtuti. Ta je poměrně toxická a v rybách je asi v podílu 80% z celkové rtuti. V ČR ale sníme 3x méně ryb než je průměr v zemích…

Uvádění gramáže porce v jídelním lístkuGaranceQ&A

24.10.2019, UniConsulting, Zdroj: Verlag Dashöfer

Kterou normou (zákonem) je stanoveno, že na jídelním lístku musí být uvedena gramáž porce (např. masa)?

Jaká je vhodná teplota pro uchovávání výrobků ze syrových ryb (sushi)?GaranceQ&A

10.10.2019, UniConsulting, Zdroj: Verlag Dashöfer

Pokud by výsledek z laboratoře byl v pořádku, je možné akceptovat teplotu +15 °C? Jaké druhy mikroorganismů by u hotových výrobků sushi měly být laboratorně testovány?

Vyzkoušeli jsme alternativu hovězího hamburgeru - „Beyond BurgerTM“

20.8.2019, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Vyzkoušeli jsme alternativu hovězího hamburgeru - „Beyond BurgerTM“Beyond Burger TM , novinka na tuzemském trhu, je „vlajkovou lodí“ kalifornské firmy Beyond Meat®, do které investovala nejedna známá osobnost (např. Leonardo DiCaprio či Bill Gates). Jedná se o rostlinnou alternativu klasického hovězího…

Nápojová brčka ve stravovacích zařízeníchGaranceQ&A

15.8.2019, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Je nějakým způsobem legislativně ošetřeno používání nápojových brček ve stravovacích zařízeních?

Eurobarometr: Průzkum přístupu k bezpečnosti potravin napříč EU

24.6.2019, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Eurobarometr: Průzkum přístupu k bezpečnosti potravin napříč EUO bezpečnost potravin se osobně zajímají 2 z 5 Evropanů a pouze 1 z 5 ji pokládá za stěžejní při výběru potravin. Pro většinu Evropanů představuje bezpečnost potravin jeden z několika faktorů (společně s cenou, chutí, nutriční hodnotou a původem potravin),…

Nejčastější problémy a chyby při implementaci postupů založených na principu HACCP v zařízeních společného stravováníGarance

22.1.2019, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Článek 5 nařízení (ES) č.   852/2004  o hygieně požaduje, aby provozovatelé potravinářských podniků vytvořili a zavedli stálý postup založený na zásadách analýzy rizik a kritických kontrolních bodů a postupovali podle něj. Zásady HACCP se…

Prodej hotových pokrmů do vlastní nádoby spotřebiteleGaranceQ&A

18.10.2018, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Pamatuje nějaký legislativní předpis na situaci, kdy zákazník, který si kupuje hotová jídla v restauraci a používá vlastní nádobu?

Vyjadřování výživových údajů u hotového výrobkuGaranceQ&A

4.10.2018, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Jakým způsobem by se měly správně vyjadřovat výživové údaje? Je správné uvádět výživové údaje na 100 g/100 ml výrobku v té formě, v jaké je prodáván (např. sypké), nebo v hotovém výrobku připraveném podle návodu k…

Dřevěné stoly v provozovně stravovacích služebGaranceQ&A

14.6.2018, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Upravuje (nebo přímo zakazuje) nějaký legislativní předpis používání dřevěných stolů v provozovnách společného stravování?

Správná praxe ve stravovacích službách: Údržba zařízeníGarance

8.8.2017, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

V každém stravovacím zařízení by se měla pravidelně provádět údržba všech zařízení a instalací. Zejména je nutno pravidelně čistit osvětlovací tělesa, vzduchotechnická zařízení, rozvody páry a vody – zejména k jednotlivým technologiím. Není možno však…

Správná praxe ve stravovacích službách: SledovatelnostGarance

1.8.2017, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Článek 18 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.   178/2002  , kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin,…

Správná praxe ve stravovacích službách: Fyzikální a radiační rizika z potravin a pokrmůGarance

18.7.2017, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Fyzikální riziko může být způsobeno cizím tělesem a v literatuře jsou pro ně používány různé definice. Cizí těleso může být definováno jako cokoliv, co je vnímáno spotřebitelem jako něco, co je v potravině nepatřičné. Je důležité pamatovat na to, že cizí…

Správná praxe ve stravovacích službách: Chemická rizika z potravin a pokrmůGarance

11.7.2017, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Cizorodé látky jsou velkou skupinou látek, jejichž výskyt je v potravinách nežádoucí. Potom mluvíme o látkách kontaminujících a toxikologicky významných neboli o kontaminantech. Patří mezi ně těžké kovy, industriální kontaminanty, kontaminanty vzniklé v…

Výživové standardy pro stravování v zařízeních zdravotní a sociální péče

30.6.2017, Zdroj: Public Health Agency

Výživové standardy pro stravování v zařízeních zdravotní a sociální péčeSeveroirská Public Health Agency vydala publikaci, v níž stanovuje minimální nutriční standardy potravin a pokrmů, jež jsou nabízeny hostům a zaměstnancům zdravotnických a sociálních…

Správná praxe ve stravovacích službách: Mikrobiologická rizika z potravin a pokrmůGarance

20.6.2017, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Alimentární nákazy jsou skupinou nemocí převážně zažívacího traktu, které většinou vznikají požitím potraviny kontaminované bakteriemi, viry nebo plísněmi.

Správná praxe ve stravovacích službách: Školení personáluGarance

30.5.2017, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Provozovatelé potravinářských zařízení musejí zajistit přiměřené vzdělávání každého zaměstnance v hygieně při manipulaci s potravinami a pokrmy a osobní hygieně tak, aby všichni pochopili bezpečnostní opatření nezbytná pro zabránění kontaminace…

Správná praxe ve stravovacích službách: Osobní hygienaGarance

23.5.2017, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Každá osoba podílející se na manipulaci s potravinami by si měla umýt ruce často a důkladně vhodným čisticím prostředkem a pod tekoucí teplou pitnou vodou. Ruce se musejí umývat vždy před zahájením práce, bezprostředně po použití toalety, po manipulaci…

Správná praxe ve stravovacích službách: Požadavky na zdravotní stav zaměstnancůGarance

16.5.2017, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Za činnosti epidemiologicky závažné se v oblasti potravinářství považují provozování stravovacích služeb, výroba a uvádění potravin do oběhu.

Správná praxe ve stravovacích službách: Udržování chladírenského řetězceGarance

25.4.2017, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Provozovny včetně provozoven společného stravování by měly mít chladicí anebo mrazicí zařízení s kapacitou dostačující k uložení surovin, polotovarů, hotových pokrmů a potravin za vhodné teploty. Křížová kontaminace patogeny ze syrových komodit (surovin,…

Správná praxe ve stravovacích službách: Kvalita vodyGarance

18.4.2017, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Potravinářské zařízení by mělo mít dostatek vody v jakosti pitné vody, za adekvátního tlaku a vhodné teploty. V každém zařízení by měl existovat systém, který zajistí dostatečný přísun teplé pitné vody, zejména pro účely sanitace a čištění. Teplá voda by…

Správná praxe ve stravovacích službách: Sanitace ve stravovacím zařízení (čištění a dezinfekce)Garance

28.3.2017, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Sanitací se v potravinářském průmyslu rozumí činnost k dosažení adekvátní čistoty ploch, které jsou ve styku s potravinami či pokrmy. Tento proces musí účinně ničit vegetativních buňky mikroorganismů. Sanitace má význam pro veřejné zdraví a podstatně snižuje…

Správná praxe ve stravovacích službách: Kontrola škůdcůGarance

21.3.2017, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Škůdce je živočich, který jakýmkoliv způsobem vadí člověku v jeho činnosti. Např. přenašeči nemocí, zemědělští škůdci (škodliví plži)…

Správná praxe ve stravovacích službách: Bezpečné zacházení s odpadyGarance

21.2.2017, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

V kuchyni a přípravnách potravin/pokrmů by měly být shromažďovány odpadky buď v nádobách na jedno použití, v nepropustných pytlích nebo v řádně označených kontejnerech na opakované použití. Ty by měly být uzavřeny a zakryty, s výjimkou například loupání…

Správná praxe ve stravovacích službách: Požadavky na surovinyGarance

20.12.2016, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

K výrobě a přípravě pokrmů musejí být používány jen zdravotně nezávadné potraviny, které jsou známého původu, nenarušené nebo jinak neznehodnocené. V úvahu by se měly vzít nejen dodávky samotných surovin, ale také přídatných a pomocných látek, obalových…

Správná praxe ve stravovacích službách: Infrastruktura a vybavení stravovacích služebGarance

13.12.2016, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

V textu jsou uvedeny obecné požadavky na potravinářské prostory s výjimkou pojízdných nebo přechodných prostorů (například prodejní stany, stánky na trhu, pojízdné prodejny), prostorů užívaných především jako soukromý obytný dům, v němž se však pravidelně…

Správná praxe ve stravovacích službách: Pomocné návody, pokyny a příručkyGarance

8.11.2016, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k tomu, že zejména analýza rizika a stanovení kritických kontrolních bodů mohou činit zejména malým a středním potravinářským provozovatelům značné potíže, stanovilo nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ve svých článcích 8 a 9…

Správná praxe ve stravovacích službách: Legislativní požadavkyGarance

1.11.2016, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (dále jen nařízení) je jedním ze základních právních předpisů na úseku bezpečnosti potravin. Tyto legislativní dokumenty mají za úkol dosažení vysoké úrovně ochrany…

Nahrávám...
Nahrávám...