Nařízení vlády o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školGarance
19.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízením vlády č. 74/2017 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol a o změně některých souvisejících nařízení vlády, je upravena implementace evropského školního projektu Ovoce,…
Novela nařízení vlády o podmínkách poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol
15.7.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Novela nařízení vlády reaguje na nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/245, kterým jsou nově vymezeny činnosti, které mohou být prováděny jako součást doprovodných vzdělávacích opatření v rámci školního projektu Ovoce, zelenina a mléko do…
Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalech
1.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Od příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí.…
1925/2005, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin, k 22. 6. 2022Garance
22.6.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Musíme vysvětlovat, jak snížit obsahu soli v naší dietě ČR - jde o zdraví třetiny obyvatelstva
21.6.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Členské státy WHO se dohodly, že do roku 2025 je třeba snížit příjem soli u světové populace o cca 30 %. Snížení příjmu soli bylo označeno za jedno z nejefektivnějších opatření z hlediska nákladů, které mohou země přijmout ke zlepšení zdravotního stavu…
Odborný kulatý stůl „Problematika složení energetických nápojů a jejich konzumace - jedna z příčin rozvoje obezity u dětí v ČR“
6.6.2022, Zdroj: Svaz výrobců nealkoholických nápojů
Dne 1. 6. 2022 se v prostorách Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konal odborný kulatý stůl týkající se problematiky konzumace energetických nápojů osobami mladšími 18 let. Hlavním hostem uzavřeného setkání poslanců byl…
Prevence a vzdělávání v oblasti stravovacích návyků je nejlepší cestou k boji proti civilizačním chorobám, shodli se účastníci kulatého stolu v Parlamentu ČR
30.5.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
Zdravotní stav české populace není dlouhodobě uspokojivý. Mezi hlavní důvody patří špatné stravovací návyky, které mimo jiné zvyšují riziko vzniku obezity a dalších civilizačních chorob. Dlouhé koronavirové období i současná nelehká ekonomická situace tento…
Počáteční a pokračovací kojenecká výživa z hydrolyzovaných bílkovin doplněna o novou skupinu
21.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Na základě žádosti společnosti Danone byla rozšířena skupiny hydrolizovaných bílkovin, z nichž lze vyrábět počáteční a pokračovací kojeneckou výživu.
Vědecké doporučení EFSA k výživovým profilům pro iniciativu EU Farm to Fork
19.4.2022, Zdroj: EFSA
Příjem energie, nasycených tuků, sodíku a přidaných a volných cukrů v Evropě je příliš vysoký. Jejich snížení by pomohlo v boji proti chronickým onemocněním spojeným s nezdravou stravou. Příjem vlákniny a draslíku je naopak ve většině evropských dospělých…
2016/127, Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU), kterým se doplňuje nařízení (EU) č. 609/2013, pokud jde o zvláštní požadavky týkající se složení a informací, které se vztahují na počáteční a pokračovací kojeneckou výživu, a pokud jde o požadavky na informace týkající se výživy kojenců a malých dětí, k 1. 4. 2022Garance
1.4.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ministr Nekula: Zajistit spotřebitelům přístup ke zdravým a bezpečným potravinám je pro mě zásadní
16.3.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Dlouhodobě zajistit vysokou úroveň bezpečnosti potravin a dostupnost zdravých potravin pro všechny spotřebitele je cílem Akčního plánu realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (Akční plán), který dnes schválila vláda. Akční plán vznikl ve…
EFSA: Obsah přidaných a volných cukrů by měl být co nejnižší
1.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) dokončili své komplexní hodnocení bezpečnosti cukrů ve stravě a jejich potenciální souvislosti se zdravotními problémy. Výsledky a zjištění popsaná ve stanovisku pomohou vnitrostátním orgánům veřejného…
Rostlinné náhražky, alternativní proteiny, hmyz, řasy, laboratorně vyrobené maso a další alternativy - vznikla nová odborná platforma pro alternativní potraviny a nápoje
14.2.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Potravinářská komora České republiky spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny reagují na současné trendy a změny v nákupním chování spotřebitelů. Obliba rostlinných produktů v Čechách stále roste, spotřebitelé vyhledávají nejvíce alternativy…
dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí
7.2.2022, Zdroj: dTest
Látku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby…
Spotřeba potravin - 2020
4.2.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Český statistický úřad vydal souhrnné údaje o spotřebě potravin za rok 2020.
Zbytečná panika s prevencí užívání jódu?
1.2.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav
V médiích se šíří informace, že lidé skupují jódové tablety jako prevence proti možné jaderné katastrofě. Důvodem je vyhrožování prezidenta Putina atomovými zbraněmi. SÚBJ zaznamenal zvýšený zájem o jodové tablety pro profylaxi v případě, že se do v ovzduší…
Nutriční hodnocení potravin pomocí Nutri-ScoreZáznamGarance
27.1.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:50:07
, Zdroj:Výživové označení Nutri-Score převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen (A, B, C, D, E) a barev od zelené do červené. Systém se používá zejména v západní části Evropy, kde je dobrovolný či povinný. Řada…
Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030
10.1.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Již od roku 2001 jsou základními řídícími dokumenty České republiky v oblasti bezpečnosti potravin strategie bezpečnosti potravin. V současné době platí již šestá strategie, Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030, schválená usnesením vlády České…
Označování potravin - revize pravidel o informacích, které mají být poskytovány spotřebitelům
7.1.2022, Zdroj: Evropská komise
Cílem této veřejné konzultace je shromáždit názory občanů ze zemí EU i mimo EU, jakož i názory profesionálních a neprofesionálních zúčastněných stran, pokud jde o iniciativy týkajících se revize právních předpisů EU o poskytování informací o potravinách…
Přehled nařízení EU: Potraviny pro zvláštní výživu, novel foods a GMOGarance
25.11.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových…
Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021
25.10.2021, Zdroj: Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP)
V úterý 19. 10. 2021 uspořádalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu webinář ke Světovému dni výživy na téma „Ovoce a zelenina jako součást udržitelných potravinových systémů a zdravé…
Úprava limitu pro obsah tropanových alkaloidů v některých potravinách
22.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Výskyt tropanových alkaloidů v některých potravinách si vyžádal revizi současných maximálních limitů.
Zvláštní požadavky na potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživuGarance
21.9.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013 ze dne 12. června 2013 se změnil přístup k potravinám pro zvláštní výživu. Původní široké spektrum potravin pro zvláštní výživu bylo zúženo pouze na potraviny určené pro kojence a malé děti, potraviny…
Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. jako nové potraviny
30.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila podmínky pro použití oleje z mikrořas Schizochytrium jako nové potraviny.
2016/128, Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU), kterým se doplňuje nařízení (EU) č. 609/2013, pokud jde o zvláštní požadavky týkající se složení a informací, které se vztahují na potraviny pro zvláštní lékařské účely, k 15. 7. 2021Garance
15.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Požadavky na pesticidy v počáteční a pokračovací kojenecké výživě
13.7.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise sjednotila definice reziduí pesticidů vycházející z různých předpisů.
Požadavky na pesticidy v potravinách pro zvláštní lékařské účely vyvinutých tak, aby vyhovovaly výživovým požadavkům kojenců a malých dětí
12.7.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise sjednotila definice reziduí pesticidů vycházející z různých předpisů.
Nutriční hodnocení potravin pomocí Nutri-ScoreZáznamGarance
9.6.2021, Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:05:42
, Zdroj:Výživové označení Nutri-Score převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen (A, B, C, D, E) a barev od zelené do červené. Systém se používá zejména v západní části Evropy, kde je dobrovolný či povinný. Řada…
Otrava amygdalinem - co se stalo a jak to dopadlo
28.5.2021, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Začátkem letošního roku byl do systému Nutrivigilance nahlášen závažný případ akutní otravy u 72letého spotřebitele, který zkonzumoval doplněk stravy (DS) s obsahem amygdalinu, který zakoupil přes internet od slovenského výrobce a dodavatele firmy Tachyon…
dTest: Snídaňové cereálie - vyvážený start dne, nebo jen zbytečné cukry?
21.5.2021, Zdroj: dTest
Ačkoli zní „snídaňové cereálie" zdravě, realita může být poněkud jiná. Laboratoř tentokrát otestovala 17 těchto výrobků s kakaem, a to od privátních i známých značek. Výsledky odhalily obsah cukru či vlákniny, nicméně důležité byly i chuťové vlastnosti.…
L-metylfolát vápenatý povolen také v počáteční a pokračovací kojenecké výživě, obilných příkrmech a potravinách pro malé děti
30.4.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila rozšíření L-metylfolátu pro všechny kategorie potravin podle nařízení (EU) č. 609/2013.
609/2013, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) o potravinách určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účely a náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti, k 28. 4. 2021Garance
28.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použitíGarance
20.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Na evropské úrovni řeší požadavky na potraviny pro zvláštní výživu nařízení (EU) č. 609/2013 o potravinách určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účely a náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti. Na národní úrovni je…
Oznamovací povinnost - materiály a předměty určené pro styk s potravinami
5.4.2021, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Podle § 26 odst. 5 a 6 zákona 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, je výrobce a dovozce materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami povinen písemně oznámit zahájení, změnu…
Role hmyzu ve výživě člověka
11.3.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Pojem „entomofágie“ (z řeckých slov ἔντομον éntomon, "hmyz", a φᾰγεῖν phagein, "jíst") znamená využívání hmyzu jako potraviny. Již od pravěku byl hmyz běžnou součástí jídelníčku…
Publikace JRC o uvádění výživových schémat na přední straně balení potravin
3.3.2021, Zdroj: Joint Research Centre - JRC - European Commission
Společné výzkumné středisko (JRC) vydalo zprávu o systémech nutričního označování na přední straně balení potravinářských produktů (front-of-pack, FOP).
COVID-19 - je třeba zvážit nízký referenční příjem vitaminu D na etiketě potraviny - je to pravděpodobně role EFSA
1.3.2021, Zdroj: Státní zdravotní ústav
V pandemii má preventivní účinek. V době onemocnění COVID-19 se toho o prevenci už hodně napsalo, ale jako by společnost úplně zapoměla, co má dělat - starat se intenzivně o své zdraví a nikoli se zaklínat, aby člověk nechytl infekci. (Upřímně, začít by se…
NutriDatabaze.cz - Databáze složení potravin České republiky
19.2.2021, Zdroj: NutriDatabaze.cz
Aktualizovaná nutridatabáze obsahuje detailní nutriční údaje více než 900 výrobků a potravin.
Zdravá třináctka - stručná výživová doporučení pro obyvatelstvo
16.2.2021, Zdroj: Společnost pro výživu
Výživová doporučení jsou určena pro zdravé osoby a slouží k prevenci civilizačních chorob, na které se správná výživa významně podílí. K civilizačním chorobám patří ateroskleróza a její komplikace (infarkt, mozková mrtvice), vysoký krevní tlak, cukrovka…
Sůl v masných výrobcích
12.2.2021, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Chcete vědět kolik soli obsahují masné výrobky v ČR, které jsou tak oblíbené? Nezapomeňte, že konzumujeme obvykle 2-3x více, než je zdrávo. Podívejte se na technickou zprávu, kde je spousta výsledků a pěkná úvodní…
Legislativní souhrn: Obilné a ostatní příkrmy pro kojence a malé dětiGarance
7.1.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Směrnice Komise 2006/125/ES ze dne 5. prosince 2006 o obilných a ostatních příkrmech pro kojence a malé děti (kodifikované znění).
Legislativní souhrn: Počáteční a pokračující kojenecká výživa - složení a informaceGarance
22.12.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/127 ze dne 25. září 2015, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013, pokud jde o zvláštní požadavky týkající se složení a informací, které se vztahují na počáteční a pokračovací…
Datum spotřeby nebo datum minimální trvanlivosti? Nový nástroj pro provozovatele potravinářských podniků
11.12.2020, Zdroj: EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vodítko, které má provozovatelům potravinářských podniků pomoci rozhodnout se, kdy na své výrobky použít datum spotřeby nebo datum minimální…
Nutri-Score: Hodnocení tuků a olejů - Jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?
1.12.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Nutri-Score je systém, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů.
Maximální limity 3-monochlorpropandiolu, esterů 3-MCPD s mastnými kyselinami a glycidylesterů mastných kyselin v některých potravinách
8.10.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové poznatky si vyžádaly úpravu nařízení Komise (ES) č. 1881/2006.
1169/2011, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, k 1. 10. 2020Garance
1.10.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Využívání dalších způsobů vyjadřování a uvádění výživových údajůGarance
2.6.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Tato zpráva reaguje na povinnost, kterou Komisi ukládá čl. 35 odst. 5 nařízení (EU) č. 1169/2011(1) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (Úř. věst. L 304, 22.11.2011, s.…
Kolik omega 3 mastných kyselin EPA a DHA je v rybích konzervách?
28.5.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Nebojte se rtuti v rybích výrobcích na trhu v ČR
22.1.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Spotřebitelé ryb v konzervách a výrobcích jsou občas strašeni vysokým obsahem rtuti, především ve formě tzv. methylrtuti. Ta je poměrně toxická a v rybách je asi v podílu 80% z celkové rtuti. V ČR ale sníme 3x méně ryb než je průměr v zemích…
Hodnocení nákaz bakterií Listeria monocytogenes z výrobků určených k přímé konzumaci
2.12.2019, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Dne 26. listopadu 2019 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) hodnocení nákaz bakterií Listeria monocytogenes (Rapid Outbreak Assessment, ROA) v několika zemích, souvisejících s…