č. 366/2005 Sb., Vyhláška o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny, ve znění účinném k 1.1.2024
VYHLÁŠKA
ze dne 5. září 2005
o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny
Ve znění:
Předpis č. |
K datu |
Poznámka |
312/2023 Sb. |
(k 1.1.2024) |
mění |
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a), g), h) a m) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 316/2004 Sb., (dále jen zákon”):
§ 1
Předmět úpravy
Tato vyhláška1) zapracovává příslušné předpisy Evropské unie Evropských společenství2) a upravuje způsob označování, minimální technologické požadavky, způsob skladování a manipulace během uvádění na trh do oběhu, požadavky na přepravu a na odběr vzorků pro některé zmrazené potraviny.
§ 2
Vymezení pojmů
(1)
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a)
zmrazováním - konzervace potravin snížením tep-loty pod bod mrazu na hodnotu, při které se zpomaluje nebo zastavuje průběh fyzikálních, biochemických a mikrobiologických procesů v těchto potravinách,
b)
některými zmrazenými potravinami - hluboce zmrazené potraviny, které byly podrobeny procesu zmrazování tak, aby byla co nejrychleji překonána zóna maximální tvorby krystalů a dosažena konečná teplota po tepelné stabilizaci -1° °C minus 18 °C nebo nižší ve všech částech výrobku.
(2)
Za hluboce zmrazené potraviny se nepovažují zmrzliny, mražené krémy a zmrazené máslo.
§ 3
Označování
(1)
Kromě údajů uvedených
v nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům3) , v zákoně a v právním předpise upravujícím některé způsoby označování potravin4) v zákoně a ve zvláštním právním předpise3) se obaly označí
a)
slovy, že potravina byla hluboce zmrazena,
b)
datem minimální trvanlivosti při teplotě skladování -1° °C minus 18 °C nebo nižší,
c)
teplotou skladování,
d)
slovy po rozmrazení znovu nezmrazujte”.
(2)
Na obalu pro spotřebitele musí být uvedena informace o době, po kterou má být potravina uchovávána spotřebitelem, a teplota uchování. Informace se uvede slovy Uchování u spotřebitele”.
§ 4
Technologické požadavky
(1)
Jako zmrazovací média, která přicházejí do přímého kontaktu s hluboce zmrazovanou potravinou, lze použít pouze
a)
vzduch,
b)
oxid uhličitý,
c)
kapalný dusík.
(2)
Suroviny používané pro výrobu hluboce zmrazených potravin musí splňovat požadavky stanovené dalšími prováděcími předpisy9) .
(3)
Příprava a zmrazování výrobků se musí provádět neprodleně za použití vhodného technického zařízení tak, aby chemické, biochemické a mikrobiologické změny byly omezeny na nejnižší možnou míru.
(4)
Hluboce zmrazené potraviny musí být chráněny vhodným obalem5) před mikrobiální nebo jinou vnější kontaminací a proti vysychání.
(5)
Mrazírenské sklady musí být provozovány tak, aby byla udržena, při minimálním kolísání teploty vzduchu a jeho cirkulaci, teplota ve všech částech výrobku -1° °C minus 18 °C nebo nižší. Vyjadřování mrazírenských teplot je uvedeno v příloze č. 1.
(6)
V mrazírenských skladech menších než 10 m3) určených pro ukládání zásob v maloobchodních prodejnách lze provádět měření teploty pouze jedním dobře viditelným teploměrem, který měří teplotu v…