dnes je 11.8.2025

Input:

Příklady označování: Kakaový prášek

11.8.2025, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.6.13
Příklady označování: Kakaový prášek

doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Základní požadavky na komoditu

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.

Podle vyhlášky se rozumí:

  1. kakaovými boby – fermentovaná a sušená semena kakaovníku (Theobroma cacao L.),
  2. kakaovým tukem – tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí nevyhovující požadavkům stanoveným pro kakaové máslo,
  3. kakaovým máslem – tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí odpovídající požadavkům uvedeným v příloze č. 7 tabulce 3,
  4. kakaovým práškem (kakaem) – potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, upravených do formy prášku, obsahující nejméně 20 % kakaového másla v sušině a nejvýše 9 % vody,
  5. kakaovým práškem se sníženým obsahem tuku – potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, upravených do formy prášku, obsahující méně než 20 % kakaového másla v sušině a nejvýše 9 % vody,
  6. směsí kakaa s cukrem – potravina získaná mechanickým smísením nebo instantizací kakaa s cukrem v určitém poměru,
  7. čokoládou v prášku – potravina vyrobená ze směsi kakaa a cukrů obsahující nejméně 32 % kakaa,
  8. čokoládou k přípravě nápoje, slazeným kakaem, slazeným kakaovým práškem – potraviny vyrobené ze směsi kakaa a cukrů obsahující nejméně 25 % kakaa.

Při označování se uvede i skupina a podskupina podle přílohy č. 6 vyhlášky č. 76/2003 Sb.

Čokoláda v prášku, čokoláda k přípravě nápoje, slazený kakaový prášek (slazené kakao) se označí celkovým obsahem kakaové sušiny v procentech hmotnostních slovy: “kakao nejméně . . . . %“.

Kakao a směsi kakaa s cukrem se označí slovy “se sníženým obsahem tuku“ v případě, že obsah kakaového másla je nižší než 20 % hmotnostních z celkové sušiny. Na obale se označí údaje o skutečném obsahu kakaového másla.

Do kakaových prášků, čokolád v prášku, čokolád k přípravě nápojů nelze přidávat látky určené k aromatizaci, které napodobují chuť čokolády nebo mléčného tuku.

Vzor etikety 1

Název výrobku: Holandské kakao

Kakaový prášek

Složení: kakaový prášek 99,8 %, emulgátor lecitin

Může obsahovat malá množství ořechů, sezamu a sóji.

Minimální trvanlivost do: 25. 3. 2017

Skladovat v suchu a chladu.

Hmotnost: 100 g

L D19 02-02

Vyrobeno v Německu.

Země původu kakaových bobů: Peru

Dovozce: Foodspol, Náměstí míru 2, Nové Město, Česká republika

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g

Energetická hodnota (kJ/kcal) 1 780/430
Tuky (g) 22
z toho nasycené mastné kyseliny (g) 14
Sacharidy (g) 39
z toho cukry (g) 0,7
Bílkoviny (g) 20
Sůl (g) 0,8

Vzor etikety 2

Název výrobku: Kakaový prášek se sníženým obsahem

Nejnavštěvovanější semináře
    Nahrávám...
    Nahrávám...