3.6.13
Příklady označování: Kakaový prášek
doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
NahoruZákladní požadavky na komoditu
Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.
Podle vyhlášky se rozumí:
- kakaovými boby – fermentovaná a sušená semena kakaovníku (Theobroma cacao L.),
- kakaovým tukem – tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí nevyhovující požadavkům stanoveným pro kakaové máslo,
- kakaovým máslem – tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí odpovídající požadavkům uvedeným v příloze č. 7 tabulce 3,
- kakaovým práškem (kakaem) – potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, upravených do formy prášku, obsahující nejméně 20 % kakaového másla v sušině a nejvýše 9 % vody,
- kakaovým práškem se sníženým obsahem tuku – potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, upravených do formy prášku, obsahující méně než 20 % kakaového másla v sušině a nejvýše 9 % vody,
- směsí kakaa s cukrem – potravina získaná mechanickým smísením nebo instantizací kakaa s cukrem v určitém poměru,
- čokoládou v prášku – potravina vyrobená ze směsi kakaa a cukrů obsahující nejméně 32 % kakaa,
- čokoládou k přípravě nápoje, slazeným kakaem, slazeným kakaovým práškem – potraviny vyrobené ze směsi kakaa a cukrů obsahující nejméně 25 % kakaa.
Při označování se uvede i skupina a podskupina podle přílohy č. 6 vyhlášky č. 76/2003 Sb.
Čokoláda v prášku, čokoláda k přípravě nápoje, slazený kakaový prášek (slazené kakao) se označí celkovým obsahem kakaové sušiny v procentech hmotnostních slovy: “kakao nejméně . . . . %“.
Kakao a směsi kakaa s cukrem se označí slovy “se sníženým obsahem tuku“ v případě, že obsah kakaového másla je nižší než 20 % hmotnostních z celkové sušiny. Na obale se označí údaje o skutečném obsahu kakaového másla.
Do kakaových prášků, čokolád v prášku, čokolád k přípravě nápojů nelze přidávat látky určené k aromatizaci, které napodobují chuť čokolády nebo mléčného tuku.
NahoruVzor etikety 1
Název výrobku: Holandské kakao
Kakaový prášek
Složení: kakaový prášek 99,8 %, emulgátor lecitin
Může obsahovat malá množství ořechů, sezamu a sóji.
Minimální trvanlivost do: 25. 3. 2017
Skladovat v suchu a chladu.
Hmotnost: 100 g
L D19 02-02
Vyrobeno v Německu.
Země původu kakaových bobů: Peru
Dovozce: Foodspol, Náměstí míru 2, Nové Město, Česká republika
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g
NahoruVzor etikety 2
Název výrobku: Kakaový prášek se sníženým obsahem…