3.6.1
Základní informace o označování potravin
Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
NahoruÚvod do problematiky
Poskytování informací o potravinách spotřebitelům patří vedle
ochrany zdraví mezi priority evropského potravinového práva (nařízení (ES) č.
178/2002 , kterým se stanoví obecné zásady a požadavky
potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví
postupy týkající se bezpečnosti potravin). Hlavním zdrojem informací pro
spotřebitele jsou údaje získané z označení potraviny. Vzhledem ke svému významu
patří označování do sféry regulované, tj. upravené legislativními předpisy.
Označování potravin patří mezi nejsložitější oblasti v rámci
potravinového práva v Evropské unii. Požadavky na označování potravin jsou
upraveny jednak na horizontální úrovni, kdy jsou stanoveny obecné požadavky
platné pro všechny potraviny, a dále na vertikální úrovni, kdy se v různých
právních předpisech stanoví zvláštní požadavky pro určité druhy potravin (např.
komoditní vyhlášky).
V současné době dochází k významné změně, kdy jsou dosavadní
roztříštěné předpisy sjednoceny do jednoho klíčového nařízení EP a Rady (EU) č.
1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách
spotřebitelům, jehož cílem je revize dosavadních předpisů o označování
potravin. Nařízení klade důraz na poskytování informací o potravinách
spotřebitelům, zásadní požadavky jsou orientovány na spotřebitele, na jeho
zdraví a právo na informace. Nařízení (EU) č. 1169/2011 platné od 13. prosince
2011 se bude závazně používat od 13. prosince 2014, s výjimkou výživových
údajů, jež se použijí od 13. prosince 2016, a zvláštních požadavků na mleté
maso, jež se použijí od 1. ledna 2014. Toto nařízení je závazné v celém rozsahu
a přímo použitelné ve všech členských státech EU. Na národní úrovni je pak
označování potravin upraveno také v zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových
výrobcích , ve znění pozdějších předpisů, a v příslušných prováděcích
(komoditních) vyhláškách.
Nařízení (EU) č. 1169/2011 stanoví obecné zásady, požadavky a
povinnosti v oblasti informací o potravinách, zejména označování potravin.
Vztahuje se na provozovatele potravinářských podniků (PPP) ve všech fázích
potravinového řetězce. Použije se na všechny potraviny určené pro konečného
spotřebitele včetně potravin dodávaných zařízeními společného stravování a
potravin určených k dodání do těchto zařízení. Cílem je poskytnout
spotřebitelům údaje, jež jim umožní informovaně vybírat potraviny, které
konzumují, jejich bezpečné použití s ohledem na zdravotní, environmentální,
sociální a etická hlediska, a zabránit jakýmkoli praktikám, jež je mohou uvést
v omyl.
Hlavními zásadami pro povinné informace o potravinách jsou:
-
informace o označení a složení, vlastnostech nebo jiných
charakteristikách dané potraviny;
-
informace o ochraně zdraví spotřebitelů a bezpečném použití dané
potraviny.
Zejména se jedná o informace o:
-
složení, které může být škodlivé pro zdraví určité skupiny
spotřebitelů;
-
trvanlivosti, uchovávání a bezpečném použití;
-
dopadu na zdraví, včetně rizik a důsledků vyplývajících ze
škodlivé a nebezpečné konzumace určité potraviny;
- c)
informace o výživových vlastnostech umožňující spotřebitelům,
včetně spotřebitelů se zvláštními požadavky na výživu, provádět informovaný
výběr potravin.
Povinné informace o potravinách musejí být u všech potravin k
dispozici a snadno dostupné.
Informace o potravinách nesmějí být zavádějící, zejména pokud jde o
charakteristiky potraviny a zvláště o její povahu, totožnost, vlastnosti,
složení, množství, trvanlivost, zemi původu nebo místo provenience, způsob
výroby nebo získání.
Informace o potravině musejí být přesné, jasné a spotřebitelům
snadno srozumitelné. Za informace o potravině odpovídá provozovatel
potravinářského podniku (PPP), pod jehož jménem nebo obchodním názvem je
potravina uváděna na trh, a není-li usazen v Unii, dovozce potraviny na trh
Unie. Značení nesmí být klamavé nebo uvádět spotřebitele v omyl, např.
vyvoláváním dojmu, že dotčená potravina má zvláštní charakteristiky, když se
nijak neliší od běžných potravin, nebo vyvoláváním dojmu na základě vzhledu
nebo vyobrazení, že je přítomna určitá složka, ačkoli ve skutečnosti byla
určitá přirozeně se vyskytující součást nebo běžně používaná složka v této
potravině nahrazena odlišnou součástí nebo složkou (např. náhrada kakaového
másla rostlinným tukem u čokolády nebo náhrada mléčného tuku rostlinným tukem u
sýrů). Odpovědnost nesou nejen výrobci, ale i obchodníci, ovšem pouze za
formální náležitosti, ne za složení.
Obchodníci nesmějí v podnicích, které řídí, upravovat informace
připojené k potravině, pokud by tyto úpravy mohly uvádět konečného spotřebitele
v omyl či jinak snížit úroveň ochrany spotřebitelů a možnost konečného
spotřebitele rozhodovat se při informovaném výběru potravin. I provozovatelé
potravinářských podniků, kteří nemají vliv na informace o potravinách, nesmějí
dodávat potraviny, o nichž vědí nebo předpokládají, že nejsou v souladu s
platnými právními předpisy.
NahoruBalené potraviny
Označování se provádí na vnějším obalu, musí být jasné a
srozumitelné, dobře viditelné, čitelné, nesmazatelné, neodstranitelné,
nezakryté, v jazyce snadno srozumitelném spotřebitelům (tj. v češtině, kromě
obchodního názvu). V případě balených potravin nabízených k prodeji
komunikačními prostředky na dálku musejí být povinné informace o potravinách
spotřebiteli k dispozici před dokončením nákupu (např. na materiálu
podporujícím prodej na dálku nebo jinými vhodnými prostředky).
Povinné informace o potravině se uvádějí na viditelném místě, kterým
je tzv. zorné pole. Zorným polem jsou všechny povrchy balení, jež lze číst z
jednoho úhlu. Hlavním zorným polem je pak zorné pole, jehož si spotřebitel při
nákupu s největší pravděpodobností všimne na první pohled a které mu umožní
okamžitě výrobek rozpoznat. Zde se obvykle uvádějí nejdůležitější informace,
např. název výrobku. Pokud má obal několik shodných hlavních zorných polí,
považuje se za hlavní zorné pole to, jež zvolil provozovatel potravinářského
podniku.
Důležitým prvkem pro maximalizaci pravděpodobnosti, že informace na
etiketě budou mít vliv na spotřebitele, je snadná čitelnost textu.
Nečitelná informace o produktu je jednou z hlavních příčin nespokojenosti
spotřebitelů. Povinné údaje stanovené v nařízení (EU) č. 1169/2011 v čl. 9
odst. 1 se uvádějí na obalu nebo na etiketě písmem, jehož výška malého písmene
"x“ činí nejméně 1,2 mm, pokud největší plocha obalu je větší než 80
cm 2 . V případě obalů, jejichž největší plocha je menší než 80
cm 2 , činí výška malého písmene "x“ nejméně 0,9 mm. U obalů, jejichž
největší plocha je menší než 10 cm 2 , je povinné uvádět na obalu nebo
etiketě pouze redukovaný počet povinných údajů, a to název, alergeny, množství,
datum a energetickou hodnotu.
Vliv na čitelnost má nejen velikost písma, ale i odstupy mezi
písmeny, odstupy mezi řádky, tloušťka tahů písma, barva písma, druh písma,
poměr mezi výškou a šířkou písmen, povrch materiálu a výrazný kontrast mezi
písmem a pozadím.
NahoruPřehled údajů uváděných na balených potravinách
Mezi povinné údaje při označování patří:
-
název potraviny;
-
seznam složek;
-
každá látka nebo pomocná látka způsobující alergie nebo
nesnášenlivost, která byla použita při výrobě nebo přípravě potraviny a je v
konečném výrobku stále přítomna, byť v pozměněné podobě;
-
množství určitých složek nebo skupin složek;
-
čisté množství potraviny;
-
datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti;
-
zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití;
-
jméno nebo obchodní název a adresa provozovatele potravinářského
podniku;
-
země původu nebo místo provenience v případech, jež určuje
článek 26 nařízení (EU) č. 1169/2011;
-
návod k použití v případě potraviny, kterou by bez tohoto návodu
bylo obtížné odpovídajícím způsobem použít;
-
u nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % objemových skutečný
obsah alkoholu v procentech objemových;
-
výživové údaje.
NahoruNázev potraviny
Používá se zákonný název, jenž je uveden v komoditních vyhláškách,
nebo vžitý název, který spotřebitel dobře zná. Pokud není název uveden ve
vyhlášce, vytvoří si ho výrobce tak, aby vystihoval charakter potraviny, např.
podle použitých významných složek nebo technologie (rybí salát, jahodové
knedlíky...). Chráněné názvy nelze obecně použít.
Název potraviny musí obsahovat i údaje o jejím fyzikálním stavu nebo
o určitém způsobu úpravy potraviny (např. v prášku, opakovaně zmrazená, zbavená
vody vymrazením, rychle zmrazená, koncentrovaná, uzená) nebo k němu musejí být
tyto údaje připojeny ve všech případech, kdy by opomenutí těchto informací
mohlo uvést kupujícího v omyl.
U některých potravin se k názvu musejí připojit ještě doplňující
údaje. Týká se to masných a rybích výrobků a polotovarů. V případě masných
výrobků, masných polotovarů a produktů rybolovu obsahujících přidané bílkoviny
odlišného živočišného původu jako takové, včetně hydrolyzovaných bílkovin, musí
název potraviny obsahovat údaj o přítomnosti těchto bílkovin a o jejich původu.
Masné výrobky, masné polotovary a produkty rybolovu, jež mohou vyvolávat dojem,
že jsou vyrobeny z jednoho celistvého kusu masa či ryby, avšak ve skutečnosti
jsou tvořeny různými kusy spojenými jinými složkami, včetně přídatných látek a
potravinářských enzymů, či dalšími prostředky, musejí být označeny následujícím
údajem: "ze spojovaných kousků masa" a "ze spojovaných kousků rybího masa". V
případě masného a rybího výrobku a masného a rybího polotovaru, který má podobu
krájeného masa, kusu masa, plátku masa, porce masa nebo jatečně upraveného těla
zvířat, musí název potraviny obsahovat údaj o přítomnosti vody do ní přidané,
pokud množství přidané vody představuje více než 5 % hmotnosti konečného
výrobku.
Pokud název potraviny neumožňuje zjistit skutečnou povahu potraviny
a odlišit ji od potravin, s nimiž by mohla být zaměněna, připojí se k názvu
potraviny další popisné informace, které se uvedou v blízkosti názvu
potraviny.
NahoruObchodní jméno a sídlo PPP
Tento údaj není totožný se zemí původu dané potraviny.
NahoruÚdaj o množství
Čisté množství potravin se vyjadřuje v litrech, mililitrech,
kilogramech, gramech nebo kusech. Záporné hmotnostní odchylky jsou přípustné
pouze tehdy, jsou-li uvedeny v komoditní vyhlášce, a na obalu se neuvádějí.
Pokud se jednotka v hotovém balení skládá ze dvou nebo více jednotlivých
balení, která nejsou považována za prodejní jednotky, pak se uvedení čistého
množství skládá z údaje o celkovém čistém množství a z údaje o celkovém počtu
jednotlivých balení. Symbol " e “ lze použít, pokud se skutečné množství
neodchyluje od deklarovaného víc než o přípustné odchylky dané vyhláškou
( 328/2000 Sb. ).
NahoruŠarže
Uvádění šarže je povinné z důvodu identifikovatelnosti a
sledovatelnosti výrobku. Označuje se buď formou L a kódem, datem výroby nebo
jiným vhodným způsobem.
NahoruDatum vztahující se k údržnosti výrobku
Datum použitelnosti (spotřeby), datum minimální trvanlivosti a datum
zmrazení. Datum použitelnosti (uvádí se "Spotřebujte do:“) se používá v případě
potravin, které z mikrobiologického hlediska snadno podléhají zkáze a mohou
tedy po krátké době představovat bezprostřední nebezpečí pro…