dnes je 16.7.2025

Nejnovější

Řetězce mění závazky ohledně klecových vajec, podle Prouzy je to lež

16.7.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Řetězce mění závazky ohledně klecových vajec, podle Prouzy je to ležOrganizace Obraz - Obránci zvířat obvinila některé řetězce z tichého ústupu od závazků ohledně prodeje klecových vajec a spustila kampaň s názvem Zrádci slepic, která na vývoj upozorňuje.

Název výrobku Punč s černým ovocem.Garance

15.7.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

... Dobrý den, chtěla bych se zeptat na označení výrobku typu "džem" následujícího složení: Složení: cukr, směs ovoce (ostružiny 25 %, černý rybíz 15 %), voda, želírující látka: pektin, koncentrát citronové šťávy, koření. Koření není blíže specifikováno, na obale je vyobrazena skořice, badyán a plátek pomeranče ...

Výroba lihovin a alkoholických nápojů

15.7.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Výroba lihovin a alkoholických nápojů... Rozlišování a druhy alkoholických nápojů ### 1. Rozlišování a druhy alkoholických nápojů U prodeje alkoholických nápojů je potřeba rozlišovat alkoholické nápoje jiné než lihoviny a lihoviny. Jedním z rozlišovacích znaků je obsah alkoholu. Nápoje nad 0,5 % do méně než 15 % obj. alkoholu se považují ...

Příklady označování: Přírodní sladidla, medGarance

14.7.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…

Integrace požadavků ISO 14001 a ESG reportingu v českých firmáchGarance

14.7.2025, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

V posledních letech můžeme sledovat, jak se české podniky stále více potýkají s rostoucími požadavky na udržitelnost a transparentnost. Směrnice Evropské unie CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) ukládá firmám povinnost reportovat ESG data…

Zdravotní rizika z vnitřních vodovodů a povinnosti jejich vlastníků a provozovatelů - doporučení Státního zdravotního ústavu

14.7.2025, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Zdravotní rizika z vnitřních vodovodů a povinnosti jejich vlastníků a provozovatelů - doporučení Státního zdravotního ústavuV České republice považujeme za samozřejmost, že z kohoutku teče nezávadná pitná voda. Pokud jsme napojeni na veřejný vodovod, spoléháme na jeho provozovatele, že dělá vše pro to, aby nám dodával vodu kvalitní, což také obvykle dělá. Ale pozor, má to jeden…

Označování rostlinných imitací pod lupou: Potravinářská komora přináší fakta vyvracející mýty často rozšířené i mezi vegany

11.7.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Označování rostlinných imitací pod lupou: Potravinářská komora přináší fakta vyvracející mýty často rozšířené i mezi veganyJasná fakta o rostlinných imitacích, které mohou obsahovat i nulové množství bílkovin, jsou často opomíjena. Zatímco například názvy mléčných výrobků podléhají přísné regulaci, názvy jiných potravin zatím ne. Proto i někteří výrobci rostlinných výrobků sami…

více článků
Nejčtenější

Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance

14.7.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…

Alergeny v potravinách 03: Hlavní alergeny v potravinách a jejich stabilita během technologického zpracováníGarance

16.6.2020, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Změny ve struktuře proteinů, ke kterým dochází během tepelné úpravy, závisejí na teplotě a době zahřívání. Denaturace může vysvětlit ztrátu až 90 % imunoreaktivity termolabilních alergenů, jako např. u lískových oříšků. Nejprve dojde ke ztrátě terciální…

852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance

24.3.2021, Evropský parlament, Rada Evropské unie, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění: |   |   | Úřední věstník | |   No | page | date | | ?M1 | NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008, | ...

Podmínky úchovy a zpracování vajecGarance

14.7.2015, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vaječné výrobky lze vyrábět pouze v prostorách, které splňují všeobecné hygienické podmínky a byly schváleny orgány veterinárního dozoru (KVS). Rozměry musí odpovídat kapacitě výroby. Musí být odděleny prostory s odlišnými mikroklimatickými podmínkami a nesmí…

Trans mastné kyseliny v potravináchGarance

24.9.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Tuky (homolipidy) jsou sloučeniny mastných kyselin a alkoholů. Mastné kyseliny mohou být nasycené nebo nenasycené. Zatímco nasycené kyseliny jsou pokládány za zdraví škodlivé, nenasycené kyseliny bývají vnímány jako zdraví prospěšné. Ale mezi nenasycené mastné…

více článků
Nejnovější právní předpisy
  • 220/2025 Sb. se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zbraních a střelivu a zákona o munici (vyšlo dne: 30.6.2025 v částce č. 220)
  • 230/2025 Sb. se mění zákon č. 273/2008 Sb. a některé další zákony (vyšlo dne: 10.7.2025 v částce č. 230)
  • 231/2025 Sb. o řízení a kontrole veřejných financí (vyšlo dne: 10.7.2025 v částce č. 231)
  • 235/2025 Sb. kterým se mění volební a některé další zákony (vyšlo dne: 15.7.2025 v částce č. 235)
  • 236/2025 Sb. kterým se mění zákon č. 325/2021 Sb. (vyšlo dne: 15.7.2025 v částce č. 236)
Anotace právních předpisů
Semináře - aktuální nabídka

Výroba potravin 2026

9.10.2025, Praha, Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D., Ing. David Zima, Ing. et Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., Ing. Petr Cuhra, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Mgr. Jan Luprich

Zveme vás na odbornou konferenci Výroba potravin 2026, která se zaměří na nejnovější trendy, legislativní změny a výzvy, kterým čelí potravinářský průmysl. Tento rok se můžete těšit na širokou škálu témat, která budou mít zásadní vliv na výrobu potravin v nadcházejících letech.

PotravinyInfo.cz LIVE
OČEKÁVANÉ ZMĚNY ZÁKONŮ

Předpis Aktuální verze Budoucí verze
Vyhláška o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty 1.1.2023 -

Zákon o potravinách a tabákových výrobcích

1.7.2025 -

Zákon o ochraně veřejného zdraví

1.7.2025 1.10.2025
Zákon o veterinární péči 1.7.2025 1.1.2026
Spolupracujeme

Nejnavštěvovanější semináře
    Nahrávám...
    Nahrávám...