dnes je 16.9.2019
Nejnovější

Obsah kyseliny kyanovodíkové v jádrech

12.9.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Existuje legislativní limit pro obsah kyseliny kyanovodíkové v meruňkových jádrech? Doc. Ing. Kamila Míková, CSc. Nařízení (ES) č. 1334/2008, o aromatech, stanovuje limity HCN pro potraviny, v nichž se v důsledku přídavku jader může kyanovodík vyskytovat, ...

Pražská hygiena: zpráva o činnosti orgánu ochrany veřejného zdraví v oblasti hygieny výživy a předmětů běžného užívání za rok 2018

11.9.2019, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Pražská hygiena: zpráva o činnosti orgánu ochrany veřejného zdraví v oblasti hygieny výživy a předmětů běžného užívání za rok 2018Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen HSHMP) zveřejňuje zprávu o činnosti orgánu ochrany veřejného zdraví v oblasti hygieny výživy a předmětů běžného užívání za rok 2018.

Požadavky na skladování a prodej potravinGarance

10.9.2019, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Při skladování a prodeji potravin musí být učiněna taková opatření, aby bylo zabráněno kontaminaci a zajištěna zdravotní nezávadnost.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz

Test akrylamidu v dětských sušenkách 2019

10.9.2019, Zdroj: dTest

Test akrylamidu v dětských sušenkách 2019Kontrolujete při každém nákupu potravin pro malé děti všechny texty na obalu? Možná ne a občas ve spěchu dáte jen na to, jak výrobek vypadá. Může to být chyba. O tom, zda zboží vyhovuje speciálním požadavkům na kvalitu a čistotu potravin, často rozhoduje jen…

EU v čele celosvětového obchodu se zemědělskými a potravinářskými výrobky

9.9.2019, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

EU v čele celosvětového obchodu se zemědělskými a potravinářskými výrobkyVe zprávě, která dnes byla zveřejněna, potvrdila EU pro další rok své postavení největšího světového vývozce zemědělských a potravinářských výrobků. Vyvezla v minulém roce zboží v hodnotě 138 miliard eur.

Porota vyhlásila nejlepší České biopotraviny roku 2019, ocenění získalo sušené maso nebo bio povidla

6.9.2019, Zdroj: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Porota vyhlásila nejlepší České biopotraviny roku 2019, ocenění získalo sušené maso nebo bio povidlaSoutěž Česká biopotravina roku 2019, kterou pořádá již po osmnácté PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, zná své vítěze. Mezi nejlepší produkty ekologického zemědělství z české produkce patří Kaštánkovo sušené maso, Ryzlink rýnský z vinařství Marcinčák nebo…

Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance

5.9.2019, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláška č. 211/2019 Sb., o způsobu provádění klasifikace jatečně upravených těl jatečných zvířat a podmínkách vydávání osvědčení o odborné způsobilosti fyzických osob k této činnosti

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz
více článků
Nejčtenější

Zákon o potravinách a tabákových výrobcíchGarance

2.8.2016, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Zásadní novelou byl zákon č. 139/2014 Sb. ze dne 18. června 2014, kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz

Přehled nařízení EU: Hygienické požadavky na výrobu potravinGarance

14.6.2018, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení Komise (EU) 2017/185 ze dne 2. února 2017, kterým se stanoví přechodná opatření k provádění některých ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 a (ES) č. 854/2004.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz

Přehled nařízení EU: Kontaminanty v potravináchGarance

6.6.2019, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2019/533 ze dne 28. března 2019 o koordinovaném víceletém kontrolním programu Unie pro roky 2020, 2021 a 2022 s cílem zajistit dodržování maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách rostlinného a živočišného původu a na…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz

Komoditní vyhláška pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky, cukrářské výrobky a těstaGarance

25.9.2012, Ing. Bedřich Škopek, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláška č. 333/1997 Sb., kterou se provádí § 18 odst. 1 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz

Komoditní vyhláška pro nápoje, kvasný ocet a droždíGarance

12.3.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Dne 31. 10. 2018 byla vydána vyhláška č. 248/2018 Sb., o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí, která nahradila vyhlášku č. 335/1997 Sb. Účelem nové úpravy byla aktualizace zejména s ohledem na harmonizaci s přímo použitelnými předpisy Evropské unie.…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz
více článků
Semináře - aktuální nabídka

Alergeny v potravinovém průmyslu

24. 9. 2019, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
Co jsou alergie, jejich příčiny a dopady na zdraví. - Alergie z potravin. - Významné potravinové alergeny. - Mýty okolo alergenů. - Označování alergenů na etiketách potravin.

Nový seminář: Potraviny a reklama - co se smí a co ne

8. 10. 2019, Mgr. Bc. et Bc. Jiří Hadaš MBA
Potraviny a zákon o regulaci reklamy. – Potraviny podléhající specifické úpravě z pohledu propagace. – Doplňky stravy vs. léčivé přípravky. – Zkušenosti dozorového orgánu v oblasti reklamy. – Judikatura a příklady z praxe.

Zákon o potravinách a nové vyhlášky

15. 10. 2019, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
Zákon o potravinách od 1. 1. 2018. – Základní pojmy zákona. – Povinnosti výrobců, dovozců a prodejců. – Definice České potraviny. – Označování balených a nebalených potravin. - Pravomoci orgánů státního dozoru.

Falšování potravin

22. 10. 2019, doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D.
Autenticita potravin a potravinářské právo. - Dozor nad falšováním potravin. - Metody posuzování autenticity potravin. - Možné způsoby falšování konkrétních komodit a metody detekce. - Současné projekty, kauzy, praktické příklady identifikace falšování.

Bioprodukce a biopotraviny: Osvědčování, označování a další legislativa

5. 11. 2019, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
Ekologické zemědělství – bioprodukce – biopotraviny a jejich nová legislativní úprava podle evropského nařízení 2018/848. Podmínky – kontroly – osvědčování.

Akrylamid a další procesní kontaminanty v potravinách - legislativní požadavky

12. 11. 2019, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
Procesní kontaminanty: Akrylamid – Furan – MCPD. Legislativní požadavky nařízení (EU) 2017/2158. - Vznik a výskyt v potravinách. - Zmírňující opatření pro vybrané komodity.

Nové zákonné povinnosti ve společném stravování

14. 11. 2019, Ing. Tomáš Čapek, CSc.
Legislativní pravidla ve společném stravování. - Překrývání hygienických požadavků. - Nové povinnosti pro společné stravování společné v rámci celého potravinového řetězce. - Způsoby falšování pokrmů. - Nejčastější závady ve správné výrobní a hygienické praxi. - Připravovaná vyhláška pro veřejné stravování. - Změny v „pamlskové vyhlášce“.

PotravinyInfo.cz LIVE
OČEKÁVANÉ ZMĚNY ZÁKONŮ

Výroba a prodej potravin

Předpis Aktuální verze Budoucí verze
Vyhláška č. 211/2019 Sb., o způsobu provádění klasifikace jatečně upravených těl jatečných zvířat a podmínkách vydávání osvědčení o odborné způsobilosti fyzických osob k této činnosti 1.9.2019 -
Vyhláška č. 132/2015 Sb., o sazebníku náhrad nákladů za rozbory prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro účely kontroly 1.6.2019 -
Nařízení Komise (EU) 2019/649, kterým se mění příloha III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006, pokud jde o transmastné kyseliny, jiné než transmastné kyseliny přirozeně se vyskytující v tucích živočišného původu 15.5.2019 -

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích

20.5.2019 -
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči 1.1.2018 -
Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví 1.1.2018 -
Spolupracujeme