Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 144/2023 Sb., o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev
25.6.2025, Zdroj: Úřad vlády
Cílem návrhu vyhlášky je reagovat na aktuální zjištění a odbornou diskuzi k problematice řešení otázky hniloby včelího plodu.
Legislativa pro stánkový prodej potravinGarance
24.6.2025, PotravinyInfo
, Zdroj:... Dobrý den, máme provozovnu (bistro) s výdejem jídel na místě. Chtěli bychom nabízet sendviče v rámci farmářských trhů nebo veletrhů na výstavištích, jaká legislativa prosím toto upravuje? Obecné požadavky potravinového práva jsou jasné, ale je nějaký konkrétní zákon, který by například uváděl požadavky ...
Společné stravování
24.6.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o…
Udržitelnost v dodavatelském řetězci: soulad s ISO 50001 a trendy ESGGarance
23.6.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Kontext: V éře rostoucího důrazu na udržitelnost a odpovědnost vůči životnímu prostředí se dodavatelské řetězce stávají klíčovým faktorem ovlivňujícím uhlíkovou stopu, reputaci a soulad s regulatorními požadavky, jako je ESG reporting. Norma ISO 50001 nabízí…
Zemědělské prodejny bez obsluhy přibývají, posilují ekonomiku farem i venkov
23.6.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Samoobslužné farmářské prodejny mohou mít různou formu jednoduchých prodejních boxů s kasou, lednicí, ale i plně digitalizovaných automatizovaných provozoven s přístupem 24 hodin denně.
PET láhve - žádné známky zdravotního rizika
20.6.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) zveřejnil své odpovědi na často kladené otázky spotřebitelů týkající se PET lahví.
Vyrazte na GULFOOD, nejvýznamnější potravinářský veletrh v arabském světě!
20.6.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství zve české firmy k účasti na nejprestižnějším mezinárodním veletrhu v arabském světě GULFOOD 2026 do Dubaje, který se uskuteční ve dnech 16.—30. ledna…
Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance
14.7.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…
Alergeny v potravinách 03: Hlavní alergeny v potravinách a jejich stabilita během technologického zpracováníGarance
16.6.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Změny ve struktuře proteinů, ke kterým dochází během tepelné úpravy, závisejí na teplotě a době zahřívání. Denaturace může vysvětlit ztrátu až 90 % imunoreaktivity termolabilních alergenů, jako např. u lískových oříšků. Nejprve dojde ke ztrátě terciální…
852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance
24.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění: 
| | | Úřední věstník | 
| No | page | date | 
| ?M1 | NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008, | ...
Potravinářské aditivní látky: Kyseliny, zásady, soli a esteryArchiv
1.7.2004, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Přehled látek, základní vlastnosti Kyseliny ve funkci přídatných látek jsou látky, které zvyšují kyselost
		 potraviny nebo které jí udělují kyselou chuť. Regulátory kyselosti jsou látky, které mění či udržují kyselost či
		 alkalitu potraviny. Kromě úpravy nebo udržování ...
Trans mastné kyseliny v potravináchGarance
24.9.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Tuky (homolipidy) jsou sloučeniny mastných kyselin a alkoholů. Mastné kyseliny mohou být nasycené nebo nenasycené. Zatímco nasycené kyseliny jsou pokládány za zdraví škodlivé, nenasycené kyseliny bývají vnímány jako zdraví prospěšné. Ale mezi nenasycené mastné…
- 140/2025 Sb. se mění vyhláška č. 210/2023 Sb. (vyšlo dne: 20.5.2025 v částce č. 140)
- 152/2025 Sb. se mění některé zákony v souvislosti spřijetím zákona o dávce státní sociální pomoci (vyšlo dne: 27.5.2025 v částce č. 152)
- 181/2025 Sb. se mění vyhl. č. 360/2010 Sb. (vyšlo dne: 17.6.2025 v částce č. 181)
- 192/2025 Sb. se mění vyhl. č. 105/2010 Sb. (vyšlo dne: 19.6.2025 v částce č. 192)
- 193/2025 Sb. o výši a způsobu úhrady efektivně a účelně vynaložených nákladů na poskytnutí informace z databáze účastníků veřejně dostupné služby elektronických komunikací a na poskytnutí provozních a lokalizačních údajů (vyšlo dne: 19.6.2025 v částce č. 193)
Výroba potravin 2026
9.10.2025, Praha, Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D., Ing. David Zima, Ing. et Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., Ing. Petr Cuhra, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Mgr. Jan LuprichZveme vás na odbornou konferenci Výroba potravin 2026, která se zaměří na nejnovější trendy, legislativní změny a výzvy, kterým čelí potravinářský průmysl. Tento rok se můžete těšit na širokou škálu témat, která budou mít zásadní vliv na výrobu potravin v nadcházejících letech.