10. ročník konference PPE: nově ve dvoudenním formátu
12.9.2025, Zdroj: ENVIprofi
Jubilejní 10. ročník konference Povinnosti v podnikové ekologii (PPE) přináší velkou novinku: poprvé se uskuteční ve dvoudenním formátu. První den (11. listopadu) bude patřit praktickým příkladům z provozní praxe, druhý den (12. listopadu) se zaměří na…
Stanovisko MZe (SZPI a SVS) ve věci označování rostlinných potravin názvy živočišných produktů ke dni 1. 2. 2023 (aktualizováno 1. 7. 2025)
11.9.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer
... Aktualizace dne 1. 7. 2025

Stanovisko k přístupu k problematice označování rostlinných potravin názvy živočišných produktů s cílem zajištění přesného a jasného označování potravin tak, aby nebyl spotřebitel uváděn v omyl.

Příloha:


Stanovisko MZe (SZPI a SVS) ve věci označování rostlinných potravin ...
BIO dává smysl - Ministerstvo zemědělství spustilo kampaň na podporu biopotravin a ekologického zemědělství
10.9.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
V září se koná již 21. ročník kampaně Září – měsíc biopotravin a ekologického zemědělství, která má za cíl zvýšit povědomí veřejnosti o přínosech ekologického zemědělství a biopotravin. Trh s biopotravinami v Česku navzdory zpomalení v posledních letech…
PankreatinGarance
9.9.2025, PotravinyInfo
, Zdroj:... Dobrý den, mohla bych se zeptat, zdali se může pankreatin přidávat do doplňků stravy? Omezuje česká legislativa množství? Nebo již se jedná o léčivo? Děkuji
Doc. Ing. Kamila Míková, CSc. Doplňky stravy jsou koncentrovaný zdroj živin nebo jiných látek, jejichž účelem je doplňovat běžnou stravu. Nemají ...
Komentář: Technologie je připravena, zákon ne. Efektivnímu využití dronů v zemědělství brání současná legislativa
9.9.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer
Přestože moderní aplikační drony umožňují na poli přesnou a cílenou aplikaci pesticidů, jejich využití k tomuto účelu u nás výrazně komplikuje zákon. Od žádosti do povolení postřiku dronem zpravidla uplyne více než 14 dní, farmáři tak i přes využívání…
Příklady označování: CukrovinkyGarance
8.9.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…
Výroba potravin 2026: klíčová konference pro každého, kdo chce udávat směr v potravinářském průmyslu
8.9.2025, Zdroj: PotravinyInfo
Jaké legislativní změny ovlivní potravinářství? Jak správně nakládat s odpady a co znamená greenwashing v praxi? Na tyto a mnoho dalších aktuálních otázek odpoví odborníci na konferenci Výroba potravin 2026.
852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance
24.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění: 
| | | Úřední věstník | 
| No | page | date | 
| ?M1 | NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008, | ...
Podmínky úchovy a zpracování vajecGarance
14.7.2015, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vaječné výrobky lze vyrábět pouze v prostorách, které splňují všeobecné hygienické podmínky a byly schváleny orgány veterinárního dozoru (KVS). Rozměry musí odpovídat kapacitě výroby. Musí být odděleny prostory s odlišnými mikroklimatickými podmínkami a nesmí…
1169/2011, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) o poskytování informací o potravinách spotřebitelůmGarance
5.2.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Evropská komise NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496 /EHS, směrnice ...
HACCP: Systém kritických bodůGarance
18.11.2012, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Bezpečnost potravin a její zajišťování je jedním z nejdůležitějších, ale také nejkomplikovanějších atributů dnešního tržního hospodářství a mezinárodního volného obchodu s potravinami. V článku jsou shrnuty přístupy a přijaté zásady globálního zajišťování…
Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance
14.7.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…
- 310/2025 Sb. novela vyhl. č. 107/2005 Sb. (vyšlo dne: 27.8.2025 v částce č. 310)
- 314/2025 Sb. novela zák. 325/1999 Sb., zák. č. 326/1999 Sb. a další související zákonů (vyšlo dne: 2.9.2025 v částce č. 314)
- 328/2025 Sb. o výzkumu, vývoji, inovacích a transferu znalostí (vyšlo dne: 9.9.2025 v částce č. 328)
- 330/2025 Sb. o správě informací o stavbě a vystavěném prostředí a o změně některých dalších zákonů (vyšlo dne: 9.9.2025 v částce č. 330)
- 331/2025 Sb. novela zák. č. 252/1997 Sb. a dalších souvisejících zákonů (vyšlo dne: 9.9.2025 v částce č. 331)
Výroba potravin 2026
9.10.2025, Praha, Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D., Ing. David Zima, Ing. et Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., Ing. Petr Cuhra, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Mgr. Jan Luprich, Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., Mgr. Adéla Paďourková, Bc. Barbora NejeschlebováZveme vás na odbornou konferenci Výroba potravin 2026, která se zaměří na nejnovější trendy, legislativní změny a výzvy, kterým čelí potravinářský průmysl. Tento rok se můžete těšit na širokou škálu témat, která budou mít zásadní vliv na výrobu potravin v nadcházejících letech.
Zákon o potravinách
22.10.2025, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.Od 12. května 2021 je účinná novela zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. Zákon č. 174/2021 Sb. přinesl mimo jiné dlouho diskutovaný zákaz prodeje tzv. potravin dvojí kvality. Dále byla upravena pravidla pro uvádění loga Česká potravina. Rozšířena byla také oprávnění SZPI provádět kontroly prodeje přes internet. Na všechny podstatné novinky upozorníme na tomto semináři.
Chyby často opakované při označování potravin
2.12.2025, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.Povinné údaje na balených potravinách bývají dnes už většinou uváděny správně. K nejčastějším pochybením dochází ve snaze marketingu označit výrobek tak, aby byl co nejatraktivnější a co nejvíce upoutal pozornost. Přitom ale často dochází k porušování platné legislativy, zejména článku 7 nařízení (EU) 1169/ 2011 a k nesprávnému používání výživových a zdravotních tvrzení.