dnes je 20.7.2024

Nejnovější

Cesta k udržitelným dodavatelským řetězcůmGarance

17.7.2024, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

S rychle rostoucími požadavky na udržitelnost dodavatelských řetězců se mnoho společností snaží pochopit, jak sladit výkonnost dodavatelů se svými vlastními rostoucími závazky v oblasti ESG.

Daň na slazené nápoje? Trend obezity to nezvrátí. Potřeba je plošné řešení, míní expert

17.7.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Daň na slazené nápoje? Trend obezity to nezvrátí. Potřeba je plošné řešení, míní expertPrima CNN News připravila již 16.května 2024 reportáž na téma spotřební daně z cukru. Ekonomové mimo jiné zmiňují i potřebu tlačit na výrobce, aby ve svých výrobcích snižovali obsah cukru, ale i tuku a…

Pomazánka s polyalkoholyGarance

16.7.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

... Dobrý den, je možné kombinovat ve výrobku lískooříšková pomazánka cukr a polyalkoholy? Jak by musel být tento výrobek označen? Jednalo by se o pomazánku z ořechů, tuku, kakaového prášku mléka, a právě cukru a polyalkoholů. Doc. Ing. Kamila Míková, CSc. Poyalkoholy patří mezi přídatné látky řazené do ...

Společnost LINEA NIVNICE, a.s. informuje o stažení potraviny

16.7.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Společnost LINEA NIVNICE, a.s. informuje o stažení potravinySpolečnost LINEA NIVNICE, a.s. informuje své zákazníky o stahování 2 šarží potraviny Hello ovocná přesnídávka z důvodu nadlimitního množství reziduí pesticidů.

Ministerstvo zemědělství modernizovalo vyhlášku a stanovilo požadavky na nové produkty na našem trhu, například na sufu, okaru nebo sezamovou pastu

16.7.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství modernizovalo vyhlášku a stanovilo požadavky na nové produkty na našem trhu, například na sufu, okaru nebo sezamovou pastuNová vyhláška Ministerstva zemědělství (MZe) pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a výrobky z nich a olejnatá semena a výrobky z nich zavádí technologické požadavky na tyto produkty. Výrobci tak budou mít jasně stanoveno, jaké vlastnosti musí produkty…

V tuzemsku roste zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny, vedou tradiční příchutě

15.7.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

V tuzemsku roste zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny, vedou tradiční příchutěVe výběru zmrzliny jsou podle prodejců Češi spíše konzervativní, vedou tradiční příchutě jako vanilková, čokoládová nebo ovocná, roste ale zájem o sorbety a řemeslné zmrzliny. Vyplývá to z ankety ČTK mezi…

Praha podporuje zálohování PET lahví a plechovek, přinese jí čistší ulice a snížení nákladů

12.7.2024, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Praha podporuje zálohování PET lahví a plechovek, přinese jí čistší ulice a snížení nákladůMinisterstvo životního prostředí odeslalo do legislativní rady vlády novelu zákona o obalech, která zavádí zálohování PET lahví a plechovek. Hlavní město Praha tento krok kvituje, budoucí zavedení zálohového systému by pro něj mělo přinést hmatatelné výsledky…

více článků
Nejčtenější

Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance

14.7.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…

Alergeny v potravinách 03: Hlavní alergeny v potravinách a jejich stabilita během technologického zpracováníGarance

16.6.2020, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Změny ve struktuře proteinů, ke kterým dochází během tepelné úpravy, závisejí na teplotě a době zahřívání. Denaturace může vysvětlit ztrátu až 90 % imunoreaktivity termolabilních alergenů, jako např. u lískových oříšků. Nejprve dojde ke ztrátě terciální…

852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance

24.3.2021, Evropský parlament, Rada Evropské unie, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění:         Úřední věstník     No   page   date   ?M1   NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008,     L 277 ...

Trans mastné kyseliny v potravináchGarance

24.9.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Tuky (homolipidy) jsou sloučeniny mastných kyselin a alkoholů. Mastné kyseliny mohou být nasycené nebo nenasycené. Zatímco nasycené kyseliny jsou pokládány za zdraví škodlivé, nenasycené kyseliny bývají vnímány jako zdraví prospěšné. Ale mezi nenasycené mastné…

Potravinářské aditivní látky: Kyseliny, zásady, soli a esteryArchiv

1.7.2004, Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

... Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Přehled látek, základní vlastnosti Kyseliny ve funkci přídatných látek jsou látky, které zvyšují kyselost potraviny nebo které jí udělují kyselou chuť. Regulátory kyselosti jsou látky, které mění či udržují kyselost či alkalitu potraviny. Kromě úpravy nebo udržování ...

více článků
Nejnovější právní předpisy
  • 119/2024 Sb. novela nař. vl. č. 163/2002 Sb. (vyšlo dne: 4.6.2024 v částce č. 119)
  • 124/2024 Sb. novela zák. č. 634/1992 Sb. (vyšlo dne: 21.5.2024 v částce č. 124)
  • 127/2024 Sb. novela vyhl. č. 345/2002 Sb. (vyšlo dne: 23.5.2024 v částce č. 127)
  • 129/2024 Sb. novela vyhl. č. 306/2012 Sb. (vyšlo dne: 13.6.2024 v částce č. 129)
  • 180/2024 Sb. novela některých zákonů v souvislosti s přijetím zákona o hromadném občanském řízení soudním (vyšlo dne: 24.6.2024 v částce č. 180)
Anotace právních předpisů
Semináře - aktuální nabídka

Nutriční hodnocení potravin pomocí Nutri-Score

18.9.2024, Praha, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Výživové označení Nutri-Score převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen (A, B, C, D, E) a barev od zelené do červené. Systém se používá zejména v západní části Evropy, kde je dobrovolný či povinný. Řada institucí volá po jeho zakotvení do evropské legislativy. Mnozí ale považují takovéto výživové hodnocení potravin za příliš zjednodušující. Proto byl původní obecný algoritmus výpočtu novelizován, aby se do hodnocení zahrnuly i další faktory.

Výroba potravin 2025

24.10.2024, Praha, Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D., Ing. David Zima, Mgr. Ivana Mičkalová, Mgr. Adéla Paďourková, Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., Ing. Marie Tichá, Ing. Pavla Blackmore, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Ing. Magdaléna Hrubá, Ing. Anna Malenová

Připravte se na témata, která hýbou potravinářským sektorem. Nebude chybět reporting udržitelnosti dle požadavků obchodních řetězců, shrnutí toho co nás čeká s tématem ESG v roce 2025, také to, jaké jsou možnosti a rizika aplikace alternativ celoplastových materiálů určených pro styk s potravinami a nebude samozřejmě chybět ani se vším tím související posuzování environmentálních dopadů produktů v rozsahu jejich životního cyklu (LCA). Dále se budeme věnovat nejnovější ČR a EU legislativě, ale také biopotravinám, které jsou považovány za špičku ledovce tzv. ekologické zemědělství. Neopomeneme trendy ve výrobě potravin, zaměříme se na optimalizaci postupů při stanovení trvanlivosti potravin a probereme možnosti využití umělé inteligence.

Chyby často opakované při označování potravin

27.11.2024, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Povinné údaje na balených potravinách bývají dnes už většinou uváděny správně. K nejčastějším pochybením dochází ve snaze marketingu označit výrobek tak, aby byl co nejatraktivnější a co nejvíce upoutal pozornost. Přitom ale často dochází k porušování platné legislativy, zejména článku 7 nařízení (EU) 1169/ 2011 a k nesprávnému používání výživových a zdravotních tvrzení.

Poskytování informací o potravinách

12.12.2024, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

V průběhu semináře se seznámíte s povinnostmi při označování potravin a další aktuální potravinářskou legislativou. Seminář je vhodný pro majitele potravinářských podniků a pracovníky odpovídající za dodržování legislativních požadavků.

PotravinyInfo.cz LIVE
OČEKÁVANÉ ZMĚNY ZÁKONŮ

Předpis Aktuální verze Budoucí verze
Vyhláška o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty 1.1.2023 -

Zákon o potravinách a tabákových výrobcích

20.5.2024 -

Zákon o ochraně veřejného zdraví

1.1.2024 -
Zákon o veterinární péči 1.1.2024 -
Spolupracujeme

Nahrávám...
Nahrávám...