dnes je 4.12.2024

Nejnovější

„Proč rostlinná strava? Přínosy pro tělo i planetu“

4.12.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

„Proč rostlinná strava? Přínosy pro tělo i planetu“V úterý 26. listopadu 2024 se uskutečnil ve spolupráci Informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství a Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) webinář „Proč rostlinná strava? Přínosy pro tělo i planetu“. Webinář určený…

Odkud se bere zdražování másla a je jeho rostoucí cena v Česku výjimečná?

3.12.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Odkud se bere zdražování másla a je jeho rostoucí cena v Česku výjimečná?Ceny másla v obchodech lámou rekordy. V posledních týdnech dokonce spotřebitelská cena másla rostla nejrychleji ze všech potravin. V mediálním prostoru se objevují tvrzení některých politiků a ekonomů, která jsou dle našeho přesvědčení mnohdy nepřesná a…

Výživové údaje na přední straně obaluGarance

3.12.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

... Dobrý den, chci se zeptat, zda bude povinné uvádět výživové hodnoty na přední straně obalu? Doc. Ing. Kamila Míková, CSc. Evropská Komise měla rozhodnou do konce roku 2022 o tom, zda bude povinné uvádět na přední straně obalu v hlavním zorném poli nutri score nebo jinou formu výživových údajů. Vzhledem ...

Zálohování PET lahví udrží konkurenceschopnost českých pivovarů, uvedl svaz

2.12.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Zálohování PET lahví udrží konkurenceschopnost českých pivovarů, uvedl svazPlánované zálohování PET lahví a plechovek pomůže udržet konkurenceschopnost českých pivovarů a sníží uhlíkovou stopu odvětví, uvedl dnes v tiskové zprávě Český svaz pivovarů a sladoven. Novelu zákona o obalech, která zavádí zálohový systém na PET lahve a…

Zpřísňují se podmínky pro dovoz medu do EU

29.11.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Zpřísňují se podmínky pro dovoz medu do EUStátní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že od 29. 11. dochází ke zpřísnění podmínek pro dovoz medu a jiných včelařských produktů (dále jen „medu“) ze zemí mimo Evropskou unii (třetích zemí). Všechen med přicházející do EU bude muset mít nově…

Podzimní Sbírka potravin vynesla neskutečných 640 tun zboží

28.11.2024, Zdroj: Česká federace potravinových bank, z.s.

Podzimní Sbírka potravin vynesla neskutečných 640 tun zbožíPodzimní kolo Sbírky potravin opět prokázalo, že Češi umějí pomáhat a že jim není osud lidí v nouzi lhostejný. Češi darovali 572 tun potravin, které vystačí na 1 144 tisíc porcí jídla, a k tomu 68 tun hygienických potřeb. Celkem se do akce zapojilo na 2 250…

Úřad potravin Spojeného království vydal pokyny ke kofeinu v doplňcích stravy

27.11.2024, Zdroj: Food Standards Agency

Úřad potravin Spojeného království vydal pokyny ke kofeinu v doplňcích stravyÚřad pro potraviny Spojeného království (FSA) a Skotský úřad pro potraviny (FSS) vydaly pokyny týkající se kofeinu v doplňcích stravy s cílem podpořit bezpečnou spotřebu a bezpečnou výrobu doplňků stravy obsahujících vysoké množství…

více článků
Nejčtenější

Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance

14.7.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…

Alergeny v potravinách 03: Hlavní alergeny v potravinách a jejich stabilita během technologického zpracováníGarance

16.6.2020, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Změny ve struktuře proteinů, ke kterým dochází během tepelné úpravy, závisejí na teplotě a době zahřívání. Denaturace může vysvětlit ztrátu až 90 % imunoreaktivity termolabilních alergenů, jako např. u lískových oříšků. Nejprve dojde ke ztrátě terciální…

852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance

24.3.2021, Evropský parlament, Rada Evropské unie, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění:         Úřední věstník     No   page   date   ?M1   NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008,     L 277 ...

Trans mastné kyseliny v potravináchGarance

24.9.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Tuky (homolipidy) jsou sloučeniny mastných kyselin a alkoholů. Mastné kyseliny mohou být nasycené nebo nenasycené. Zatímco nasycené kyseliny jsou pokládány za zdraví škodlivé, nenasycené kyseliny bývají vnímány jako zdraví prospěšné. Ale mezi nenasycené mastné…

Potravinářské aditivní látky: Kyseliny, zásady, soli a esteryArchiv

1.7.2004, Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

... Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Přehled látek, základní vlastnosti Kyseliny ve funkci přídatných látek jsou látky, které zvyšují kyselost potraviny nebo které jí udělují kyselou chuť. Regulátory kyselosti jsou látky, které mění či udržují kyselost či alkalitu potraviny. Kromě úpravy nebo udržování ...

více článků
Nejnovější právní předpisy
  • 265/2024 Sb. novela zák. č. 526/1990 Sb. a dalších souvisejících zákonů (vyšlo dne: 19.9.2024 v částce č. 265)
  • 275/2024 Sb. novela nař. vl. č. 318/2008 Sb., č. 82/2023 Sb. a č. 83/2023 Sb. (vyšlo dne: 24.9.2024 v částce č. 275)
  • 303/2024 Sb. novela vyhl. č. 253/2018 Sb. (vyšlo dne: 22.10.2024 v částce č. 303)
  • 321/2024 Sb. novela zák. č. 167/1998 Sb. a dalších souvisejících zákonů (vyšlo dne: 7.11.2024 v částce č. 321)
  • 335/2024 Sb. novela vyhl. č. 389/2023 Sb. (vyšlo dne: 14.11.2024 v částce č. 335)
Anotace právních předpisů
Semináře - aktuální nabídka

Poskytování informací o potravinách

12.12.2024, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

V průběhu semináře se seznámíte s povinnostmi při označování potravin a další aktuální potravinářskou legislativou. Seminář je vhodný pro majitele potravinářských podniků a pracovníky odpovídající za dodržování legislativních požadavků.

PotravinyInfo.cz LIVE
OČEKÁVANÉ ZMĚNY ZÁKONŮ

Předpis Aktuální verze Budoucí verze
Vyhláška o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty 1.1.2023 -

Zákon o potravinách a tabákových výrobcích

20.5.2024 1.1.2025

Zákon o ochraně veřejného zdraví

1.1.2024 1.1.2025
Zákon o veterinární péči 1.1.2024 -
Spolupracujeme

Nejnavštěvovanější semináře
          Nahrávám...
          Nahrávám...