dnes je 25.9.2020

Nejnovější

Druhý ročník konference pro výrobce potravin se blíží

24.9.2020, Zdroj: Verlag Dashöfer

Druhý ročník konference pro výrobce potravin se blížíJaké jsou aktuální novinky v legislativě související s výrobou potravin a jejich uvádění na trh? Jaký dopad bude mít strategie "od zemědělce ke spotřebiteli" v rámci Zelené dohody pro Evropu na potravinářský sektor? Jaké trendy v udržitelnosti při výrobě…

10/2011, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU), o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami, k 23. 9. 2020Garance

23.9.2020, Úřední věstník Evropské unie, Zdroj: Verlag Dashöfer

Konsolidované znění nařízení (EU) č. 10/2011. ?B NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 10/2011 ze dne 14. ledna 2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami (Text s významem pro EHP) (Úř. věst. L 012 15.1.2011, s. 1) ...

Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019

23.9.2020, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019.

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky týkající se potravin, stravovacích služeb a prodejních automatůGarance

22.9.2020, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky (GPP) mají veřejným orgánům usnadnit nákup zboží, služeb a stavebních prací se sníženými dopady na životní prostředí. Použití kritérií je dobrovolné. Kritéria jsou formulována tak, že pokud to konkrétní orgán uzná za…

Vítězní producenti soutěže Regionální potravina v Libereckém kraji si převzali ocenění

22.9.2020, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Vítězní producenti soutěže Regionální potravina v Libereckém kraji si převzali oceněníPrase na citronech, kozí sýr nebo krůtí klobása - to jsou jen některé z oceněných výrobků v soutěži Regionální potravina. V Libereckém kraji si ji převzalo devět oceněných producentů. Letos odborná porota vybírala z 81 produktů.

Produkce čokolády v EU

21.9.2020, Zdroj: Eurostat

Produkce čokolády v EUV Evropské unii bylo v roce 2019 vyrobeno 3,7 milionu tun čokolády. Hlavními producenty jsou Německo, Itálie a Francie, které společně představují téměř dvě třetiny (64 %) celkové produkce čokolády v EU. Dalšími významnými producenty jsou Nizozemsko s 9 %, ...

Vývoz živočišných produktů navzdory pandemii COVID-19 roste

21.9.2020, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Vývoz živočišných produktů navzdory pandemii COVID-19 rosteJedním z důležitých úkolů veterinárního dozoru je také napomáhat uplatnění produkce českých výrobců na zahraničních trzích. Pozitivní informací je, že současná mezinárodní situace ovlivněná epidemií nákazy COVID-19 nemá podle údajů SVS negativní dopad na vývoz…

více článků
Nejčtenější

Komoditní vyhláška pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těstaGarance

11.2.2020, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Dne 27. ledna 2020 byla ve Sbírce zákonů ČR zveřejněna nová vyhláška č. 18/2020 Sb., o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta. Vyhláška nahradila původní vyhlášku č. 333/1997 Sb., kterou se provádí § 18…

Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance

14.7.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…

889/2008, Nařízení Komise (ES), kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů, pokud jde o ekologickou produkci, označování a kontrolu, k 7. 1. 2020Garance

7.1.2020, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

Konsolidované znění nařízení (ES) č. 889/2008. ?B NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 889/2008 ze dne 5. září 2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů, pokud jde o ...

Přehled nařízení EU: Kontaminanty v potravináchGarance

31.12.2019, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení Komise (EU) 2019/1871 ze dne 7. listopadu 2019 o referenčních hodnotách pro opatření pro nepovolené farmakologicky účinné látky přítomné v potravinách živočišného původu a o zrušení rozhodnutí 2005/34/ES.

Komoditní vyhláška pro nápoje, kvasný ocet a droždíGarance

12.3.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Dne 31. 10. 2018 byla vydána vyhláška č.  248/2018 Sb. , o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí, která nahradila vyhlášku č. 335/1997 Sb. Účelem nové úpravy byla aktualizace zejména s ohledem na harmonizaci s přímo použitelnými předpisy Evropské unie.…

více článků
Semináře - aktuální nabídka

Alergeny v potravinovém průmyslu

22. 9. 2020, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
Co jsou alergie, jejich příčiny a dopady na zdraví. - Alergie z potravin. - Významné potravinové alergeny. - Mýty okolo alergenů. - Označování alergenů na etiketách potravin.

Bioprodukce a biopotraviny: Osvědčování, označování a další legislativa

6. 10. 2020, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
Ekologické zemědělství – bioprodukce – biopotraviny a jejich nová legislativní úprava podle evropského nařízení 2018/848. Podmínky – kontroly – osvědčování.

Procesní kontaminanty v potravinách - legislativní požadavky

20. 10. 2020, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
Procesní kontaminanty: Akrylamid – Furan – MCPD. Legislativní požadavky nařízení (EU) 2017/2158. - Vznik a výskyt v potravinách. - Zmírňující opatření pro vybrané komodity.

Zákon o potravinách a nová legislativa pro výrobce potravin

3. 11. 2020, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
Zákon o potravinách v aktuálním znění. – Základní pojmy zákona. – Povinnosti výrobců, dovozců a prodejců. – Definice České potraviny. – Označování balených a nebalených potravin. - Pravomoci orgánů státního dozoru.

PotravinyInfo.cz LIVE
OČEKÁVANÉ ZMĚNY ZÁKONŮ

Výroba a prodej potravin

Předpis Aktuální verze Budoucí verze
Vyhláška č. 18/2020 Sb., o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta 1.2.2020 -
Vyhláška č. 389/2017 Sb., o stanovení výše paušálních částek nákladů veterinárních kontrol spojených s dovozem nebo vývozem 1.2.2020 -
Vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje 1.1.2020 -

Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví

1.7.2020 1.1.2021, 27.4.2021, 1.1.2022

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích

20.5.2020 1.1.2022
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči 1.7.2020 1.1.2022
Spolupracujeme