dnes je 27.6.2025

Nejnovější

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 144/2023 Sb., o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev

25.6.2025, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 144/2023 Sb., o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstevCílem návrhu vyhlášky je reagovat na aktuální zjištění a odbornou diskuzi k problematice řešení otázky hniloby včelího plodu.

Legislativa pro stánkový prodej potravinGarance

24.6.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

... Dobrý den, máme provozovnu (bistro) s výdejem jídel na místě. Chtěli bychom nabízet sendviče v rámci farmářských trhů nebo veletrhů na výstavištích, jaká legislativa prosím toto upravuje? Obecné požadavky potravinového práva jsou jasné, ale je nějaký konkrétní zákon, který by například uváděl požadavky ...

Společné stravování

24.6.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Společné stravováníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o…

Udržitelnost v dodavatelském řetězci: soulad s ISO 50001 a trendy ESGGarance

23.6.2025, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Kontext: V éře rostoucího důrazu na udržitelnost a odpovědnost vůči životnímu prostředí se dodavatelské řetězce stávají klíčovým faktorem ovlivňujícím uhlíkovou stopu, reputaci a soulad s regulatorními požadavky, jako je ESG reporting. Norma ISO 50001 nabízí…

Zemědělské prodejny bez obsluhy přibývají, posilují ekonomiku farem i venkov

23.6.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Zemědělské prodejny bez obsluhy přibývají, posilují ekonomiku farem i venkovSamoobslužné farmářské prodejny mohou mít různou formu jednoduchých prodejních boxů s kasou, lednicí, ale i plně digitalizovaných automatizovaných provozoven s přístupem 24 hodin denně.

PET láhve - žádné známky zdravotního rizika

20.6.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

PET láhve - žádné známky zdravotního rizikaNěmecký Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) zveřejnil své odpovědi na často kladené otázky spotřebitelů týkající se PET lahví.

Vyrazte na GULFOOD, nejvýznamnější potravinářský veletrh v arabském světě!

20.6.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Vyrazte na GULFOOD, nejvýznamnější potravinářský veletrh v arabském světě!Ministerstvo zemědělství zve české firmy k účasti na nejprestižnějším mezinárodním veletrhu v arabském světě GULFOOD 2026 do Dubaje, který se uskuteční ve dnech 16.—30. ledna…

více článků
Nejčtenější

Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance

14.7.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…

Alergeny v potravinách 03: Hlavní alergeny v potravinách a jejich stabilita během technologického zpracováníGarance

16.6.2020, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Změny ve struktuře proteinů, ke kterým dochází během tepelné úpravy, závisejí na teplotě a době zahřívání. Denaturace může vysvětlit ztrátu až 90 % imunoreaktivity termolabilních alergenů, jako např. u lískových oříšků. Nejprve dojde ke ztrátě terciální…

852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance

24.3.2021, Evropský parlament, Rada Evropské unie, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění: |   |   | Úřední věstník | |   No | page | date | | ?M1 | NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008, | ...

Potravinářské aditivní látky: Kyseliny, zásady, soli a esteryArchiv

1.7.2004, Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

... Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Přehled látek, základní vlastnosti Kyseliny ve funkci přídatných látek jsou látky, které zvyšují kyselost potraviny nebo které jí udělují kyselou chuť. Regulátory kyselosti jsou látky, které mění či udržují kyselost či alkalitu potraviny. Kromě úpravy nebo udržování ...

Trans mastné kyseliny v potravináchGarance

24.9.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Tuky (homolipidy) jsou sloučeniny mastných kyselin a alkoholů. Mastné kyseliny mohou být nasycené nebo nenasycené. Zatímco nasycené kyseliny jsou pokládány za zdraví škodlivé, nenasycené kyseliny bývají vnímány jako zdraví prospěšné. Ale mezi nenasycené mastné…

více článků
Nejnovější právní předpisy
  • 140/2025 Sb. se mění vyhláška č. 210/2023 Sb. (vyšlo dne: 20.5.2025 v částce č. 140)
  • 152/2025 Sb. se mění některé zákony v souvislosti spřijetím zákona o dávce státní sociální pomoci (vyšlo dne: 27.5.2025 v částce č. 152)
  • 181/2025 Sb. se mění vyhl. č. 360/2010 Sb. (vyšlo dne: 17.6.2025 v částce č. 181)
  • 192/2025 Sb. se mění vyhl. č. 105/2010 Sb. (vyšlo dne: 19.6.2025 v částce č. 192)
  • 193/2025 Sb. o výši a způsobu úhrady efektivně a účelně vynaložených nákladů na poskytnutí informace z databáze účastníků veřejně dostupné služby elektronických komunikací a na poskytnutí provozních a lokalizačních údajů (vyšlo dne: 19.6.2025 v částce č. 193)
Anotace právních předpisů
Semináře - aktuální nabídka

Výroba potravin 2026

9.10.2025, Praha, Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D., Ing. David Zima, Ing. et Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., Ing. Petr Cuhra, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Mgr. Jan Luprich

Zveme vás na odbornou konferenci Výroba potravin 2026, která se zaměří na nejnovější trendy, legislativní změny a výzvy, kterým čelí potravinářský průmysl. Tento rok se můžete těšit na širokou škálu témat, která budou mít zásadní vliv na výrobu potravin v nadcházejících letech.

PotravinyInfo.cz LIVE
OČEKÁVANÉ ZMĚNY ZÁKONŮ

Předpis Aktuální verze Budoucí verze
Vyhláška o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty 1.1.2023 -

Zákon o potravinách a tabákových výrobcích

1.4.2025 -

Zákon o ochraně veřejného zdraví

1.1.2025 1.10.2025, 1.7.2025
Zákon o veterinární péči 1.4.2025 -
Spolupracujeme

Nejnavštěvovanější semináře
    Nahrávám...
    Nahrávám...