ESG reporting a komunikace udržitelnostiLIVEGarance
Datum konání 28.1.2026, Ing. Pavla Blackmore
Seznamte se s klíčovými oblastmi udržitelnosti s důrazem na praktickou aplikaci v podnikání, veřejné správě i osobním životě.
Cesta ke tvému flowLIVEGarance
Datum konání 14.1.2026, Ing. Pavla Blackmore
Seminář je ideální pro firemní lídry, manažery, projektové koordinátory, klíčové zaměstnance, kteří chtějí zlepšit svou produktivitu a osobní rovnováhu.
Praktický workshop k revizi normy ISO 9001LIVEGarance
Datum konání 10.12.2025, Ing. Pavla Blackmore
Zveme vás na praktický online seminář věnovaný revizi normy ISO 9001:2025. Během workshopu se zaměříme na hlavní změny a konkrétní způsoby jejich aplikace ve vaší organizaci.
Udržitelné podnikání a cirkulární ekonomikaLIVEGarance
Datum konání 19.11.2025, Ing. Pavla Blackmore
Seznamte se s klíčovými oblastmi udržitelnosti s důrazem na praktickou aplikaci v podnikání, veřejné správě i osobním životě.
Produkce masa ve třetím čtvrtletí rostla, u drůbežího dosáhla desetiletého maxima
13.11.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Produkce masa v České republice ve třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 5,5 procent na 117.868 tun. Vyrobilo se více vepřového i drůbežího, kterého bylo nejvíce za poslední dekádu. Naopak produkce hovězího opět klesla, vyplynulo z dnes zveřejněných dat Českého…
Potravinářská komora ČR vyzvala europoslance, aby znovu odložili sporné nařízení proti odlesňování
12.11.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Potravinářská komora ČR v dopise vyzvala europoslance, aby odmítli návrh Evropské komise na změnu nařízení proti odlesňování. Komora upozorňuje, že systém není dostatečně připravený ani po loňském ročním odkladu. Navrhované úpravy vnášejí do podnikatelského…
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2026-2028 Česká republika
11.11.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
V souladu s článkem 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2021/1355 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2026–2028.
Označování sirupů
Garance
11.11.2025, , Zdroj: PotravinyInfo
Virová hepatitida A (VHA) - epidemiologické šetření, následná opatření, očkování. Co mě čeká v případě, že se u mne nebo blízkého kontaktu potvrdí onemocnění VHA
10.11.2025, Zdroj: Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ
Jaká jsou klíčová opatření pro neočkované a vnímavé kontakty (ty osoby, které v minulosti onemocnění prokazatelně neprodělaly)?
Má smysl užívat doplňky stravy či ne?
7.11.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Speciální vydání německého Federálního zdravotního věstníku se zaměřuje na přínosy, rizika a vnímání vitamínů, minerálů a dalších obdobných látek.
Nové potravinářské předpisy EU - září 2025
6.11.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.
Výrobci a zástupci obchodníků varují: Neodložení nařízení proti odlesňování ochromí dodavatelské řetězce. Reálně hrozí nedostatek potravin
5.11.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Potravinářská komora ČR a Asociace českého tradičního obchodu ostře kritizují Evropskou komisi za to, že navzdory dřívějším příslibům neodloží platnost sporného nařízení proti odlesňování. Podle organizací může kvůli nepřipravenosti systému a byrokratické…
Obalko 2025 spojilo obalové profesionály a ukázalo nové směry inovací
4.11.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Kongres Obalko, který se letos konal 16. a 17. října v Aquapalace Hotelu Prague, navštívilo 467 obalových profesionálů. Konferenční téma s hlavním motivem Obalová rovnováha bylo zaměřeno na různé aspekty obalového trhu, nejvíce pak na PPWR, případové studie a…
Označování marmelád a džemů
Garance
4.11.2025, , Zdroj: PotravinyInfo
Příklady označování: Luštěniny
Garance
3.11.2025, , Zdroj: Verlag Dashöfer
Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 329/1997 Sb., kterou se stanoví požadavky pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá…
ESG v roce 2026: Co připravit a jak úspěšně odstartovat?
Garance
3.11.2025, , Zdroj: Verlag Dashöfer
Rok 2026 přináší řadu nových povinností i příležitostí v oblasti ESG (environmentální, sociální a řídící faktory). Pro většinu středních a velkých firem se stane ESG nejen nezbytností pro splnění legislativních požadavků, ale i klíčovým faktorem pro získání…
Veterinární kontrola v pražském řeznictví odhalila 400 kg potravin neznámého původu
3.11.2025, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při kontrole řeznictví v Praze 9 odhalili téměř 400 kilogramů potravin bez dodacích listů a bez označení značkou zdravotní nezávadnosti. Provozovatel navíc neměl potřebnou registraci provozovny, kterou vydává Městská…
Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - říjen 2025
31.10.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
433/2025 Sb., Vyhláška o výši náhrady výdajů Komory veterinárních lékařů České republikyGarance
30.10.2025, , Zdroj: Verlag Dashöfer
Panorama potravinářského průmyslu
30.10.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Panorama potravinářského průmyslu 2022, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, MZe, je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v minulých…
Nová vyhláška umožní zvýšit teplotu pro uchovávání vajec až na 24 stupňů
29.10.2025, Zdroj: Zemědělec
Od příštího roku bude možné uchovávat vejce při teplotě od pěti do 24 stupňů Celsia oproti dosavadní horní hranici 18 stupňů Celsia. Umožní to nová vyhláška Ministerstva zemědělství. V tiskové zprávě na to dnes upozornil Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.…
Uvádění původu u kokosového oleje
Garance
28.10.2025, , Zdroj: PotravinyInfo
Úroda brambor je velmi dobrá, dovoz se však nezastavil
28.10.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Úroda brambor v Česku je velmi dobrá, mají i dobrou kvalitu. Pěstitelé jich nasázeli o něco víc a přálo počasí. Na trhu je brambor přebytek, nedostatek odbytu zpomaluje sklizeň, je pomalejší než jiné roky. Na polích podle odhadu Českého bramborářského svazu…
Příklady označování: Cukrářské výrobky a těsta
Garance
27.10.2025, , Zdroj: Verlag Dashöfer
Doplňující požadavky k nařízení č. 1169/2011/EU jsou stanoveny ve vyhlášce č. 18/2020 Sb. o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a…
Nový způsob zapracování rostlinolékařských kontrol prostřednictvím přídavných kódů TARICu - Úřední kontroly - rostliny
27.10.2025, Zdroj: Celní správa České republiky
Upozorňujeme na nové zapracování problematiky rostlinolékařských kontrol do databáze TARIC z úrovně Evropské komise, a to prostřednictvím přídavných kódů.
Inspektoři ČOI kontrolovali stánkový prodej v rámci 135. ročníku dostihů „Velká Pardubická 2025“, někteří prodávající neměli v pořádku měřidla
24.10.2025, Zdroj: Česká obchodní inspekce
Inspektoři České obchodní inspekce, Inspektorátu Královéhradecký a Pardubický, uskutečnili v neděli 12. října mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na stánkový prodej v rámci 135. ročníku dostihů „Velká Pardubická…
Vědci vytvořili přírodní plasty pro každodenní použití
23.10.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Odborníci Monash University dokázali přeměnit potravinový odpad na tenké filmy z plastů přírodního původu, které by mohly jednou nahradit obaly vyráběné z ropných produktů. Představují kompostovatelnou alternativu k tenkým plastům běžně používaným v…
Kofola rozšiřuje výsadbu ovoce a bylinek, investovala do třídící linky a sklizňové i posklizňové technologie
22.10.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Ročně spotřebuje česká nápojářská rodina Kofola ČeskoSlovensko vyšší stovky tun jablek pro výrobu svých nápojů. Uzavřít si další významnou surovinu od semínka po produkt se rozhodla v Pragerových sadech v Libině, které zachránila před vyklučením. Kromě jablek…
Výzva k podání žádostí o povolení k nakládání s psychomodulačními látkami kratom a kratom extrakt
21.10.2025, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví informuje, že dnem 3. 10. 2025 uplynula lhůta, kterou si Evropská komise vyhradila pro připomínky v rámci notifikačního procesu k návrhu vyhlášky o psychomodulačních…
Uvádění původu u manga, kvajávy, mangostanu
Garance
21.10.2025, , Zdroj: PotravinyInfo
On-line workshop EFSA o hodnocení bezpečnosti bílkovin v potravinách a krmivech - Alternativní metody a přístupy
20.10.2025, Zdroj: EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) pořádá ve dnech 12. – 13. 11. 2025 on-line workshop zaměřený na hodnocení bezpečnosti bílkovin, které představuje základní kámen hodnocení inovativních potravin a krmiv. Vědecká obec opakovaně zdůrazňuje…
Soutěž OBAL ROKU 2025 vyhlásila vítěze! Češi ukazují, že obal může být chytrý, krásný i udržitelný
17.10.2025, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí
Na slavnostním galavečeru byli vyhlášeni vítězové prestižní soutěže OBAL ROKU 2025, kterou pořádá Obalový institut SYBA. Letošní ročník potvrdil, že český a slovenský obalový průmysl je plný talentu, technických inovací a odvahy posouvat hranice udržitelnosti.…
Veganský steak míří na blacklist. Europoslanci rozhodli, co je a není maso
16.10.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Evropský parlament schválil nové nařízení, podle něhož se za maso mohou označovat pouze produkty pocházející z původně živých zvířat. Výrazy jako „steak“, „řízek“ nebo „burger“ tak nově nesmějí nést rostlinné alternativy.…
Česko má do roku 2030 zdesetinásobit počet svých biometanových stanic
15.10.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Flotila současných dvanácti biometanových stanic se má do roku 2030 rozrůst na zhruba stovku, a produkce biometanu má být oproti dnešku skoro dvacetinásobná.
Novinky v normě ISO 9001:2025: připravte svůj systém řízení kvality na budoucnost
Garance
14.10.2025, , Zdroj: Verlag Dashöfer
Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO) v současné době dokončuje revizi jedné z nejvýznamnějších norem pro řízení kvality – ISO 9001. Nová verze s pracovním označením DIS 9001:2025 přinese řadu zásadních novinek oproti současné platné normě ISO 9001:2015.…
Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti falšované masné konzervy z dovozu
14.10.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v tržní síti masné konzervy falšované sníženým obsahem masa o cca 20 % oproti informaci na obalu. Jedná se o následující potravinu:
Doplněk stravy - reklama
Garance
14.10.2025, , Zdroj: PotravinyInfo
Příklady označování: Pekařské výrobky
Garance
13.10.2025, , Zdroj: Verlag Dashöfer
Doplňující požadavky k nařízení č. 1169/2011/EU jsou stanoveny ve vyhlášce č. 18/2020 Sb. o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a…
Výzva k podání žádostí o povolení k nakládání s psychomodulačními látkami kratom a kratom extrakt
13.10.2025, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví informuje, že dnem 3. 10. 2025 uplynula lhůta, kterou si Evropská komise vyhradila pro připomínky v rámci notifikačního procesu k návrhu vyhlášky o psychomodulačních…
Ohlédnutí za konferencí Výroba potravin 2026: dominovala témata EUDR a greenwashing
10.10.2025, Zdroj: PotravinyInfo
Konference Výroba potravin 2026, která se uskutečnila ve čtvrtek 9. října 2025, přinesla bohatý program zaměřený na aktuální legislativní výzvy a inovace v oblasti potravinářství.
Eurobarometer 2025: stále více Evropanů ví, jak funguje bezpečnost potravin v EU
9.10.2025, Zdroj: EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s národními partnery realizoval rozsáhlý průzkum zaměřený na vnímání bezpečnosti potravin mezi obyvateli členských států EU. Cílem bylo zjistit, jak veřejnost chápe pojem bezpečnosti potravin, jaké…
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2024
8.10.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2024.
377/2025 Sb., Vyhláška, kterou se mění vyhláška 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve znění vyhlášky 274/2019 Sb.Garance
7.10.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer
376/2025 Sb., Vyhláška, kterou se mění vyhláška 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nichGarance
7.10.2025, , Zdroj: Verlag Dashöfer
Nadnárodní společnosti prosazují zavedení evropského nařízení o odlesňování, pro menší výrobce potravin však může být likvidační
7.10.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Potravinářská komora ČR odmítá postoj některých nadnárodních společností, které u Evropské komise naléhají na neodkladné zavedení nařízení EU proti odlesňování. Nadnárodní společnosti však v této záležitosti rozhodně nemluví za potravináře, a to nejen ty…
Uvádění množství složky 60 % nebo min. 60 % a slučování různých druhů masa
Garance
7.10.2025, , Zdroj: PotravinyInfo
Příklady označování: Těstoviny
Garance
6.10.2025, , Zdroj: Verlag Dashöfer
Doplňující požadavky k nařízení č. 1169/2011/EU jsou stanoveny ve vyhlášce č. 18/2020 Sb. o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a…
Potravináři od nové vlády očekávají snížení byrokracie a podporu investic
6.10.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Potravináři od nové vlády očekávají stabilizaci podnikatelského prostředí, snížení byrokracie a posílení konkurenceschopnosti českých potravinářů. Na dotaz ČTK to uvedla Potravinářská komora ČR. Příští vláda bude nejspíš ve složení ANO, SPD a Motoristů, řekl…
Nová položka v NBT knihovně - Pšenice s lepšími vlastnostmi a nižším obsahem alergenů
3.10.2025, Zdroj: Biotrin z.s.
Pšenice je nejrozšířenější plodinou na světě a zajišťuje přibližně pětinu kalorií a bílkovin v lidské výživě. Zrna pšenice se běžně zpracovávají na mouku, jejíž kvalitu určuje především obsah lepku (glutenu). Ten se skládá mimo jiné z gliadinů, které sice…
Označovaní přírodních aromat
Garance
3.10.2025, , Zdroj: PotravinyInfo