dnes je 1.12.2022

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula: Inovace v zemědělství jsou nezbytné pro zajištění potravinové bezpečnosti

28.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula: Inovace v zemědělství jsou nezbytné pro zajištění potravinové bezpečnostiInovace v zemědělství, vědecký pokrok, zkracování potravinového řetězce a omezení plýtvání – to je udržitelná cesta, jak zajistit kvalitní a dostupné potraviny pro populaci. Těmto tématům se věnoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na dnešní…

Krátké dodavatelské řetězce a jejich význam pro výrobce potravinLIVEGarance

On-line seminář již proběhl., Prof. Dr. Ing. Milada Šťastná

Jedním z nástrojů využívaných v rámci strategie From Farm to Fork jsou tzv. krátké dodavatelské řetězce. Jaké benefity vám mohou přinést? Projdete jejich environmentální, sociální i ekonomické aspekty. Vedle jejich přínosů a dopadů představíme i jejich…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Záznam z výroční konference Výboru pro udržitelnou a etickou produkci při ČTPP

10.11.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Záznam z výroční konference Výboru pro udržitelnou a etickou produkci při ČTPPCílem konference bylo seznámit odbornou a širokou veřejnost nejen s tématem udržitelnosti v potravinářství, ale také inspirovat podniky k účinným krokům v této oblasti.

Neplýtvejte vaší produkcí - využijte spolupráci s neziskovým sektoremZáznamGarance

13.9.2022, Veronika Láchová, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:26:44

Spolupráce s neziskovým sektorem nemusí být vždy „nutným zlem“, může být pro všechny zúčastněné přínosem. Společná cesta k udržitelnosti není jen marketingovým sloganem, je realitou, která může pomoci provozu i lidem. Potravinové banky nabízejí…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Konec jednorázových plastů dnes schválil Senát

10.8.2022, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Konec jednorázových plastů dnes schválil SenátSenát dnes schválil zákon zakazující jednorázové plasty v České republice. Poté, co ho prezident podepíše, by měl začít platit v polovině podzimu. Nová legislativa zahrnuje hned několik typů opatření – od úplného zákazu výrobků, přes omezení jejich…

Svaz podporuje vyšší využití potenciálu cirkulární ekonomiky

29.6.2022, Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Svaz podporuje vyšší využití potenciálu cirkulární ekonomikyCirkulární ekonomika je hnací motor pro inovace a jednou z cest k udržitelnosti. V Česku dlouhodobě nejsou dostatečné recyklační kapacity, chybí celkově vyšší podpora těchto aktivit ze strany státu i větší osvěta. Svaz průmyslu upozorňuje například na…

Komise (Eurostat) zveřejnila zprávu o cílech udržitelného rozvoje v Evropské unii za rok 2022

23.5.2022, Zdroj: Evropská komise

Komise (Eurostat) zveřejnila zprávu o cílech udržitelného rozvoje v Evropské unii za rok 2022Eurostat, statistický úřad Evropské unie, dnes zveřejnil dokument „Udržitelný rozvoj v Evropské unii – monitorovací zpráva o pokroku při plnění cílů udržitelného rozvoje v kontextu EU za rok 2022“, který poskytuje statistický přehled o…

Ministerstva životního prostředí a zemědělství, obchodníci a potravinové banky budou společně bojovat proti plýtvání potravinami

3.5.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Ministerstva životního prostředí a zemědělství, obchodníci a potravinové banky budou společně bojovat proti plýtvání potravinamiS ohledem na další intenzivní řešení podpory pro lidi v nouzi a zároveň omezování plýtvání potravinami uzavřely Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), Česká federace potravinových bank (ČFPB), Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí…

Z plevele jídlo na talíř. Kopřivy budeme jednou i oblékat

15.4.2022, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně

Roste jako plevel v podstatě všude, přesto se využitím kopřivy s výjimkou například velikonočního piva zabývá jen málokdo. Tato rostlina má přitom před sebou budoucnost. Dost možná se stane brzy běžnou součástí jídelníčku, hodí se díky výborným termoizolačním…

Rostlinné náhražky, alternativní proteiny, hmyz, řasy, laboratorně vyrobené maso a další alternativy - vznikla nová odborná platforma pro alternativní potraviny a nápoje

14.2.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Rostlinné náhražky, alternativní proteiny, hmyz, řasy, laboratorně vyrobené maso a další alternativy - vznikla nová odborná platforma pro alternativní potraviny a nápojePotravinářská komora České republiky spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny reagují na současné trendy a změny v nákupním chování spotřebitelů. Obliba rostlinných produktů v Čechách stále roste, spotřebitelé vyhledávají nejvíce alternativy…

Farm to Fork: Nová publikace o evropském potravinovém řetězci

24.1.2022, Zdroj: Eurostat

Farm to Fork: Nová publikace o evropském potravinovém řetězciEvropský statistický úřad Eurostat zveřejnil klíčové údaje o evropském potravinovém řetězci, novou publikaci zaměřenou na řetězec z farmy po vidličku.

FAO vydává každoroční zprávu o potravinářství a zemědělství

17.1.2022, Zdroj: Biotrin z.s.

FAO vydává každoroční zprávu o potravinářství a zemědělstvíNedávno byla zveřejněna zpráva nesoucí název „Zvýšení odolnosti zemědělských a potravinářských systémů vůči nežádoucím výkyvům“ (angl. Making Agrifood Systems More Resilient to Shocks and Stresses). Zpráva byla vydána Organizací pro výživu a…

Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022

12.1.2022, Zdroj: VŠCHT Praha

Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030

10.1.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030Již od roku 2001 jsou základními řídícími dokumenty České republiky v oblasti bezpečnosti potravin strategie bezpečnosti potravin. V současné době platí již šestá strategie, Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030, schválená usnesením vlády České…

Potravinový odpad a cesty k jeho efektivnímu předcházení

6.12.2021, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Potravinový odpad a cesty k jeho efektivnímu předcházeníKonference Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR ve spolupráci s Radou kvality ČR uspořádaná pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva zemědělství a Zastoupení Evropské komise v ČR.

Plýtvání potravinami a potravinový odpad

2.12.2021, Zdroj: Sdružení českých spotřebitelů

Plýtvání potravinami a potravinový odpadExistuje celá řada hledisek, která spotřebitel při nákupu potravin bere v úvahu. Při svém rozhodování by ale měl brát do úvahy i svoji odpovědnost za to, že potraviny často končí jako odpad, aniž by byly…

Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance

16.11.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.

Státní veterinární správa zaměřuje dozorovou činnost i na zvěřinu

29.10.2021, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Státní veterinární správa zaměřuje dozorovou činnost i na zvěřinuPodzim představuje tradiční období intenzivnějšího lovu zvěře, kdy se daleko častěji, než po zbytek roku objevuje v restauracích nebo obchodech zvěřina. Jako komodita živočišného původu také ona spadá do oblasti zájmu veterinárního dozoru. Následující text…

Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021

25.10.2021, Zdroj: Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP)

Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021V úterý 19. 10. 2021 uspořádalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu webinář ke Světovému dni výživy na téma „Ovoce a zelenina jako součást udržitelných potravinových systémů a zdravé…

Nová strategie EU „od zemědělce ke spotřebiteli“: zdravější a udržitelnější potraviny

22.10.2021, Zdroj: Evropský parlament

Nová strategie EU „od zemědělce ke spotřebiteli“: zdravější a udržitelnější potravinyParlament chce reformovat potravinové systémy EU: usiluje o dostatek zdravějších potravin, přiměřené příjmy zemědělců a snížení environmentální stopy zemědělství.

Online prodej potravin se v Česku každoročně zdvojnásobí, zvyšuje poptávku po skladových prostorách a nájmy v nich

13.10.2021, Zdroj: ČTK, Cushman & Wakefield

Online prodej potravin se v Česku každoročně zdvojnásobí,  zvyšuje poptávku po skladových prostorách a nájmy v nichTržby za online prodej potravin v Česku v posledních třech letech rostly o 106 procent ročně, jde o nejdynamičtější sektor e-commerce. Podíl e-commerce na maloobchodních tržbách v Česku by měl koncem letošního roku dosáhnout téměř 15 procent, nejvíce ve…

Uvádění skladovacích podmínek na obaluGaranceQ&A

5.10.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky

24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podnikySledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…

Trvalá udržitelnost při výrobě potravin z pohledu společnosti DanoneZáznamGarance

19.8.2021, PhDr. Petr Kopáček, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:50:43

Klademe v Česku dostatečnou pozornost na udržitelnost a zvláště udržitelnost v potravinářství? Není to jen „zelené šílenství“, které se na nás valí z Bruselu? Jak řeší v praxi udržitelnost velká potravinářská firma s globálním záběrem, jejíž…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Vědci chtějí přispět k posílení lokálního patriotismu u potravin

13.7.2021, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně

Vědci chtějí přispět k posílení lokálního patriotismu u potravinČeši jí cibuli z Nového Zélandu, steaky z Argentiny nebo jablka z Polska. Většina z nich to přitom ani neví. Trendem do budoucna je ale posílit lokální patriotismus a situaci změnit. Zájem českých spotřebitelů o lokální potraviny postupně roste. Spotřebitelé…

Jak konzervované ovoce a zelenina přispívají k udržitelnosti potravního řetězce

2.7.2021, Zdroj: European Association of Fruit and Vegetable Processor

Jak konzervované ovoce a zelenina přispívají k udržitelnosti potravního řetězceVzhledem k tomu, že změna klimatu začíná mít dopad na systémy výroby potravin, je stále naléhavější přejít k udržitelnějším dodávkám.

Mezinárodní konference v rámci partnerského projektu PK ČR - FoodSafety4EU

3.6.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Mezinárodní konference v rámci partnerského projektu PK ČR - FoodSafety4EUPozvánka na 6. mezinárodní on-line konferenci organizovanou v rámci partnerského projektu PK ČR - FoodSafety4EU, financovaného z programu HORIZON 2020.

Zelená dohoda pro Evropu: Komise přijala strategické zásady udržitelné a konkurenceschopné akvakultury v EU

17.5.2021, Zdroj: Evropská komise

Zelená dohoda pro Evropu: Komise přijala strategické zásady udržitelné a konkurenceschopné akvakultury v EUKomise přijala nové strategické zásady udržitelnější a konkurenceschopnější akvakultury v EU. Zásady předkládají společnou vizi, kterou by se měly Komise, členské státy a zainteresované subjekty při rozvoji sektoru akvakultury řídit, tak aby přímo přispívala k…

Velká novela zákona o potravinách

28.4.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Velká novela zákona o potravináchZákon č. 174/2021 Sb. upravuje zákon č. 110/1997 Sb. a další související předpisy.

Přehled nařízení EU: Hygienické požadavky na výrobu potravinGarance

22.4.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2019/1793 ze dne 22. října 2019 o dočasném zintenzivnění úředních kontrol a mimořádných opatření upravujících vstup určitého zboží z určitých třetích zemí do Unie, kterým se provádějí nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)…

Skladování energetických nápojůQ&A

11.2.2021, UniConsulting, Zdroj: Verlag Dashöfer

Certifikace pro distribuci biopotravinGaranceQ&A

26.1.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vědci z Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze vyvinuli pulzní elektrický ohřívač potravin. Funguje zároveň jako sterilizátor

15.1.2021, Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze

Vědci z Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze vyvinuli pulzní elektrický ohřívač potravin. Funguje zároveň jako sterilizátorZaměstnanci katedry fyziky ve spolupráci se zaměstnanci katedry zemědělských strojů Technické fakulty ČZU v Praze na základě předchozích výzkumů publikovaných ve vědeckých časopisech vyvinuli přístroj na úpravu potravin s možným ohřevem pulzním elektrickým…

Datum spotřeby nebo datum minimální trvanlivosti? Nový nástroj pro provozovatele potravinářských podniků

11.12.2020, Zdroj: EFSA

Datum spotřeby nebo datum minimální trvanlivosti? Nový nástroj pro provozovatele potravinářských podnikůEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vodítko, které má provozovatelům potravinářských podniků pomoci rozhodnout se, kdy na své výrobky použít datum spotřeby nebo datum minimální…

Láhve na mléko z cukrové třtiny

8.12.2020, Zdroj: Biotrin z.s.

Láhve na mléko z cukrové třtinyNovozélandská společnost Fonterra začala prodávat kravské mléko v láhvích, které jsou vyrobené z cukrové třtiny. Nová 2l láhev představuje příklad udržitelného zdrojového materiálu - přírodního, obnovitelného a trvale použitelného, což je významné jak pro…

Kolik jídla se vyhodí v jídelnách a restauracích rychlého občerstvení ...

13.11.2020, Zdroj: Technologické centrum AV ČR

Kolik jídla se vyhodí v jídelnách a restauracích rychlého občerstvení ......a jak lze plýtvání redukovat? Poradí příručka a plakát.

Kontrola SVS zjistila na trhu v Brně nedodržení teplot a vhodných podmínek skladování potravin

9.10.2020, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Kontrola SVS zjistila na trhu v Brně nedodržení teplot a vhodných podmínek skladování potravinInspektoři Státní veterinární správy (SVS) při kontrole stánkového prodeje na tržišti v Brně-Bystrci odhalili pochybení u prodejce masných výrobků. Jednalo se o nedodržování stanovených teplot a nedostatečnou ochranu potravin před kontaminací z vnějšího…

Nelegální sklad uchovával živočišné potraviny v nevhodných podmínkách

5.8.2020, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Nelegální sklad uchovával živočišné potraviny v nevhodných podmínkáchPři kontrole Stání veterinární správy pro Ústecký kraj v obci Dobříčany poblíž Žatce její inspektoři objevili nelegální sklad, ve kterém se nacházely na paletách balené potraviny živočišného původu v naprosto nevyhovujících podmínkách. Nebyly zde dodrženy…

Úprava v použití extraktů annatta povolených jako přídatné látky

2.7.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava v použití extraktů annatta povolených jako přídatné látkyNové nařízení Komise upravuje použití barviv skupiny E 160b v jednotlivých komoditách a specifikaci.

Otázky a odpovědi: Strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“ - utváření zdravého a plně udržitelného potravinového systému

21.5.2020, Zdroj: Evropská komise

Otázky a odpovědi: Strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“ - utváření zdravého a plně udržitelného potravinového systémuEvropská komise dnes přijala novou komplexní strategii v oblasti biologické rozmanitosti, která má vrátit přírodu zpět do našeho života, a strategii „od zemědělce ke spotřebiteli“ pro vytvoření spravedlivého, zdravého potravinového systému šetrného…

Odolnější Evropa: Zastavení úbytku biologické rozmanitosti a vybudování zdravého a udržitelného potravinového systému

20.5.2020, Zdroj: Evropská komise

Odolnější Evropa: Zastavení úbytku biologické rozmanitosti a vybudování zdravého a udržitelného potravinového systémuEvropská komise dnes přijala novou komplexní strategii v oblasti biologické rozmanitosti, která má vrátit přírodu zpět do našeho života, a strategii „od zemědělce ke spotřebiteli“ pro vytvoření spravedlivého, zdravého potravinového systému šetrného…

Skladování suchých potravin IIIGaranceQ&A

19.5.2020, UniConsulting, Zdroj: Verlag Dashöfer

Plánujeme jako obchodní firma dovážet balený indický čaj od prvovýrobce z Indie (balení v gramážích 50 g, 100 g, 250 g). Následně jej budeme přebalovat do krabiček nebo sáčků a distribuovat zákazníkům přes…

Manuál FAO pro výrobu rybích konzerv

13.2.2020, Zdroj: Verlag Dashöfer

Manuál FAO pro výrobu rybích konzervOddělení pro rybářství Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) vydalo praktickou publikaci "Manual on fish canning", která je nyní k dispozici zdarma.

Darování hotových pokrmů na dobročinné účelyQ&A

30.1.2020, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Současná legislativa umožňuje darování potravin pro charitu. Umožňuje tento legislativní rámec také darování hotových pokrmů na dobročinné účely?

Skladování suchých potravin IIGaranceQ&A

5.12.2019, UniConsulting, Zdroj: Verlag Dashöfer

Skladování vařených loupaných vajecGaranceQ&A

28.11.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nakupujeme vařená loupaná vejce v nálevu. Který předpis stanoví teplotu pro skladování tohoto produktu? V žádné vyhlášce nemohu najít podmínky pro vařená loupaná vejce. Máme v chladících prostorách nastaveno 5°C. Fyzicky je tam kolem 3,5 °C. Jde nám o to,…

Požadavek na vlhkost ve skladu potravinGaranceQ&A

31.10.2019, UniConsulting, Zdroj: Verlag Dashöfer

Existuje předpis, který stanoví vlhkost ve skladu pro skladování potravin (suchého zboží)? Teplota skladu je 14 až 25 °C. Požadavek na vlhkost nemohu nikde dohledat, jen informaci jako je suchý sklad…

Nahrávám...
Nahrávám...