dnes je 31.5.2023

Uvádění hmotnosti výrobku na obaluGaranceQ&A

23.5.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Výhody a nevýhody uvádění výživových schémat na obalech potravinZáznamGarance

18.5.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:56:35

Výživová schémata mají spotřebitele vést k nákupům zdravějších potravin a přispět tím k prevenci chronických onemocnění souvisejících s výživou. Po světě se zavádějí různá nutriční značení, v Evropě je nejdále systém Nutri-Score. Uvažujete o jeho zavedení?…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Uvádění tvrzení na obaluGaranceQ&A

17.5.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Whisky - new make 2GaranceQ&A

16.5.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Legislativní požadavky na čokoládu na vařeníGaranceQ&A

4.5.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Označování výrobků, jež nejsou z GMOGaranceQ&A

3.5.2023, Ing. Bedřich Škopek, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Jakou formou lze spotřebitele informovat, že výrobek není vyroben z GMO? Lze na přední straně obalu doplnit text „bez GMO“ nebo „GMO free“? Je někde stanovena forma tohoto označení. Je takové označení vůbec…

Je legislativa pro označování potravin srozumitelná pro výrobce a přínosná pro spotřebitele?ZáznamGarance

13.4.2023, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:38:01

Jaká témata v oblasti značení potravin jsou vás nejméně srozumitelná a proč? Zamyslíme se nad otázkou, zda jsou informace na etiketách skutečně jasné a srozumitelné pro spotřebitele a zda jim pomáhají ve výběru potravin. Uslyšíte typické příklady a…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Použití označení šlehačka u výrobků z rostlinných tuků

22.3.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Použití označení šlehačka u výrobků z rostlinných tukůLze použít název „šlehačka“ v označování čistě rostlinných výrobků? Lze použít název „šlehačka“ u směsných výrobků, kdy část mléčného tuku byla nahrazena tukem…

Uvádění země původu u jednosložkových potravinGaranceQ&A

10.3.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ovocná dřeň nebo ovocné pyré?GaranceQ&A

9.3.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Obohacené potravinyGaranceQ&A

1.3.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Je povinnost uvádět na obalu potraviny podmínky skladování?GaranceQ&A

24.2.2023, Mgr. Karolína Mikanová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Potraviny pro zvláštní lékařské účelyGaranceQ&A

22.2.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Označování potravin a nejčastější nedostatky z pohledu Státní zemědělské a potravinářské inspekceZáznamGarance

16.2.2023, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:47:58

Jaké jsou základní požadavky kladené na označování balených a nebalených potravin? Co a jak musí být na baleném výrobku a u nebalených potravin uvedeno? Jaké jsou nejčastěji zjišťované nedostatky v označování…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Kdy lze potraviny označit jako farmářské?GaranceQ&A

2.2.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Stanovisko MZe (SZPI a SVS) ve věci označování rostlinných potravin názvy živočišných produktů ke dni 1. 2. 2023

30.1.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Stanovisko MZe (SZPI a SVS) ve věci označování rostlinných potravin názvy živočišných produktů ke dni 1. 2. 2023V praxi, při kontrolách dozorovými orgány bude vždy brána v úvahu kromě samotné textace i celková prezentace potraviny spotřebiteli včetně grafik, obrázků a dalšího zobrazení.

Jak uvádět příchuť vyrobenou z přírodních složek?GaranceQ&A

20.1.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Právní regulace označování potravinZáznamGarance

12.1.2023, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:48:31

Záznam z konference Označování potravin, ve kterém dostanete základní přehled relevantních právních témat a českých a evropských právních předpisů regulujících označování potravin. Rozebereme hlavní pravidla a témata označování potravin a poskytneme výhled na…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Nová publikace PK ČR a ČTPP: Výživové údaje na obalech potravin - Jak je číst a jak jim rozumět

21.12.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Nová publikace PK ČR a ČTPP: Výživové údaje na obalech potravin - Jak je číst a jak jim rozumětPotravinářská komora ČR nabízí všem provozovatelům potravinářských podniků pomoc v podobě samostatných otázek a odpovědí k nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, aby více přiblížila nová pravidla pro označování…

Pecky ve spotřebitelském balení švestekGaranceQ&A

20.12.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Uvádění množství dusíku v ochranné atmosféřeGaranceQ&A

15.12.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zdraví spotřebitelů, informovaná volba a ochrana prostředí jsou pro potravináře klíčovými prioritami!

14.12.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Zdraví spotřebitelů, informovaná volba a ochrana prostředí jsou pro potravináře klíčovými prioritami!Přemluvili jsme Evropskou komisi, aby odložila Nutri-Score! I díky práci Potravinářské komory ČR a jejímu konzistentnímu přístupu připustila Evropská komise, že některé navrhované nástroje pro zjednodušenou komunikaci výživové hodnoty je třeba ještě…

Průzkum na Slovensku: Nutri-Score na obalu potravin je pro lidi užitečným pomocníkem

9.12.2022, Zdroj: Nutri-Score platforma Česká republika

Průzkum na Slovensku: Nutri-Score na obalu potravin je pro lidi užitečným pomocníkemNedávný průzkum mezi slovenskými spotřebiteli ukázal, že většině Slováků záleží na zdravém stravování. To má následně vliv i na výběr potravin, při jejichž koupi se řídí i informacemi uvedenými na…

Ministerstvo zemědělství zveřejnilo pravidla pro čerpání národních dotací v příštím roce. Zemědělci a potravináři tak získají více než 2,7 miliardy korun

9.12.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství zveřejnilo pravidla pro čerpání národních dotací v příštím roce. Zemědělci a potravináři tak získají více než 2,7 miliardy korunMinistr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) schválil Zásady pro poskytování národních dotací v roce 2023. Z celkem 2,739 miliard korun směřuje do živočišné výroby 1,88 miliardy, do rostlinné výroby 305 milionů, do potravinářství 356 milionů a na ostatní…

Používání Nutri-score u různých komodit a výrobkových řadQ&A

30.11.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláška o stanovení výše paušálních částek nákladů veterinárních kontrol spojených s dovozem nebo vývozemArchiv

29.11.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ve Sbírce zákonů ČR vyšla vyhláška č. 353/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 389/2017 Sb., o stanovení výše paušálních částek nákladů veterinárních kontrol spojených s dovozem nebo vývozem, ve znění pozdějších…

Úprava obchodních norem pro olivový olej

23.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava obchodních norem pro olivový olejZkušenosti získané v posledním desetiletí při provádění obchodních norem Unie pro olivový olej a při provádění kontrol shody si vyžádaly zjednodušení a vyjasnění regulačního rámce.

Podzimní darování on-line skončilo. Dohromady Sbírka potravin vynesla 584 tun zboží pro potřebné

23.11.2022, Zdroj: EurActiv.cz

Podzimní darování on-line skončilo. Dohromady Sbírka potravin vynesla 584 tun zboží pro potřebnéPodzimní kolo celorepublikové Sbírky potravin je definitivně u konce. V úterý 22. listopadu skončila možnost darování v on-line obchodech Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco.cz. Celkem se tak včetně sobotní akce 12. listopadu podařilo vybrat 526 tun potravin a 58 tun…

Náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a nové legislativní požadavky

21.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a nové legislativní požadavkyKomise EU upravila požadavek na obsah kyseliny linolové, linolenové a hořčíku v náhradách celodenní stravy.

Uvádění dusíku u piva s lavinovým efektemQ&A

18.11.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Evropský pohled na problematiku označování potravin se významně mění. Evropská komise si stále není jistá pozitivními dopady systému Nutri-Score na zdraví, a proto předložení návrhu opět odkládá…

15.11.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Evropský pohled na problematiku označování potravin se významně mění. Evropská komise si stále není jistá pozitivními dopady systému Nutri-Score na zdraví, a proto předložení návrhu opět odkládá…Ve čtvrtek 10. listopadu proběhla v prostorách stálého zastoupení České republiky v Bruselu konference k problematice označování potravin s důrazem na značení výživových hodnot na přední straně obalu. O program konference byl mimořádný zájem, což dokazuje…

Po šesti letech povinného nutričního značení na potravinách se připravuje jeho revize. Přibližně polovina států Evropské unie je pro dobrovolnost

11.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Po šesti letech povinného nutričního značení na potravinách se připravuje jeho revize. Přibližně polovina států Evropské unie je pro dobrovolnostOznačování výživových hodnot na přední straně obalu a jeho dopadům na udržitelné označování potravin se věnovala konference, kterou včera v Bruselu pořádalo české předsednictví. Cílem jednání bylo na základě strategie Farm to Fork prodiskutovat připravovanou…

Označování čokoládových dražéGaranceQ&A

3.11.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Stanovisko MZe (SZPI a SVS) k přístupu označování místa původu potravin ke dni 1. 7. 2023

28.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Stanovisko MZe (SZPI a SVS) k přístupu označování místa původu potravin ke dni 1. 7. 2023Na trhu s potravinami se vyskytují případy, kdy potravina informací na etiketě naznačuje původ výrobku z určitého místa, avšak ve skutečnosti byla potravina vyrobena na jiném místě, o kterém není spotřebitel…

Lokalizace textů na spotřebitelském baleníGaranceQ&A

27.10.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Označování skořápkových plodůGaranceQ&A

18.10.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Je čokoláda, která může obsahovat stopy mléka, vhodná pro vegany?GaranceQ&A

4.10.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zvýraznění sojového lecitinu jako alergenuQ&A

29.9.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ministerstvo zemědělství ČR, Potravinářská komora ČR i přítomní zástupci v Evropském parlamentu a Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR se shodli na potřebě ochrany názvů potravin živočišného původu

21.9.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Ministerstvo zemědělství ČR, Potravinářská komora ČR i přítomní zástupci v Evropském parlamentu a Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR se shodli na potřebě ochrany názvů potravin živočišného původuV úterý se v Praze uskutečnil Kulatý stůl k prioritám PK ČR v rámci předsednictví ČR v Radě EU. Potravinářská komora České republiky (PK ČR) ve spolupráci se Stálým zastoupením PK ČR v Bruselu představila hostům aktuální témata týkající se Revize nařízení (EU)…

Zákon o ekologickém zemědělství s komentářemGarance

20.9.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Problematiku ekologické produkce a označování ekologických produktů upravují v současné době na úrovni Evropské unie

Uvádění výživových údajů u potravin pro zvláštní výživuGaranceQ&A

6.9.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu stylu

26.8.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu styluV rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu Země živitelka byla podepsána Deklarace ke zdravému životnímu stylu mezi Potravinářskou komorou České republiky (PK ČR) a Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Deklaraci podepsala prezidentka PK ČR Dana…

Spotřeba potravin v infografice

25.8.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Spotřeba potravin v infograficeČeský statistický úřad zveřejnil infografiku s údaji o spotřebě základních komodit v ČR. Kolik konzumujeme hovězí masa nebo ovoce jižního pásu?

Nutričně kompletní náhrady stravy ve formě práškuGaranceQ&A

23.8.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyrobeno pouze ze 100% přírodních surovin?Q&A

11.8.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nahrávám...
Nahrávám...