dnes je 8.8.2022

Přehled nařízení EU: Označování potravinGarance

4.8.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/787 ze dne 17. dubna 2019 o definici, popisu, obchodní úpravě a označování lihovin, používání názvů lihovin v obchodní úpravě a při označování jiných potravin, ochraně zeměpisných označení lihovin, používání lihu…

Nová publikace PK ČR a ČTPP: Výživové údaje na obalech potravin - Jak je číst a jak jim rozumět

4.8.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Nová publikace PK ČR a ČTPP: Výživové údaje na obalech potravin - Jak je číst a jak jim rozumětPotravinářská komora ČR nabízí všem provozovatelům potravinářských podniků pomoc v podobě samostatných otázek a odpovědí k nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, aby více přiblížila nová pravidla pro označování…

Návrh novely vyhlášky o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařstvíGarance

2.8.2022, Ministerstvo zemědělství, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ministerstvo zemědělství ČR předložilo návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 88/2017 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství, která je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o…

Novela zákona o ochraně označení původu a zeměpisných označení

22.7.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Novela zákona o ochraně označení původu a zeměpisných označeníHarmonizace s evropskými předpisy si vyžádala novelu zákona č. 452/2001 Sb.

Označení výrobku vhodného pro diabetikyQ&A

21.7.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Srovnání obsahu cukru u ovocného výrobku a džemuQ&A

14.7.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Velikost písma na nízké plechovceQ&A

30.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Označování sladidelGaranceQ&A

28.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Je možné kokosový cukr s vodou označit jako karamel?Q&A

23.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Sledovatelnost šarží výrobkuQ&A

16.6.2022, UniConsulting, Zdroj: Verlag Dashöfer

Co definuje belgickou čokoládu?GaranceQ&A

14.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláškou č. 76/2003 Sb. jsou stanoveny pouze fyzikální a chemické požadavky na jakost pro základní druhy čokolád, tj. hořkou, mléčnou a bílou čokoládu a pro tři speciální druhy…

Přípustná odchylka obsahu bílkovin v doplňku stravyQ&A

9.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Označení ovocné limonádyGaranceQ&A

31.5.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon o potravinách 2022ZáznamGarance

12.5.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 04:23:24

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Uvádění výživových hodnot u doplňků stravyGaranceQ&A

10.5.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Připravte si dotazy, tahle akce je pro vás!

5.5.2022, Zdroj: Verlag Dashöfer

Připravte si dotazy, tahle akce je pro vás!Jako výrobci či distřibutoři se nás často ptáte na konkrétní věci spojené se správným značením potravinářských produktů. Víc hlav víc ví, tak proč se nezeptat v průběhu akce Označování potravin 2022? Na Vaše dotazy budou odpovídat hned tři…

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Klamavá označení místa původu potravin

22.4.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Klamavá označení místa původu potravinMinisterstvo zemědělství České republiky a Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňují na nutnost dodržování požadavků právních předpisů v oblasti informování spotřebitelů o skutečném místě původu…

Vědecké doporučení EFSA k výživovým profilům pro iniciativu EU Farm to Fork

19.4.2022, Zdroj: EFSA

Vědecké doporučení EFSA k výživovým profilům pro iniciativu EU Farm to ForkPříjem energie, nasycených tuků, sodíku a přidaných a volných cukrů v Evropě je příliš vysoký. Jejich snížení by pomohlo v boji proti chronickým onemocněním spojeným s nezdravou stravou. Příjem vlákniny a draslíku je naopak ve většině evropských dospělých…

Uvádění hmotnosti skupinového baleníGaranceQ&A

5.4.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ozdoby cukrářských výrobků a jejich uvádění ve složeníGaranceQ&A

22.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nutri-Score: boj mezi veřejným zdravím a ekonomickými zájmy v oblasti výživy

18.3.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Nutri-Score: boj mezi veřejným zdravím a ekonomickými zájmy v oblasti výživyS cílem pomoci spotřebitelům při výběru zdravějších potravin při nákupu a přispět k prevenci chronických onemocnění souvisejících s výživou se na celém světě postupně zavádí nutriční značení na přední straně obalu (1). V Evropě byl vyvinut a vědecky ověřen…

Uvádění země původu o čokoládových figurekQ&A

17.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Tiramisu krém a upozornění na obsah kofeinuGaranceQ&A

8.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Označení výrobku s podílem ovocných šťáv a protlakůGaranceQ&A

15.2.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Označení „s přírodními barvivy“Q&A

7.2.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí

7.2.2022, Zdroj: dTest

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končíLátku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby…

Výživové tvrzení „přirozený zdroj energie“Q&A

3.2.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Návrh novely zákona o ochraně označení původu a zeměpisných označeníGarance

1.2.2022, Úřad průmyslového vlastnictví, Zdroj: Verlag Dashöfer

Právní ochrana označení původu a zeměpisných označení je součástí systému ochrany průmyslového vlastnictví. Je primárně obsažena v zákoně č. 452/2001 Sb., o ochraně označení původu a zeměpisných označení a o změně zákona o ochraně spotřebitele, ve znění…

Zbytečná panika s prevencí užívání jódu?

1.2.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Zbytečná panika s prevencí užívání jódu?V médiích se šíří informace, že lidé skupují jódové tablety jako prevence proti možné jaderné katastrofě. Důvodem je vyhrožování prezidenta Putina atomovými zbraněmi. SÚBJ zaznamenal zvýšený zájem o jodové tablety pro profylaxi v případě, že se do v ovzduší…

Nutriční hodnocení potravin pomocí Nutri-ScoreZáznamGarance

27.1.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:50:07

Výživové označení Nutri-Score převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen (A, B, C, D, E) a barev od zelené do červené. Systém se používá zejména v západní části Evropy, kde je dobrovolný či povinný. Řada…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Navazující dotaz k dotazu Označení přírodní margarínQ&A

27.1.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Příklady označování: Skořápkové plodyGarance

25.1.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č.  1169/2011  jsou stanoveny ve vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR č. 397/2021 Sb. o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a…

Příklady označování: Čerstvé ovoce a zeleninaGarance

13.1.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č.  1169/2011  nejsou stanoveny v národní legislativě, nýbrž v nařízení (EU) 1308/2013 a v nařízení (EU) č.  543/2011 . Ve vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a…

Novinky v potravinářské legislativě 2022ZáznamGarance

13.1.2022, Ing. David Zima, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:28:38

Přehled nové a připravované legislativy v odvětví výroby potravin a jejich uvádění na trh.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022

12.1.2022, Zdroj: VŠCHT Praha

Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.

Informační systém o označování potravin (FLIS)ZáznamGarance

10.1.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:57:57

Evropská komise zprovoznila informační systém FLIS (Food Labelling Information System), jehož cílem je poskytovat informace o povinných údajích na etiketách různých potravin. Aplikace se snadno ovládá a odkazuje na příslušná ustanovení evropské legislativy.…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Označování potravin - revize pravidel o informacích, které mají být poskytovány spotřebitelům

7.1.2022, Zdroj: Evropská komise

Označování potravin - revize pravidel o informacích, které mají být poskytovány spotřebitelůmCílem této veřejné konzultace je shromáždit názory občanů ze zemí EU i mimo EU, jakož i názory profesionálních a neprofesionálních zúčastněných stran, pokud jde o iniciativy týkajících se revize právních předpisů EU o poskytování informací o potravinách…

Evropská komise vydala hodnocení evropských značek kvality potravin

3.1.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Evropská komise vydala hodnocení evropských značek kvality potravinSystémy zeměpisných značení a zaručených tradičních specialit (ZTS) přinášejí širokou škálu výhod. I když nejsou ve všech členských státech uplatňovány systematicky a v některých členských státech čelí nízké informovanosti a porozumění spotřebitelů, poskytují…

Označení přírodní margarínGaranceQ&A

21.12.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nahrávám...
Nahrávám...