Příklady označování: Čaj, káva, kávovinyGarance
9.6.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 187/2023 Sb., o požadavcích na čaj, kávu a kávoviny.
Příklady označování: Ryby a rybí výrobkyGarance
5.5.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky na označování jsou stanoveny především v nařízení (EU) č. 1379/2013 o společné organizaci trhů s produkty rybolovu a akvakultury. Částečně pak i ve vyhlášce č. 69/2016 Sb. o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury…
Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny živočišného původu (2025)
1.5.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství vydalo příručku pro provozovatele potravinářských podniků.
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 334/2013 Sb., k provedení některých ustanovení zákona o povinném značení lihu, ve znění vyhlášky č. 610/2020 Sb.
29.4.2025, Zdroj: Úřad vlády
Úprava je vyvolaná potřebou promítnutí souvisejících legislativních změn.
Státní veterinární správa upravuje mimořádná veterinární opatření kvůli slintavce a kulhavce
28.4.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Státní veterinární správa (SVS) od zítřka upravuje mimořádná veterinární opatření související s výskytem slintavky a kulhavky (SLAK) v Maďarsku a na Slovensku. Kontroly a dezinfekce vozidel na slovenských hranicích poběží i nadále. Platný zůstává také zákaz…
Výrobci lihovin: V případě povolení velkých balení alkoholu hrozí další metanolová aféra
25.4.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Nová legislativa o značení lihu, která mimo jiné nově povoluje balení lihovin o objemu 3 až 5 litrů s jednocestným uzávěrem, může podle Potravinářské komory ČR a Unie výrobců a dovozců lihovin ČR způsobit rozšíření nelegálního obchodu s alkoholem. Hrozí tak…
Označení sirupů určených ke slazeníGarance
23.4.2025, PotravinyInfo
, Zdroj:Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství, ve znění pozdějších předpisů
22.4.2025, Zdroj: Úřad vlády
Důvodem pro předložení materiálu je plnění Plánu přípravy vyhlášek ústředními orgány státní správy na rok 2024.
Vejce pod lupou
21.4.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vejce jsou považována za jeden z nejkomplexnějších přírodních produktů, který poskytuje široké spektrum živin. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, a to vše při relativně nízkém obsahu…
Příklady označování: Vejce, vaječné výrobky, majonézyGarance
14.4.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich. Označování vajec je dále upraveno nařízením (EU) 2023/2465, kterým se stanoví…
Živočišné produkty přes středočeské celníky neprošly
14.4.2025, Zdroj: Celní správa České republiky
Ve čtvrtek 10. 4. 2025 kolem poledne si hlídka středočeských celníků vytipovala ke kontrole dodávkové vozidlo s přívěsem makedonské imatrikulace. Stalo se tak na 6,5 km dálnice D1 ve směru na…
Údaje o myté OZGarance
9.4.2025, PotravinyInfo
, Zdroj:Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
7.4.2025, Zdroj: Úřad vlády
Hlavním důvodem předložení návrhu je přizpůsobení požadavků na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány předpisům Evropské unie, vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství.…
Inositol hexafosfátGarance
2.4.2025, PotravinyInfo
, Zdroj:Starobrno uvařilo prémiovou dvanáctku. Novinka Štatl 12 je na čepu od 28. března
1.4.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer
Brněnský pivovar Starobrno představuje novinku Štatl 12 – prémiovou dvanáctku z výhradně českých chmelů, s plným tělem a vyváženou hořkostí. Na čepu je od pátku 28. března ve vybraných restauracích s ověřenou kvalitou. Starobrno chtělo na brněnský pivní…
Každý med má svůj „otisk prstu“
27.3.2025, Zdroj: Medokomerc
Med je jednou z nejkontrolovanějších potravin nejen u nás, ale v celé Evropě. V německých Brémách se tvoří obří databáze pro kontrolu medů z území EU i celého světa. Ta vzniká pomocí podobné metody, jakou používají i lékaři – magnetické resonance.…
Příklady označování: Maso a masné výrobkyGarance
24.3.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich.
Používání informací o potravině „ZERO ALKOHOL“, „BEZ ALKOHOLU“, „NO ALKOHOL“, „NEALKOHOLICKÝ“, „0 % alkoholu“, „0,0 % alkoholu“ na nealkoholických nápojích
18.3.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
EFSA podruhé otevírá podporu pro SME v oblasti nových potravin
17.3.2025, Zdroj: EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) oznámil spuštění druhého ročníku iniciativy na podporu malých a středních podniků (SME) při přípravě žádostí o schválení nových potravin. Cílem této iniciativy je usnadnit přístup SME ke službě EFSA General…
Stovky litrů nezdaněného i neznačeného alkoholu zajistili jihočeští celníci
14.3.2025, Zdroj: Celní správa ČR
Od počátku roku uskutečnili jihočeští příslušníci Oddělení dohledu nad subjekty v rámci celého Jihočeského kraje 24 takzvaných místních šetření v provozovnách, z nichž 9 bylo pozitivních. V rámci pozitivních kontrol se jednalo ve 3 případech o neznačený líh a…
Příklady označování: Mléko, smetana, kysané mléčné výrobky a tvarohGarance
10.3.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky k nařízení (EU) 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 397/2016 Sb., kterou se stanoví požadavky na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy, jedlé tuky a oleje. Podle této vyhlášky a nařízení (EU) č. 1308/2013 se mlékem rozumí produkt mléčné…
Nové krmné směsi zvýší imunitu zvířat a bezpečnost potravin
6.3.2025, Zdroj: Technologická agentura ČR
Adaptogeny podávané hospodářským zvířatům mohou nepřímo prospět i člověku. Pomáhají zlepšit kvalitu masa, mléka a vajec tím, že snižují stres zvířat, posilují jejich imunitu a zvyšují obsah prospěšných látek, jako jsou antioxidanty či zdravé tuky. Mohou také…
Uchování mraženého masa u spotřebiteleGarance
25.2.2025, PotravinyInfo
, Zdroj:Příklady označování: SýryGarance
24.2.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 397/2016 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy, jedlé tuky a oleje. Podle ní se sýrem rozumí mléčný výrobek vyrobený vysrážením mléčné bílkoviny z mléka působením syřidla…
Studie BfR MEAL zaměřená na přítomnost vanadu: ve většině potravin nebyl vanad zjištěn
24.2.2025, Zdroj: EFSA
Studie „MEAL“ německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR) poskytuje informace o průměrném množství prospěšných a potenciálně škodlivých látek obsažených v nejčastěji konzumovaných potravinách v…
Ryby a pokrmy z ryb: Co byste měli vědět?
21.2.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Ryby jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálních látek (železo, draslík, síra, hořčík, u mořských ryb i jód). Tučné ryby navíc obsahují vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a cenné omega-3 mastné kyseliny. Díky těmto živinám jsou…
Původy u prodávaného volně loženého masaGarance
19.2.2025, PotravinyInfo
, Zdroj:Příklady označování: Čokoládové bonbonyGarance
10.2.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…
Budoucnost na talíři: Laboratorní vepřové s čirokem jako revoluce v potravinářství?
7.2.2025, Zdroj: Biotrin z.s.
V posledních letech zažívá oblast laboratorně pěstovaného masa obrovský rozmach. Po prvních laboratorně vypěstovaných kuřatech, která se již dostala do restaurací v USA, přichází další inovace: vědecký tým z National University of Singapore (NUS) představil…
Nová doporučení a aplikace (WaterManage4You) pro manipulaci s procesní vodou pro ovoce, zeleninu a bylinky
5.2.2025, Zdroj: EFSA
Kombinace dezinfekce a doplňování vody může pomoci udržet mikrobiologickou kvalitu vody používané při zpracování čerstvého a mraženého ovoce, zeleniny a bylinek. To je hlavní závěr analýzy provedené odborníky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA),…
V ČR je zájem o vznik nových jatek, chybí ale veterinární lékaři k dozoru
4.2.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Podniky v Česku mají zájem rozšiřovat a budovat nová jatka, Státní veterinární správa (SVS) ale nemá dostatek zaměstnanců, kteří by jatka kontrolovali. Nedostatek pracovníků řeší SVS dlouhodobě, důvodem je snížení rozpočtu, kvůli kterému správa loni zrušila 50…
Příklady označování: Zpracované ovoce a zeleninaGarance
3.2.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č.397/2021 o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a…
Kontroly olivových olejů: téměř polovina vzorků nevyhověla
3.2.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v tržní síti ČR ukázaly, že 44,4 % hodnocených vzorků nesplnilo požadavky právních předpisů. Nejzávažnější porušení představovaly ty olivové oleje,…
Doplňky stravy: výběr dotazů a odpovědí
28.1.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Výběr z nejčastějších dotazů a odpovědí na téma doplňky stravy.
Příklady označování: ČokoládaGarance
24.1.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…
Ministerstvo chystá změny v potravinářství: Pod lupou bude hummus, miso i mák
15.1.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Miso, hummus či okara. Luštěninové výrobky, se kterými se lidé v Česku setkávají na pultech obchodů i v jídelních lístcích stále častěji. Přesto doposud zákon u některých z nich neurčuje, jak konkrétně by měly vypadat. Výsledná podoba i kvalita jednotlivých…
Cukr s protihrudkující látkouGarance
14.1.2025, PotravinyInfo
, Zdroj:Výroba i spotřeba chleba je v ČR stabilní, lidé ale chtějí i alternativní pečivo
14.1.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Výroba i spotřeba chleba a dalšího tradičního pečiva je v Česku stabilní, předloni pekaři upekli 220.000 tun chleba, což je meziročně zhruba o 20.000 tun více, lidé ale stále častěji chtějí i alternativní varianty. V tiskové zprávě to uvedl Svaz pekařů a…
Příklady označování: Ovocné a zeleninové nealkoholické nápojeGarance
13.1.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 248/2018 Sb. o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí. Tato vyhláška se nevztahuje na neochucené minerální a pramenité…
Stoupá zájem o automatizaci produkce v chovech, brzdou jsou vysoké investice
9.1.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Moderní technologie v chovech hospodářských zvířat snižují náklady a zvyšují kvalitu produkce nebo welfare (životní pohodu) zvířat. Rozvoj ale brzdí poměrně vysoká investice. Přestože chovatelé využívají moderní a automatizované technologie stále častěji, plně…
Stanovisko SZPI k prodeji směsí čerstvého ovoce a zeleniny
3.1.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Je umožněno prodávat balení obsahující různé druhy čerstvého ovoce a zeleniny?
Ministerstvo zemědělství využilo odvod Budvaru pro živočišnou výrobu
2.1.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Peníze z letošního zisku národního podniku Budějovický Budvar použilo ministerstvo zemědělství na mimořádnou podporu středně velkých farem s živočišnou výrobou. Budvar letos odvedl státu 550 milionů…
Neschválené zdroje vitamínůGarance
30.12.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Země původu na sklenici s medem a možnost skladování vajec při vyšších teplotách. Ministerstvo zemědělství připravilo nové vyhlášky
6.12.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství (MZe) připravuje balíček vyhlášek o potravinách. Navrhuje jako novou povinnost uvádět na etiketě všechny země původu u směsí medu nebo možnost použít při výrobě sirupu i jiná přírodní sladidla než cukr. Nově bude také možné použít…
Zpřísňují se podmínky pro dovoz medu do EU
29.11.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že od 29. 11. dochází ke zpřísnění podmínek pro dovoz medu a jiných včelařských produktů (dále jen „medu“) ze zemí mimo Evropskou unii (třetích zemí). Všechen med přicházející do EU bude muset mít nově…
Úřad potravin Spojeného království vydal pokyny ke kofeinu v doplňcích stravy
27.11.2024, Zdroj: Food Standards Agency
Úřad pro potraviny Spojeného království (FSA) a Skotský úřad pro potraviny (FSS) vydaly pokyny týkající se kofeinu v doplňcích stravy s cílem podpořit bezpečnou spotřebu a bezpečnou výrobu doplňků stravy obsahujících vysoké množství…
Ministerstvo vybralo výzkumné projekty na příští tři roky. Důležitými tématy jsou uhlíkové zemědělství a bezpečnost potravin
26.11.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Celkem 21 vědeckých a výzkumných projektů s počátkem řešení v roce 2025 podpoří Ministerstvo zemědělství (MZe) v rámci Programu na podporu aplikovaného výzkumu na období 2024-2032 ZEMĚ II. Výzkumníci se zaměří na možnosti precizního a uhlíkového zemědělství,…
Antibiotika v českých chovech: fakta namísto senzace přináší skvělé zprávy pro spotřebitele českých potravin
20.11.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Také vás již někdy v médiích zaujal titulek či komentář, upozorňující na nadužívání antibiotik v chovech zvířat? Mnohdy i renomované odborné časopisy, na základě matematicko-predikčního modelování opírajícího se často o historická, navíc mimoevropská data,…
Čtvrtina kontrolovaných doplňků stravy určených pro kloubní výživu klamala spotřebitele ohledně skutečného složení
14.11.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejňuje výsledky kontrolní akce zaměřené na doplňky stravy určené pro kloubní výživu.
Cyanotis arachnoideaGarance
12.11.2024, PotravinyInfo
, Zdroj: