dnes je 17.6.2025

Příklady označování: Čaj, káva, kávovinyGarance

9.6.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 187/2023 Sb., o požadavcích na čaj, kávu a kávoviny.

Příklady označování: Ryby a rybí výrobkyGarance

5.5.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky na označování jsou stanoveny především v nařízení (EU) č. 1379/2013 o společné organizaci trhů s produkty rybolovu a akvakultury. Částečně pak i ve vyhlášce č. 69/2016 Sb. o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury…

Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny živočišného původu (2025)

1.5.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny živočišného původu (2025)Ministerstvo zemědělství vydalo příručku pro provozovatele potravinářských podniků.

Státní veterinární správa upravuje mimořádná veterinární opatření kvůli slintavce a kulhavce

28.4.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Státní veterinární správa upravuje mimořádná veterinární opatření kvůli slintavce a kulhavceStátní veterinární správa (SVS) od zítřka upravuje mimořádná veterinární opatření související s výskytem slintavky a kulhavky (SLAK) v Maďarsku a na Slovensku. Kontroly a dezinfekce vozidel na slovenských hranicích poběží i nadále. Platný zůstává také zákaz…

Výrobci lihovin: V případě povolení velkých balení alkoholu hrozí další metanolová aféra

25.4.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Výrobci lihovin: V případě povolení velkých balení alkoholu hrozí další metanolová aféraNová legislativa o značení lihu, která mimo jiné nově povoluje balení lihovin o objemu 3 až 5 litrů s jednocestným uzávěrem, může podle Potravinářské komory ČR a Unie výrobců a dovozců lihovin ČR způsobit rozšíření nelegálního obchodu s alkoholem. Hrozí tak…

Označení sirupů určených ke slazeníGarance

23.4.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Vejce pod lupou

21.4.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Vejce pod lupouVejce jsou považována za jeden z nejkomplexnějších přírodních produktů, který poskytuje široké spektrum živin. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, a to vše při relativně nízkém obsahu…

Příklady označování: Vejce, vaječné výrobky, majonézyGarance

14.4.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich. Označování vajec je dále upraveno nařízením (EU) 2023/2465, kterým se stanoví…

Živočišné produkty přes středočeské celníky neprošly

14.4.2025, Zdroj: Celní správa České republiky

Živočišné produkty přes středočeské celníky neprošlyVe čtvrtek 10. 4. 2025 kolem poledne si hlídka středočeských celníků vytipovala ke kontrole dodávkové vozidlo s přívěsem makedonské imatrikulace. Stalo se tak na 6,5 km dálnice D1 ve směru na…

Údaje o myté OZGarance

9.4.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

7.4.2025, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banányHlavním důvodem předložení návrhu je přizpůsobení požadavků na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány předpisům Evropské unie, vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství.…

Inositol hexafosfátGarance

2.4.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Starobrno uvařilo prémiovou dvanáctku. Novinka Štatl 12 je na čepu od 28. března

1.4.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Starobrno uvařilo prémiovou dvanáctku. Novinka Štatl 12 je na čepu od 28. březnaBrněnský pivovar Starobrno představuje novinku Štatl 12 – prémiovou dvanáctku z výhradně českých chmelů, s plným tělem a vyváženou hořkostí. Na čepu je od pátku 28. března ve vybraných restauracích s ověřenou kvalitou. Starobrno chtělo na brněnský pivní…

Každý med má svůj „otisk prstu“

27.3.2025, Zdroj: Medokomerc

Každý med má svůj „otisk prstu“Med je jednou z nejkontrolovanějších potravin nejen u nás, ale v celé Evropě. V německých Brémách se tvoří obří databáze pro kontrolu medů z území EU i celého světa. Ta vzniká pomocí podobné metody, jakou používají i lékaři – magnetické resonance.…

Příklady označování: Maso a masné výrobkyGarance

24.3.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich.

EFSA podruhé otevírá podporu pro SME v oblasti nových potravin

17.3.2025, Zdroj: EFSA

EFSA podruhé otevírá podporu pro SME v oblasti nových potravinEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) oznámil spuštění druhého ročníku iniciativy na podporu malých a středních podniků (SME) při přípravě žádostí o schválení nových potravin. Cílem této iniciativy je usnadnit přístup SME ke službě EFSA General…

Stovky litrů nezdaněného i neznačeného alkoholu zajistili jihočeští celníci

14.3.2025, Zdroj: Celní správa ČR

Stovky litrů nezdaněného i neznačeného alkoholu zajistili jihočeští celníciOd počátku roku uskutečnili jihočeští příslušníci Oddělení dohledu nad subjekty v rámci celého Jihočeského kraje 24 takzvaných místních šetření v provozovnách, z nichž 9 bylo pozitivních. V rámci pozitivních kontrol se jednalo ve 3 případech o neznačený líh a…

Příklady označování: Mléko, smetana, kysané mléčné výrobky a tvarohGarance

10.3.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 397/2016 Sb., kterou se stanoví požadavky na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy, jedlé tuky a oleje. Podle této vyhlášky a nařízení (EU) č. 1308/2013 se mlékem rozumí produkt mléčné…

Nové krmné směsi zvýší imunitu zvířat a bezpečnost potravin

6.3.2025, Zdroj: Technologická agentura ČR

Nové krmné směsi zvýší imunitu zvířat a bezpečnost potravinAdaptogeny podávané hospodářským zvířatům mohou nepřímo prospět i člověku. Pomáhají zlepšit kvalitu masa, mléka a vajec tím, že snižují stres zvířat, posilují jejich imunitu a zvyšují obsah prospěšných látek, jako jsou antioxidanty či zdravé tuky. Mohou také…

Uchování mraženého masa u spotřebiteleGarance

25.2.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Příklady označování: SýryGarance

24.2.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 397/2016 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy, jedlé tuky a oleje. Podle ní se sýrem rozumí mléčný výrobek vyrobený vysrážením mléčné bílkoviny z mléka působením syřidla…

Studie BfR MEAL zaměřená na přítomnost vanadu: ve většině potravin nebyl vanad zjištěn

24.2.2025, Zdroj: EFSA

Studie BfR MEAL zaměřená na přítomnost vanadu: ve většině potravin nebyl vanad zjištěnStudie „MEAL“ německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR) poskytuje informace o průměrném množství prospěšných a potenciálně škodlivých látek obsažených v nejčastěji konzumovaných potravinách v…

Ryby a pokrmy z ryb: Co byste měli vědět?

21.2.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Ryby a pokrmy z ryb: Co byste měli vědět?Ryby jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálních látek (železo, draslík, síra, hořčík, u mořských ryb i jód). Tučné ryby navíc obsahují vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a cenné omega-3 mastné kyseliny. Díky těmto živinám jsou…

Původy u prodávaného volně loženého masaGarance

19.2.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Příklady označování: Čokoládové bonbonyGarance

10.2.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…

Budoucnost na talíři: Laboratorní vepřové s čirokem jako revoluce v potravinářství?

7.2.2025, Zdroj: Biotrin z.s.

Budoucnost na talíři: Laboratorní vepřové s čirokem jako revoluce v potravinářství?V posledních letech zažívá oblast laboratorně pěstovaného masa obrovský rozmach. Po prvních laboratorně vypěstovaných kuřatech, která se již dostala do restaurací v USA, přichází další inovace: vědecký tým z National University of Singapore (NUS) představil…

Nová doporučení a aplikace (WaterManage4You) pro manipulaci s procesní vodou pro ovoce, zeleninu a bylinky

5.2.2025, Zdroj: EFSA

Nová doporučení a aplikace (WaterManage4You) pro manipulaci s procesní vodou pro ovoce, zeleninu a bylinkyKombinace dezinfekce a doplňování vody může pomoci udržet mikrobiologickou kvalitu vody používané při zpracování čerstvého a mraženého ovoce, zeleniny a bylinek. To je hlavní závěr analýzy provedené odborníky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA),…

V ČR je zájem o vznik nových jatek, chybí ale veterinární lékaři k dozoru

4.2.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

V ČR je zájem o vznik nových jatek, chybí ale veterinární lékaři k dozoruPodniky v Česku mají zájem rozšiřovat a budovat nová jatka, Státní veterinární správa (SVS) ale nemá dostatek zaměstnanců, kteří by jatka kontrolovali. Nedostatek pracovníků řeší SVS dlouhodobě, důvodem je snížení rozpočtu, kvůli kterému správa loni zrušila 50…

Příklady označování: Zpracované ovoce a zeleninaGarance

3.2.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č.397/2021 o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a…

Kontroly olivových olejů: téměř polovina vzorků nevyhověla

3.2.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly olivových olejů: téměř polovina vzorků nevyhovělaVýsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v tržní síti ČR ukázaly, že 44,4 % hodnocených vzorků nesplnilo požadavky právních předpisů. Nejzávažnější porušení představovaly ty olivové oleje,…

Doplňky stravy: výběr dotazů a odpovědí

28.1.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Doplňky stravy: výběr dotazů a odpovědíVýběr z nejčastějších dotazů a odpovědí na téma doplňky stravy.

Příklady označování: ČokoládaGarance

24.1.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…

Ministerstvo chystá změny v potravinářství: Pod lupou bude hummus, miso i mák

15.1.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Ministerstvo chystá změny v potravinářství: Pod lupou bude hummus, miso i mákMiso, hummus či okara. Luštěninové výrobky, se kterými se lidé v Česku setkávají na pultech obchodů i v jídelních lístcích stále častěji. Přesto doposud zákon u některých z nich neurčuje, jak konkrétně by měly vypadat. Výsledná podoba i kvalita jednotlivých…

Cukr s protihrudkující látkouGarance

14.1.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Výroba i spotřeba chleba je v ČR stabilní, lidé ale chtějí i alternativní pečivo

14.1.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Výroba i spotřeba chleba je v ČR stabilní, lidé ale chtějí i alternativní pečivoVýroba i spotřeba chleba a dalšího tradičního pečiva je v Česku stabilní, předloni pekaři upekli 220.000 tun chleba, což je meziročně zhruba o 20.000 tun více, lidé ale stále častěji chtějí i alternativní varianty. V tiskové zprávě to uvedl Svaz pekařů a…

Příklady označování: Ovocné a zeleninové nealkoholické nápojeGarance

13.1.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 248/2018 Sb. o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí. Tato vyhláška se nevztahuje na neochucené minerální a pramenité…

Stoupá zájem o automatizaci produkce v chovech, brzdou jsou vysoké investice

9.1.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Stoupá zájem o automatizaci produkce v chovech, brzdou jsou vysoké investiceModerní technologie v chovech hospodářských zvířat snižují náklady a zvyšují kvalitu produkce nebo welfare (životní pohodu) zvířat. Rozvoj ale brzdí poměrně vysoká investice. Přestože chovatelé využívají moderní a automatizované technologie stále častěji, plně…

Stanovisko SZPI k prodeji směsí čerstvého ovoce a zeleniny

3.1.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Stanovisko SZPI k prodeji směsí čerstvého ovoce a zeleninyJe umožněno prodávat balení obsahující různé druhy čerstvého ovoce a zeleniny?

Ministerstvo zemědělství využilo odvod Budvaru pro živočišnou výrobu

2.1.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Ministerstvo zemědělství využilo odvod Budvaru pro živočišnou výrobuPeníze z letošního zisku národního podniku Budějovický Budvar použilo ministerstvo zemědělství na mimořádnou podporu středně velkých farem s živočišnou výrobou. Budvar letos odvedl státu 550 milionů…

Neschválené zdroje vitamínůGarance

30.12.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Země původu na sklenici s medem a možnost skladování vajec při vyšších teplotách. Ministerstvo zemědělství připravilo nové vyhlášky

6.12.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Země původu na sklenici s medem a možnost skladování vajec při vyšších teplotách. Ministerstvo zemědělství připravilo nové vyhláškyMinisterstvo zemědělství (MZe) připravuje balíček vyhlášek o potravinách. Navrhuje jako novou povinnost uvádět na etiketě všechny země původu u směsí medu nebo možnost použít při výrobě sirupu i jiná přírodní sladidla než cukr. Nově bude také možné použít…

Zpřísňují se podmínky pro dovoz medu do EU

29.11.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Zpřísňují se podmínky pro dovoz medu do EUStátní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že od 29. 11. dochází ke zpřísnění podmínek pro dovoz medu a jiných včelařských produktů (dále jen „medu“) ze zemí mimo Evropskou unii (třetích zemí). Všechen med přicházející do EU bude muset mít nově…

Úřad potravin Spojeného království vydal pokyny ke kofeinu v doplňcích stravy

27.11.2024, Zdroj: Food Standards Agency

Úřad potravin Spojeného království vydal pokyny ke kofeinu v doplňcích stravyÚřad pro potraviny Spojeného království (FSA) a Skotský úřad pro potraviny (FSS) vydaly pokyny týkající se kofeinu v doplňcích stravy s cílem podpořit bezpečnou spotřebu a bezpečnou výrobu doplňků stravy obsahujících vysoké množství…

Ministerstvo vybralo výzkumné projekty na příští tři roky. Důležitými tématy jsou uhlíkové zemědělství a bezpečnost potravin

26.11.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo vybralo výzkumné projekty na příští tři roky. Důležitými tématy jsou uhlíkové zemědělství a bezpečnost potravinCelkem 21 vědeckých a výzkumných projektů s počátkem řešení v roce 2025 podpoří Ministerstvo zemědělství (MZe) v rámci Programu na podporu aplikovaného výzkumu na období 2024-2032 ZEMĚ II. Výzkumníci se zaměří na možnosti precizního a uhlíkového zemědělství,…

Antibiotika v českých chovech: fakta namísto senzace přináší skvělé zprávy pro spotřebitele českých potravin

20.11.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Antibiotika v českých chovech: fakta namísto senzace přináší skvělé zprávy pro spotřebitele českých potravinTaké vás již někdy v médiích zaujal titulek či komentář, upozorňující na nadužívání antibiotik v chovech zvířat? Mnohdy i renomované odborné časopisy, na základě matematicko-predikčního modelování opírajícího se často o historická, navíc mimoevropská data,…

Čtvrtina kontrolovaných doplňků stravy určených pro kloubní výživu klamala spotřebitele ohledně skutečného složení

14.11.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Čtvrtina kontrolovaných doplňků stravy určených pro kloubní výživu klamala spotřebitele ohledně skutečného složeníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejňuje výsledky kontrolní akce zaměřené na doplňky stravy určené pro kloubní výživu.

Cyanotis arachnoideaGarance

12.11.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Nejnavštěvovanější semináře
    Nahrávám...
    Nahrávám...