Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…
Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…
Označení výrobku vhodného pro diabetikyQ&A
21.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Použití ovesného lecitinu v kakaových a čokoládových výrobcích
19.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU formou nařízení schválila použití ovesného lecitinu jako potravinářské přídatné látky a přidělila mu kód E 322a.
Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána
18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Osm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…
Srovnání obsahu cukru u ovocného výrobku a džemuQ&A
14.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Regionální potravina Jihomoravského kraje: Nominaci mají Podkova a laskonky
30.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Letošní hodnocení Regionální potraviny dokráčelo do finále. Komise se sešla v posledním, Jihomoravském kraji, kde se o ocenění ucházelo 154 výrobků. Nominaci nakonec získala například Tučibomba od Veroniky Kropáčkové a bio čerstvý sýr od Markéty Šedivé. K…
Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinky
24.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Další kolo letošní Regionální potraviny se odehrálo ve Zlínském kraji, kde se o ni ucházelo 197 výrobků od 38 producentů. Nominaci nakonec získaly například bio zrající sýr Bokovník Šárky Šustekové a škvarkové tyčinky Petry Malé. Slavnostní předání ocenění…
Je možné kokosový cukr s vodou označit jako karamel?Q&A
23.6.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022
20.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Nominaci na Regionální potravinu Moravskoslezského kraje obdržely mimo jiné Mechový dort od 1. Jinačí či Česnekové pesto z Bohuslavic. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Slavnostní předání ocenění se odehraje během Pojez Festu v…
Co definuje belgickou čokoládu?GaranceQ&A
14.6.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vyhláškou č. 76/2003 Sb. jsou stanoveny pouze fyzikální a chemické požadavky na jakost pro základní druhy čokolád, tj. hořkou, mléčnou a bílou čokoládu a pro tři speciální druhy…
Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje
13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…
Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot
1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…
Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a Cibuláda
27.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Komise Regionální potraviny se sešla v dalším kraji, tentokrát Plzeňském. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Dožínkách…
V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močt
18.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
O ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Nominaci získaly mimo jiné medová rajčata, Kauboy…
Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
6.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Jako třetí se v rámci letošní Regionální potraviny sešla komise v Kraji Vysočina. Do soutěže se zde nakonec přihlásilo 65 produktů od 20 výrobců. Na nominaci mimo jiné dosáhly Pikárecké perníkové preclíčky od Lucie Krejčové nebo Prosetínské trubičky od Radky…
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a Jablkovice
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Soutěž Regionální potravina měla své pokračování ve Středočeském kraji. V rámci 13. ročníku zde o prestižní ocenění usilovalo 107 produktů od 26 výrobců. Mezi nominované se nakonec dostal například Kefír od Roberta Mikoláše nebo Salát listový mix od…
Regionální potravina Libereckého kraje je tady
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Třináctý ročník soutěže Regionální potravina odstartoval. Jako první se sešla porota v Libereckém kraji, kde se o prestižní ocenění ucházelo celkem 82 produktů od 29 místních výrobců. Nominaci získalo devět výrobků, mezi nimi například zmrzlina Slaný karamel…
Úprava specifikace pro hydrogendvojoctan sodný
26.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila specifikaci pro E 262 (ii), která stanoví poměr volné kyseliny octové a octanu sodného.
Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitě
30.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vysokotlaké zpracování potravin (high pressure processing, HPP) je účinné v ničení škodlivých mikroorganismů a nepředstavuje žádné zvláštní obavy z hlediska bezpečnosti potravin při srovnání s jinými technologiemi. To jsou dva ze závěrů vědeckého stanoviska,…
Ozdoby cukrářských výrobků a jejich uvádění ve složeníGaranceQ&A
22.3.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Uvádění země původu o čokoládových figurekQ&A
17.3.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Tiramisu krém a upozornění na obsah kofeinuGaranceQ&A
8.3.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:EFSA: Obsah přidaných a volných cukrů by měl být co nejnižší
1.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) dokončili své komplexní hodnocení bezpečnosti cukrů ve stravě a jejich potenciální souvislosti se zdravotními problémy. Výsledky a zjištění popsaná ve stanovisku pomohou vnitrostátním orgánům veřejného…
Příručky správné hygienické praxe
24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…
Spotřeba potravin - 2020
4.2.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Český statistický úřad vydal souhrnné údaje o spotřebě potravin za rok 2020.
Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu
28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…
Odhalit falešný včelí med bude snazší
5.1.2022, Zdroj: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.
Výzkumníci z VÚRV a PřF UK vyvinuli metodu, jak odlišit specifické proteiny pravého medu od náhražek.
Trendy evropského potravinářství 2021
29.11.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.
Doplněk stravy čokoládový nebo s čokoládovou příchutí?Q&A
28.10.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Označování čokoládových oplatekGaranceQ&A
12.10.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2020
27.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2020.
Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky
24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Sledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020
13.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020.
Odkud se bere vaše zmrzlina?
23.8.2021, Zdroj: Eurostat
V roce 2020 bylo v EU vyrobeno více než 2,9 miliardy litrů zmrzliny, což představuje 9% pokles oproti předchozímu roku. Členské státy EU vyvezly v roce 2020 do třetích zemí 232 tisíc tun zmrzliny v celkové hodnotě 752 milionů EUR. Dovoz zmrzliny ze třetích…
Při kontrolách Potravinářské inspekce nevyhovělo 48 % hodnocených zmrzlin a 65 % vzorků ledů do nápojů
20.8.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Průběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně ukazují, že řada provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Významná část odebraných vzorků nesplnila…
Ročenka ekologického zemědělství 2019
5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.
Označení primární složky a původu u belgické čokoládyQ&A
1.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Označení primární složky u bonbónůQ&A
10.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zákon o potravinách s komentářemGarance
8.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…
Země živitelka se letos uskuteční, počet návštěvníků v areálu budou pořadatelé regulovat díky elektronickému systému
2.6.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Od 26. do 31. srpna se po loňské odmlce na Výstavišti České Budějovice letos opět uskuteční agrosalon Země živitelka, a to 47. ročník. Bude se konat za zvýšených hygienických podmínek. Od včerejška má Výstaviště nového předsedu představenstva, kterým se stal…
Uvádění původu primární složky u ořechové bábovkyQ&A
25.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:dTest: Snídaňové cereálie - vyvážený start dne, nebo jen zbytečné cukry?
21.5.2021, Zdroj: dTest
Ačkoli zní „snídaňové cereálie" zdravě, realita může být poněkud jiná. Laboratoř tentokrát otestovala 17 těchto výrobků s kakaem, a to od privátních i známých značek. Výsledky odhalily obsah cukru či vlákniny, nicméně důležité byly i chuťové vlastnosti.…
Musí se perníkové koření na obalu potraviny rozepsat do jednotlivých složek?Q&A
20.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Třicítka dTestu: Test kakaových cereálií a dvojí kvalita potravin
20.5.2021, Zdroj: dTest
Spotřebitelská organizace dTest spustila vysílání podcastů s tematikou kvality potravin. Druhá epizoda se věnuje snídaňovým cereáliím a dvojí kvalitě potravin.
Burgunská šunka přišla o značku Regionální potravina
10.5.2021, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Burgunská šunka výrobce Libora Nováka z Českých Budějovic nesmí již dále užívat značku Regionální potravina. Důvodem pro odebrání značky je vyšší obsah tuku ve výrobku o více jak 60 procent, než bylo uvedeno na etiketě…
Deklarace lihu ve výrobku, ve kterém má pouze technologickou funkciQ&A
18.2.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Panorama potravinářského průmyslu 2019
22.1.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích…