dnes je 17.9.2025

Příklady označování: CukrovinkyGarance

8.9.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…

Příklady označování: Kakaový prášekGarance

11.8.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…

Letošní zimu nepřežila téměř čtvrtina včelstev, řešením může být automatizace

29.7.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Letošní zimu nepřežila téměř čtvrtina včelstev, řešením může být automatizacePodle výsledků výzkumu mezinárodního projektu COLOSS, zaměřeného na sledování úspěšnosti zimování včel, nepřežilo letošní zimu 26 % včelstev, což představuje nejhorší výsledek za posledních dvanáct let. Hlavním důvodem tohoto úhynu je parazitární onemocnění…

Příklady označování: Přírodní sladidla, medGarance

14.7.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…

Tichá hrozba v úlech může zdražit med. Včelaři bojují s parazitem i s následky chladného jara

8.7.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Tichá hrozba v úlech může zdražit med. Včelaři bojují s parazitem i s následky chladného jaraAčkoliv jsou včelstva po zimě v dobré kondici a mají dostatek zásob pro vlastní potřebu, v úlech tiká časovaná bomba v podobě parazita kleštíka včelího. Jeho populace v létě nebezpečně sílí a bez včasného zásahu může na podzim způsobit fatální škody, které se…

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 144/2023 Sb., o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev

25.6.2025, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 144/2023 Sb., o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstevCílem návrhu vyhlášky je reagovat na aktuální zjištění a odbornou diskuzi k problematice řešení otázky hniloby včelího plodu.

Příklady označování: Čaj, káva, kávovinyGarance

9.6.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 187/2023 Sb., o požadavcích na čaj, kávu a kávoviny.

Produkce kolumbijského kakaa vzrostla o více než 100 procent

9.5.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Produkce kolumbijského kakaa vzrostla o více než 100 procentBěhem uplynulého roku 2024 zaznamenal kakaový sektor v Kolumbii historický úspěch jak v produkci, tak i v exportu této plodiny. Za bezprecedentním nárůstem o více než 103 % stojí jak vstupem kávových společností do tohoto byznysu, tak i pokles světové…

Průzkum: Zimu v ČR nepřežila čtvrtina včelstev, je to nejvyšší úhyn za 12 let

7.5.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Průzkum: Zimu v ČR nepřežila čtvrtina včelstev, je to nejvyšší úhyn za 12 letLetošní zimu v Česku nepřežila čtvrtina včelstev, což je nejhorší výsledek za posledních 12 let. Velký úhyn včel podle vědců souvisí zejména s nebezpečnou varroázou, jejíž šíření loni umocnilo nezvykle teplé…

Označení sirupů určených ke slazeníGarance

23.4.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Každý med má svůj „otisk prstu“

27.3.2025, Zdroj: Medokomerc

Každý med má svůj „otisk prstu“Med je jednou z nejkontrolovanějších potravin nejen u nás, ale v celé Evropě. V německých Brémách se tvoří obří databáze pro kontrolu medů z území EU i celého světa. Ta vzniká pomocí podobné metody, jakou používají i lékaři – magnetické resonance.…

Příklady označování: ČokoládaGarance

24.1.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…

Cukr s protihrudkující látkouGarance

14.1.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Země původu na sklenici s medem a možnost skladování vajec při vyšších teplotách. Ministerstvo zemědělství připravilo nové vyhlášky

6.12.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Země původu na sklenici s medem a možnost skladování vajec při vyšších teplotách. Ministerstvo zemědělství připravilo nové vyhláškyMinisterstvo zemědělství (MZe) připravuje balíček vyhlášek o potravinách. Navrhuje jako novou povinnost uvádět na etiketě všechny země původu u směsí medu nebo možnost použít při výrobě sirupu i jiná přírodní sladidla než cukr. Nově bude také možné použít…

Zpřísňují se podmínky pro dovoz medu do EU

29.11.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Zpřísňují se podmínky pro dovoz medu do EUStátní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že od 29. 11. dochází ke zpřísnění podmínek pro dovoz medu a jiných včelařských produktů (dále jen „medu“) ze zemí mimo Evropskou unii (třetích zemí). Všechen med přicházející do EU bude muset mít nově…

„Čokoláda je obrovský průšvih.“ Vánoční cukroví podraží, vystřelily ceny másla i kakaa

23.10.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

„Čokoláda je obrovský průšvih.“ Vánoční cukroví podraží, vystřelily ceny másla i kakaaNepříjemné překvapení čeká letos milovníky vánočního cukroví. A to jak ty, kteří si ho pečou doma, tak ty, kteří si ho plánují koupit u cukráře. V obou případech letos vyjde dráž než vloni. Ceny klíčových výrobních surovin, másla a čokolády, významně vzrostly.…

Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový

2.5.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinovýVýnos medu může letos podle Českého svazu včelařů klesnout oproti loňskému roku na polovinu až třetinu. Můžou za to teplotní výkyvy, se snížením teplot a jarními mrazy totiž zůstávají včelstva v úlech a spotřebovávají své zásoby, uvedl svaz. Včelařská…

Podíl stanovišť včelstev bez varroázy letos meziročně vzrostl ze 17 na 20 procent

15.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Podíl stanovišť včelstev bez varroázy letos meziročně vzrostl ze 17 na 20 procentPodíl stanovišť včelstev, ve kterých se nevyskytovali roztoči způsobující nemoc varroázu, letos vzrostl na pětinu z loňských 17 procent. Vyplývá to z pravidelného monitoringu Státní veterinární správy (SVS), jehož výsledky má ČTK k…

EU se shodla na přísnějších pravidlech pro označování původu medu

6.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

EU se shodla na přísnějších pravidlech pro označování původu meduEvropská unie se v shodla na přísnějších pravidlech pro označování medu, marmelád a džusů. Vedlo ji k tomu zjištění, že téměř polovina medů dovážených do EU má nejasný původ či nevalnou kvalitu kvůli přidanému cukru. Nově tak na obalech budou muset být…

Uvádění Celkového obsahu přírodních sladidel u džemů speciálníGarance

20.12.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Výrobci medu hodnotí letošní rok jako úspěšný i přes vyšší úhyny

25.10.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Výrobci medu hodnotí letošní rok jako úspěšný i přes vyšší úhynyVýrobci medu letošní rok hodnotí jako úspěšný i přes vyšší úhyny včel za poslední zimu. Společnost Medokomerc uvedla, že letos včelaři vytočili více medu než v posledních dvou letech a regionálně se objevil lesní neboli medovicový med, který poslední dva roky…

Čokoláda by podle analytiků mohla kvůli nedostatku kakaa ještě zdražit

2.10.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Čokoláda by podle analytiků mohla kvůli nedostatku kakaa ještě zdražitCeny čokolády, které se už delší dobu zvyšují, by podle analytiků mohly pokračovat v růstu. Pro jejich další vývoj bude klíčová sklizeň kakaa v Západní Africe.

V chemičce v centru Ústí nad Labem chovají včely, med budou analyzovat

25.7.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

V chemičce v centru Ústí nad Labem chovají včely, med budou analyzovatV chemičce Spolchemie v centru Ústí nad Labem chovají včely. Med od 200.000 včel podrobí detailní analýze. Chemici chtějí zjistit, jaké prvky bude obsahovat. Nepředpokládají, že by to byly těžké kovy či jiné nebezpečné látky. Přímo v areálu je mnoho akátů a v…

Výrobce medu: Za letošní zimu v ČR uhynula asi polovina včelstev

19.4.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Výrobce medu: Za letošní zimu v ČR uhynula asi polovina včelstevZa letošní zimu v Česku uhynula asi polovina včelstev, tedy 300.000. Vyplývá to z odhadu společnosti Medokomerc, která je jednou z největších firem v ČR specializujících se na výkup medu a jeho následný prodej. K podobnému úhynu podle ní naposledy došlo v…

Úřad upozornil na rizika cenových prohlášení, včelaři nakonec vyvázli bez pokuty

14.4.2023, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad upozornil na rizika cenových prohlášení, včelaři nakonec vyvázli bez pokutyÚřad pro ochranu hospodářské soutěže uzavřel šetření možných protisoutěžních cenových prohlášení učiněných sdruženími Asociace profesionálních včelařů, z.s. a Český svaz včelařů, z.s., správní řízení nebylo zahájeno, oba případy byly vyřešeny tzv. soutěžní…

Test vanilkových a vanilinových cukrů 2023

10.4.2023, Zdroj: dTest

Test vanilkových a vanilinových cukrů 2023Informace spotřebitelské organizace dTest – Po vydání loňského testu vanilkových zmrzlin se ukázalo, že téma poctivosti přírodní vanilky spotřebitele zajímá. A často se ptali na vanilkový cukr. Těsně před obdobím velikonočního pečení se proto k…

Švédsko navazuje na české předsednictví. Ministři zemědělství řešili situaci na zemědělských trzích, dovozy z Ukrajiny i úpravy v označování medu

3.2.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Švédsko navazuje na české předsednictví. Ministři zemědělství řešili situaci na zemědělských trzích, dovozy z Ukrajiny i úpravy v označování meduSituaci na zemědělských trzích po ruské invazi na Ukrajinu, rostoucí dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny, biohospodářství nebo označování medu dnes řešili ministři zemědělství Evropské unie na první Radě pod švédským předsednictvím v…

Cukrovarnická kampaň vrcholí, cukru bude dost

1.2.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Cukrovarnická kampaň vrcholí, cukru bude dostV cukrovarech finišuje cukrovarnická kampaň. Ročník 2022/23 poznamenal deštivý podzim, silné mrazy a velké teplo v prosinci. Meziročně se očekává menší výroba, přesto se podaří vyrobit dostatečné množství cukru pro tuzemskou…

Přístup SZPI k posuzování zaměnitelnosti složek potraviny glukózo-fruktózový/fruktózo-glukózový sirup a řepný cukr u totožných potravin v rámci hodnocení dvojí kvality potravin

5.1.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Přístup SZPI k posuzování zaměnitelnosti složek potraviny glukózo-fruktózový/fruktózo-glukózový sirup a řepný cukr u totožných potravin v rámci hodnocení dvojí kvality potravinSZPI vychází z následujících předpokladů: Řepný cukr i fruktózo-glukózový sirup nebo glukózo-fruktózový sirup jsou v současné době běžně používané suroviny v potravinářském průmyslu a jsou dle platných právních předpisů Evropské unie i právních předpisů ČR…

Limity pro plísně u čokolády s příměsí rozinekQ&AGarance

3.1.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Trendy evropského potravinářství 2022

20.12.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Trendy evropského potravinářství 2022Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny

1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleninyRůst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…

Označování čokoládových dražéQ&AGarance

3.11.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Index cen potravin FAO klesal v září 2022 již šestý měsíc po sobě

24.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Index cen potravin FAO klesal v září 2022 již šestý měsíc po soběIndex cen potravin FAO (FAO Food Price Index) podle zprávy vydané dne 7. října 2022 poklesl meziměsíčně v září o 1,1 % a současně klesal již šestý měsíc po sobě. Pokles odrážel snížení mezinárodních cen rostlinných olejů, masa, cukru a mléčných výrobků, avšak…

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník

21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročníkNa veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník

5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr BokovníkPředposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…

Je čokoláda, která může obsahovat stopy mléka, vhodná pro vegany?Q&AGarance

4.10.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021

27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje

19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého krajeDen regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021

14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy

12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i KauboyOcenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z KožichovicDalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově oceněníRegionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…

Střešní med SVS z centra Prahy vyhověl ve všech vyšetřovaných parametrech

2.9.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Střešní med SVS z centra Prahy vyhověl ve všech vyšetřovaných parametrechStátní veterinární správa (SVS) společně se Státním veterinárním ústavem Praha (SVÚ) již pátým rokem chová na střeše budovy ústředí SVS na pražských Vinohradech včely. SVÚ v rámci projektu aktuálně vyšetřil med z letošní snůšky „veterinárních…

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové

2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listovéStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…

Limit pro ethylenoxid v potravinářských přídatných látkách

1.9.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Limit pro ethylenoxid v potravinářských přídatných látkáchPřítomnost ethylenoxidu, bez ohledu na jeho původ, není pro žádné potravinářské přídatné látky povolena. Za tímto účelem byl stanoven maximální limit pro rezidua ethylenoxidu specifický pro potravinářské přídatné látky na úrovni meze…

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda

29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a CibuládaLetošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…

Odkud se bere vaše zmrzlina?

29.8.2022, Zdroj: Eurostat

Odkud se bere vaše zmrzlina?V roce 2021 vyrobila EU více než 3,1 miliardy litrů zmrzliny, což je o 4 % více oproti předchozímu roku. Členské státy EU vyvezly do třetích zemí 254 tisíc tun zmrzliny v celkové hodnotě 850 milionů EUR. Dovoz zmrzliny ze třetích zemí činil 71 tisíc tun v…

Potravinářská inspekce letos zjistila mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů, nevyhovělo 56 % hodnocených zmrzlin a 75 % vzorků ledů

19.8.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce letos zjistila mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů, nevyhovělo 56 % hodnocených zmrzlin a 75 % vzorků ledůPrůběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně potvrdily, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Oproti minulým sezónám mimořádně…

Nahrávám...
Nahrávám...