dnes je 12.5.2025

Budějovické výstaviště nabídne vše pro dům i zahradu. Přidá i gurmánské hody

12.5.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Budějovické výstaviště nabídne vše pro dům i zahradu. Přidá i gurmánské hodyV Českých Budějovicích by chtěl žít každý, alespoň tak tomu dozajista bude v období mezi 15. - 18. květnem pro všechny milovníky dobrého jídla, zahrádkáře i kutily. Ti si za cenu jedné vstupenky budou moci užít dvě výstavy – Hobby a CZECH FOOD EXPO…

Produkce kolumbijského kakaa vzrostla o více než 100 procent

9.5.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Produkce kolumbijského kakaa vzrostla o více než 100 procentBěhem uplynulého roku 2024 zaznamenal kakaový sektor v Kolumbii historický úspěch jak v produkci, tak i v exportu této plodiny. Za bezprecedentním nárůstem o více než 103 % stojí jak vstupem kávových společností do tohoto byznysu, tak i pokles světové…

Přístup k označování lepší/vyšší jakosti produktů ve smyslu čl. 7 odst. 1 nařízení (EU) 2023/2429

8.5.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Přístup k označování lepší/vyšší jakosti produktů ve smyslu čl. 7 odst. 1 nařízení (EU) 2023/2429Dotaz: Jaký je přístup SZPI k označování čerstvého ovoce, zeleniny a zelených banánů termíny (údaji), které naznačují lepší/vyšší kvalitu ve smyslu čl. 7 odst. 1 nařízení (EU)…

Průzkum: Zimu v ČR nepřežila čtvrtina včelstev, je to nejvyšší úhyn za 12 let

7.5.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Průzkum: Zimu v ČR nepřežila čtvrtina včelstev, je to nejvyšší úhyn za 12 letLetošní zimu v Česku nepřežila čtvrtina včelstev, což je nejhorší výsledek za posledních 12 let. Velký úhyn včel podle vědců souvisí zejména s nebezpečnou varroázou, jejíž šíření loni umocnilo nezvykle teplé…

Deklarace karotenů v nápojiGarance

7.5.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Řízení neshod v kvalitě a environmentálním managementuZáznamGarance

7.5.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:58:30

Tento webinář je navržen tak, aby poskytl komplexní a praktické informace o auditech, řízení neshod, udržitelnosti a zlepšování procesů v souladu s normami ISO 9001, ISO 14001 a dalšími standardy. Cílem je poskytnout účastníkům nástroje pro efektivní řízení…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Kulatý stůl s názvem "Udržitelný potravinový systém v Česku"

6.5.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Kulatý stůl s názvem Komora s Českou technologickou platformou pro potraviny vás zvou na sedmý kulatý stůl na téma Udržitelný potravinový systém v Česku, tentokrát s podnázvem Ekonomické aspekty emisí skleníkových plynů v agropotravinářském…

Příklady označování: Ryby a rybí výrobkyGarance

5.5.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky na označování jsou stanoveny především v nařízení (EU) č. 1379/2013 o společné organizaci trhů s produkty rybolovu a akvakultury. Částečně pak i ve vyhlášce č. 69/2016 Sb. o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury…

ISO 50001 a požadavky na ESG reporting v souvislosti s omnibusem: Jak splnit očekávání v roce 2025Garance

5.5.2025, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Rok 2025 představuje pro firmy v Evropské unii další významný milník v oblasti udržitelnosti. S rostoucími požadavky na ESG (Environmental, Social, Governance) reporting, které přináší Směrnice o podávání zpráv o udržitelnosti podniků (CSRD) – často označovaná…

Geneticky upravené brambory odolnější vůči vlnám horka

5.5.2025, Zdroj: Biotrin z.s.

Geneticky upravené brambory odolnější vůči vlnám horkaTým odborníků z Illinoiské univerzity v USA zveřejnil ve vědeckém časopise Global Change Biology výsledky výzkumu, který přináší průlom v pěstování brambor v podmínkách klimatických změn. Pomocí genetické modifikace se jim podařilo vytvořit odrůdu brambor…

FAO zveřejňuje souhrnnou zprávu ze zasedání rámce pro prognózování bezpečnosti potravin

2.5.2025, Zdroj: Codex Alimentarius

FAO zveřejňuje souhrnnou zprávu ze zasedání rámce pro prognózování bezpečnosti potravinOrganizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) zveřejnila souhrnnou zprávu ze zasedání o rámci prognózy bezpečnosti potravin, které se konalo od 1. do 3. dubna 2025 v sídle FAO v…

Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny živočišného původu (2025)

1.5.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny živočišného původu (2025)Ministerstvo zemědělství vydalo příručku pro provozovatele potravinářských podniků.

EU stanovuje nové cíle pro snižování potravinového odpadu, plýtvání se má snížit o 30 procent

30.4.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

EU stanovuje nové cíle pro snižování potravinového odpadu, plýtvání se má snížit o 30 procentZástupci předsednictví Rady a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody ohledně cílené revize rámcové směrnice o odpadech, která vůbec poprvé stanovuje konkrétní cíle, jež mají vést ke snížení množství potravinového odpadu do roku…

Výpočet zdůrazněné složkyGarance

29.4.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Státní veterinární správa upravuje mimořádná veterinární opatření kvůli slintavce a kulhavce

28.4.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Státní veterinární správa upravuje mimořádná veterinární opatření kvůli slintavce a kulhavceStátní veterinární správa (SVS) od zítřka upravuje mimořádná veterinární opatření související s výskytem slintavky a kulhavky (SLAK) v Maďarsku a na Slovensku. Kontroly a dezinfekce vozidel na slovenských hranicích poběží i nadále. Platný zůstává také zákaz…

Výrobci lihovin: V případě povolení velkých balení alkoholu hrozí další metanolová aféra

25.4.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Výrobci lihovin: V případě povolení velkých balení alkoholu hrozí další metanolová aféraNová legislativa o značení lihu, která mimo jiné nově povoluje balení lihovin o objemu 3 až 5 litrů s jednocestným uzávěrem, může podle Potravinářské komory ČR a Unie výrobců a dovozců lihovin ČR způsobit rozšíření nelegálního obchodu s alkoholem. Hrozí tak…

Výroba potravin 2026: Klíčová konference pro každého, kdo chce udávat směr v potravinářském průmyslu

24.4.2025, Zdroj: PotravinyInfo

Výroba potravin 2026: Klíčová konference pro každého, kdo chce udávat směr v potravinářském průmysluJaké legislativní změny ovlivní potravinářství? Jak správně nakládat s odpady a co znamená greenwashing v praxi? Na tyto a mnoho dalších aktuálních otázek odpoví odborníci na konferenci Výroba potravin 2026.

Nová e-kniha „Udržitelnost a ESG krok za krokem“: Praktický průvodce pro firmy všech velikostí

23.4.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nová e-kniha „Udržitelnost a ESG krok za krokem“: Praktický průvodce pro firmy všech velikostíUdržitelnost již dávno není pouze tématem pro environmentální nadšence – dnes je klíčovým faktorem úspěchu a konkurenceschopnosti firem napříč sektory. A právě na tuto výzvu reaguje nová e-kniha „Udržitelnost a ESG krok za krokem“, která…

Označení sirupů určených ke slazeníGarance

23.4.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Vejce pod lupou

21.4.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Vejce pod lupouVejce jsou považována za jeden z nejkomplexnějších přírodních produktů, který poskytuje široké spektrum živin. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, a to vše při relativně nízkém obsahu…

Ministerstvo zemědělství letos poskytne na uchování, šlechtění a výzkum genetických zdrojů 85 milionů korun

18.4.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství letos poskytne na uchování, šlechtění a výzkum genetických zdrojů 85 milionů korunMinisterstvo zemědělství (MZe) rozdělí v tomto roce 85 milionů korun mezi veřejné instituce a soukromé společnosti, které uchovávají genetické zdroje rostlin, zvířat a mikroorganismů a také je poskytují dalším uživatelům pro účely šlechtění, ochrany, výzkumu,…

Potravinový semafor nebude, Nutri-Score šlo s novou Evropskou komisí k ledu

17.4.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potravinový semafor nebude, Nutri-Score šlo s novou Evropskou komisí k leduSystém jednotného a hlavně jednoduchého označování potravin Nutri-Score, které mělo informovat o zdravotních benefitech potravin, šel s novou Evropskou komisí prakticky k ledu. Na začátku března zástupci komise uvedli, že sice chtějí dále pokračovat v práci na…

Nefinanční reporting v potravinářství: Význam, výzvy a rizikaZáznamGarance

16.4.2025, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:31:23

Nefinanční reporting se nejen v potravinářství stává klíčovým tématem v oblasti udržitelnosti. Tato přednáška se zaměří na význam reportování v oblasti environmentální a sociální odpovědnosti, s důrazem na evropské směrnice NFRD a…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Limity AflatoxinůGarance

15.4.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Potravinářská inspekce zajistila na vstupu do ČR 540 kilogramů durianu s koktejlem devíti pesticidů

15.4.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zajistila na vstupu do ČR 540 kilogramů durianu s koktejlem devíti pesticidůInspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně nevpustili na trh zásilku exotického durianu, u něhož laboratorní rozbor potvrdil přítomnost reziduí celkem devíti pesticidů v nadlimitním množství.…

Vejce v USA zdražily na další rekord, v Česku zdražují nejvíce z EU

15.4.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Vejce v USA zdražily na další rekord, v Česku zdražují nejvíce z EUCeny vajec v USA dosáhly nového rekordu 6,23 dolaru za tucet. Děje se tak i přes pokles velkoobchodních cen a ústup ptačí chřipky na farmách, uvedla agentura AP.

Příklady označování: Vejce, vaječné výrobky, majonézyGarance

14.4.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich. Označování vajec je dále upraveno nařízením (EU) 2023/2465, kterým se stanoví…

Živočišné produkty přes středočeské celníky neprošly

14.4.2025, Zdroj: Celní správa České republiky

Živočišné produkty přes středočeské celníky neprošlyVe čtvrtek 10. 4. 2025 kolem poledne si hlídka středočeských celníků vytipovala ke kontrole dodávkové vozidlo s přívěsem makedonské imatrikulace. Stalo se tak na 6,5 km dálnice D1 ve směru na…

Velikonoční nadílka z Loštic: Olomoucká roláda s vejci a bohatý program v Muzeu Olomouckých tvarůžků

11.4.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Velikonoční nadílka z Loštic: Olomoucká roláda s vejci a bohatý program v Muzeu Olomouckých tvarůžkůVelikonoce jsou ideálním časem k tomu, abychom zpomalili, užili si krásy jara a zároveň si pochutnali na něčem vyzrálém. Pokud letos hledáte inspiraci, jak ozvláštnit velikonoční tabuli, připravte si lahodnou Olomouckou roládu s vejci a tvarůžky. Za historií…

Olomoucký tvarůžkový festival: Spotřebovalo se přes šest a půl tuny tvarůžků

10.4.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Olomoucký tvarůžkový festival: Spotřebovalo se přes šest a půl tuny tvarůžkůZhruba 23 000 návštěvníků, přibližně 6 500 kg prodaných a zkonzumovaných tvarůžků a přes 100 prodejců tvarůžkových specialit. Taková jsou konečná čísla 8. ročníku Olomouckého tvarůžkového festivalu, který proběhl Na Horním a Dolním náměstí v…

Údaje o myté OZGarance

9.4.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Zmenšování balení frustruje české spotřebitele, změny by se měly označovat

9.4.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Zmenšování balení frustruje české spotřebitele, změny by se měly označovatZmenšování velikosti nebo gramáže potravin přispívá k frustraci českých spotřebitelů. ČTK to sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Povinnost pro výrobce viditelně označovat zmenšení balení by považoval za krok správným…

1 Kampaň EFSA 2025: #Safe2EatEU

8.4.2025, Zdroj: EFSA

1 Kampaň EFSA 2025: #Safe2EatEUEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spustil již pátý ročník celoevropské kampaně s názvem „Safe2EatEU“.

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

7.4.2025, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banányHlavním důvodem předložení návrhu je přizpůsobení požadavků na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány předpisům Evropské unie, vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství.…

Zpráva o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2024

4.4.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Zpráva o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2024Na realizaci monitoringu cizorodých látek se podílí 7 regionálních inspektorátů (Praha, Tábor, Plzeň, Ústí nad Labem, Hradec Králové, Brno, Olomouc), které provádějí odběr vzorků, které jsou následně odesílány k laboratorním analýzám. Laboratorní vyšetření…

Informace k nařízení (EU) 2023/1115, o dodávání na trh Unie a vývozu z Unie některých komodit a produktů spojených s odlesňováním a znehodnocováním lesů

2.4.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Informace k nařízení (EU) 2023/1115, o dodávání na trh Unie a vývozu z Unie některých komodit a produktů spojených s odlesňováním a znehodnocováním lesůDne 9. 6. 2023 bylo v Úředním věstníku EU zveřejněno nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2023/1115 ze dne 31. května 2023 o dodávání na trh Unie a vývozu z Unie některých komodit a produktů spojených s odlesňováním a znehodnocováním lesů a o zrušení…

Inositol hexafosfátGarance

2.4.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Starobrno uvařilo prémiovou dvanáctku. Novinka Štatl 12 je na čepu od 28. března

1.4.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Starobrno uvařilo prémiovou dvanáctku. Novinka Štatl 12 je na čepu od 28. březnaBrněnský pivovar Starobrno představuje novinku Štatl 12 – prémiovou dvanáctku z výhradně českých chmelů, s plným tělem a vyváženou hořkostí. Na čepu je od pátku 28. března ve vybraných restauracích s ověřenou kvalitou. Starobrno chtělo na brněnský pivní…

Situace kolem slintavky a kulhavky je extrémně vážná. Potravináři doporučují nevyvážet z ČR živá zvířata

1.4.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Situace kolem slintavky a kulhavky je extrémně vážná. Potravináři doporučují nevyvážet z ČR živá zvířataV souvislosti s šířením nákazy slintavky a kulhavky vyzývají výrobci potravin zemědělce a nákupčí, aby prioritně obchodovali především s tuzemskými zpracovateli masa. Propuknutí nákazy by totiž znamenalo nedostatek hospodářských zvířat na trhu. Cílem apelu…

Situace kolem slintavky a kulhavky je extrémně vážná. Potravináři doporučují nevyvážet z ČR živá zvířata

1.4.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

V souvislosti s šířením nákazy slintavky a kulhavky vyzývají výrobci potravin zemědělce a nákupčí, aby prioritně obchodovali především s tuzemskými zpracovateli masa. Propuknutí nákazy by totiž znamenalo nedostatek hospodářských zvířat na trhu. Cílem apelu…

Klíčové a praktické kompetence manažera ESG v organizaci obchodního typu v ČRGarance

31.3.2025, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Jaké jsou klíčové a praktické kompetence manažera ESG v organizaci obchodního typu v ČR

Robotizace zemědělství: Vysoké náklady, ale i násobně větší efektivita. Japonsko je vzorem i inspirací

31.3.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Robotizace zemědělství: Vysoké náklady, ale i násobně větší efektivita. Japonsko je vzorem i inspiracíRobotizace v zemědělství je nejen v Česku na vzestupu. Hlavním důvodem je nedostatek pracovních sil a rostoucí náklady na zaměstnance. I proto se zemědělské programy jednotlivých zemí po celém světě rapidně mění. Jedním z lídrů v robotizaci zemědělství je…

Poslanci prováhali změnu: Namísto recyklace budou PET lahve a plechovky dál končit na skládkách a v přírodě

28.3.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Poslanci prováhali změnu: Namísto recyklace budou PET lahve a plechovky dál končit na skládkách a v příroděPoslanecká sněmovna opětovným neprojednáním novely zákona o obalech, včetně návrhu zálohového systému, zablokovala klíčový krok k řešení katastrofálního stavu nakládání s nápojovými obaly v Česku. Iniciativa Zálohujme.cz varuje, že jde o neakceptovatelné…

Každý med má svůj „otisk prstu“

27.3.2025, Zdroj: Medokomerc

Každý med má svůj „otisk prstu“Med je jednou z nejkontrolovanějších potravin nejen u nás, ale v celé Evropě. V německých Brémách se tvoří obří databáze pro kontrolu medů z území EU i celého světa. Ta vzniká pomocí podobné metody, jakou používají i lékaři – magnetické resonance.…

Zatřídění dokumentu
Zatřídění dokumentu
Vztahuje se k typu informace:
Zdroj:

Nedostupné pro váš modul.

Akce
Nejnavštěvovanější semináře
Nahrávám...
Nahrávám...