Spotřeba energie v lidském těle
23.7.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Lidské tělo neustále spotřebovává energii – jak v bdělém stavu, tak během spánku. Zdrojem energie jsou sacharidy, tuky a bílkoviny (ale také alkohol!) v potravinách.
Dobře jezte a pijte - Nová německá výživová doporučení
26.6.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Článek „Dobře jezte a pijte – Nová německá výživová doporučení“ byl publikován Společností pro výživu v časopise „Výživa a potraviny…
Nizozemsko zažívá proteinový přechod
20.6.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Společnosti Foodvalley NL a Interprovincial Protein Consultation představily Protein Transition Map NL – první mapu, která sleduje dopad přechodu na bílkoviny v Nizozemsku a zahrnuje více než 450 aktérů. Tyto společnosti vytvářejí produkci v hodnotě…
Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v květnu 2024
14.6.2024, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 5. – 31. 5. 2024 celkem 199 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č.…
Lékařské konopí: CBD, CBG a CBN
30.5.2024, Zdroj: Víš co jíš
Tři zkratky, tři odlišné látky a rozsáhlé spektrum účinků, to je tzv. lékařské konopí.
Kratom
24.5.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Kratom je látka pocházející ze stejnojmenného stromu, který roste převážně v Jihovýchodní Asii a obsahuje více než 40 alkaloidů vyskytujících se v listech, které se žvýkají či kouří.
Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v dubnu 2024
22.5.2024, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 4. – 30. 4. 2024 celkem 223 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č.…
Mastné kyseliny omega-3 a dlouhověkost
16.5.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Skupina omega-3 mastných kyselin, která zahrnuje „ALA, EPA a DHA“, je nedílnou součástí zdravé stravy. Tyto esenciální mastné kyseliny se v lidském těle přeměňují z potravinových zdrojů. Zařazení nenasycených mastných kyselin do každodenní stravy…
Zkušenosti s dietním stravováním z pohledu vedoucí školní jídelny a nutriční terapeutky
9.5.2024, Zdroj: Společnost pro výživu
Článek „Zkušenosti s dietním stravováním z pohledu vedoucí školní jídelny a nutriční terapeutky“ byl publikován Společností pro výživu v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování –…
Rajčata mohou snížit vysoký krevní tlak
17.4.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Konzumace většího množství rajčat může pomoci snížit riziko hypertenze. Byla zveřejněna studie v časopise European Journal of Preventive (2023). Kardiologové zkoumali téměř 7000 lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se zúčastnili španělské dietní studie…
Vitamin B12 v potravinách
11.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Kobalamin, jak se vitamin B12 označuje v odborné literatuře, patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě. Přestože ostatní vitaminy této skupiny se v lidském těle dlouhodobě neskladují, kobalamin může být v jaterní tkáni uchováván až po dobu několika…
Energetické nápoje
2.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Slibovaná mentální energie či nadváha a obezita. Rub a líc jednoho z oblíbených nápojů dětí a mladistvých.
Meziresortní skupina pro institucionální stravování má jasné výsledky a práce na dalších krocích probíhají podle plánu
28.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s odborníky na výživu a dalšími aktivně pracují na reformě školního stravování. Již v únoru byla vydána Metodika…
Čeští vědci se snaží zvýšit výživovou hodnotu jedlého hmyzu
26.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Tým českých vědců z 20 odborných pracovišť se pokouší zlepšit výživovou hodnotu vybraných druhů jedlého hmyzu. Ten se v posledních letech těší stále větší oblibě díky obsahu bílkovin.
Výživové tipy
18.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Jak to udělat, aby můj jídelníček byl zdravější? Kromě pestrosti a vyváženosti jsou nejdůležitějšími faktory obsah a kvalita tuků a vhodný výběr sacharidů. Poradíme vám, jak vhodně kombinovat jednotlivé živiny a jak vhodně snížit množství přijímaného tuku,…
Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace
6.3.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav
4. březen byl Světovým dnem obezity (World Obesity Day). Nadváha a obezita postihují v současné době téměř 60 % dospělých a téměř jedno ze tří dětí v Evropě. Také v České republice se výrazně nad zdravou váhou pohybuje více než 60%…
Potravinářské inspekce: každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmech
26.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně ověřuje pravdivost údajů uváděných v provozovnách společného stravování – zejména restauracích a rychlém občerstvení – při nabídce pokrmů. Inspektoři při kontrole konfrontují údaje…
Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-Score
22.2.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Autoři Stephan Peters a Hans Verhagen zpracovali článek zaměřený na problematiku značení výživových hodnot potravin na přední straně obalu pomocí systému Nutri-Score.
1924/2006, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o výživových a zdravotních tvrzeních o potravináchGarance
9.2.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Fruktóza a její vliv na lidské zdraví
7.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Je obecně známo, že nadměrný příjem živin vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Zatímco byl po řadu let předmětem diskuzí především nadměrný příjem tuků, v současnosti se do popředí dostává nadměrný příjem…
Mýty a fakta o perlivé vodě
29.1.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Perlivá (sycená) voda je voda, která je nasycená bublinkami oxidu uhličitého (CO2). Některé vody tento plyn obsahují přirozeně (minerální vody) a do jiných je uměle přidáván. Proč se nápoje tímto plynem záměrně sytí? Přidáním oxidu uhličitého do nápoje se…
NutriScore změnilo výpočet. Mléko si pohoršilo, nejzdravější je teď voda
26.1.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Podle Potravinářské komory ČR, která dřívější možnost zavedení tohoto typu značení jako povinného v celé EU tvrdě odmítala, jsou změny obecně k horšímu.
Kofein a zelený čaj jako spalovače tuků?
10.1.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Spousta lidí si pod názvem „spalovač tuku“ představí nějakou zázračnou pilulku, kterou když spolknou, rázem budou o pár kil lehčí – a bez námahy. V trochu reálnější podobě můžeme za spalovače tuků označit doplňky stravy, které podporují…
Budoucnost veganských potravin a napodobenin živočišných produktůZáznamGarance
13.11.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:13:27
Motivem k alternativní bezmasé stravě bývá zpestření a odlehčení jídelníčku, ale často také obava o životní prostředí a snižování uhlíkové stopy. Potvrzují to také zvýšené prodeje tofu a dalších rostlinných bílkovin v různých variantách. Nejrychleji rostoucí…
CPW dělá snídani lepší
1.11.2023, Zdroj: FoodDrinkEurope
Cereal Partners Worldwide SA je společný podnik mezi General Mills a Nestlé, založený v roce 1991 za účelem výroby snídaňových cereálií.
Každý sedmý dospělý má závislost na průmyslově zpracovaném jídle, tvrdí vědci
17.10.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Čtrnáct procent dospělých a 12 procent dětí má závislost na vysoce průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou například čokoládové tyčinky. Uvádí to článek zveřejněný v odborném časopise The British Medical Journal, jehož autoři a autorky analyzovali 281…
SZÚ: Monitoring dietární expozice člověka v ČR
29.9.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Učitelské noviny - VE VĚTŠINĚ ŠKOLNÍCH JÍDELEN SE PŘESOLUJE
20.9.2023, Zdroj: Učitelské noviny
Ve více než 60 % školních jídelen se výrazně přesoluje. Na konferenci Potravinářské komory ČR na to upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Hygienická služba ČR už v dubnu upozorňovala na to, že monitoring ve 165 školních jídelnách v loňském roce ukázal,…
SZPI: Společné stravování
6.9.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o…
Jak nahlíží legislativa na označení vhodné i pro diabetiky"Garance
22.8.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vzhledem k vývoji vědeckých poznatků a v souvislosti s tím i legislativy EU byly potraviny pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů (diabetes) novelou vyhlášky č. 54/2004 Sb., která ustanovuje druhy potravin určených pro zvláštní výživu a způsob jejich…
zdravotní tvrzeníQ&AGarance
21.6.2023, PotravinyInfo
, Zdroj:2023/1101, Nařízení Komise (EU), odmítnutí schválit zdravotní tvrzení na potravinách a odkazující na vývoj a zdraví dětí
8.6.2023, Zdroj: Evropská komise
Společné stravování
7.6.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o…
Dieta a dietní omezení při alergii na bílkoviny kravského mléka
16.5.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Zabezpečení plnohodnotné stravy, která poskytne dětem všechny potřebné živiny, je velkou výzvou, před kterou stojí každý, kdo se potýká s potravinovou alergií (PA) nebo potravinovou…
Lze výrobek z přirozeně bezlepkových surovin označit jako bez lepku?Q&AGarance
26.4.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Existují zdravotní rizika spojená s konzumací lékořice těhotnými ženami?
29.3.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) se zabýval hodnocením finské observační studie, na jejímž základě vědci doporučili varovat těhotné ženy před konzumací…
Spotřeba sýrů v ČR stoupá. Lidé častěji kupují lahůdky z dovozu
10.3.2023, Zdroj: LESENSKY.CZ
Plátkový sýr na chleba, grilovaný hermelín nebo strouhaný parmazán na těstovinách si Češi vychutnávají častěji než v minulosti. Obliba sýrů v České republice totiž neustále stoupá, za posledních deset let se zvýšila o 1,5 kila na 14,4 kila sýra na osobu za…
Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?
19.1.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Kdo rozhoduje o tom, jak kvalitní, čerstvé a chutné budeme mít potraviny v obchodech? Přece my! Jaká je poptávka, taková je nabídka. Pojďme začít více přemýšlet o tom, podle čeho vybíráme ovoce, zeleninu, pečivo, sýry, maso apod. Sledujme obaly, kde zjistíme…
Výživová a zdravotní tvrzení pro ovesné vločkyQ&AGarance
27.12.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny
1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Růst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…
Používání Nutri-score u různých komodit a výrobkových řadQ&A
30.11.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:2017/1798, Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU), kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013, pokud jde o zvláštní požadavky na složení a informace, které se vztahují na náhradu celodenní stravy pro regulaci hmotnosti, k 29. 11. 2022Garance
29.11.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a nové legislativní požadavky
21.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU upravila požadavek na obsah kyseliny linolové, linolenové a hořčíku v náhradách celodenní stravy.
Zvýraznění sojového lecitinu jako alergenuQ&A
29.9.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Uchovávání kombinace teplého a studeného pokrmuQ&AGarance
22.9.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Uvádění výživových údajů u potravin pro zvláštní výživuQ&AGarance
6.9.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu stylu
26.8.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope
V rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu Země živitelka byla podepsána Deklarace ke zdravému životnímu stylu mezi Potravinářskou komorou České republiky (PK ČR) a Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Deklaraci podepsala prezidentka PK ČR Dana…
Spotřeba potravin v infografice
25.8.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Český statistický úřad zveřejnil infografiku s údaji o spotřebě základních komodit v ČR. Kolik konzumujeme hovězí masa nebo ovoce jižního pásu?
Nutričně kompletní náhrady stravy ve formě práškuQ&AGarance
23.8.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj: