dnes je 8.8.2022

Zpráva o výkonu přenesené pravomoci svěřené Komisi nařízením (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelůmGarance

26.7.2022, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, Zdroj: Verlag Dashöfer

ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU o výkonu přenesené pravomoci svěřené Komisi nařízením (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Nařízení vlády o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školGarance

19.7.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízením vlády č. 74/2017 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol a o změně některých souvisejících nařízení vlády, je upravena implementace evropského školního projektu Ovoce,…

Novela nařízení vlády o podmínkách poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol

15.7.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Novela nařízení vlády o podmínkách poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školNovela nařízení vlády reaguje na nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/245, kterým jsou nově vymezeny činnosti, které mohou být prováděny jako součást doprovodných vzdělávacích opatření v rámci školního projektu Ovoce, zelenina a mléko do…

Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalech

1.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalechOd příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí.…

Musíme vysvětlovat, jak snížit obsahu soli v naší dietě ČR - jde o zdraví třetiny obyvatelstva

21.6.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Musíme vysvětlovat, jak snížit obsahu soli v naší dietě ČR - jde o zdraví třetiny obyvatelstvaČlenské státy WHO se dohodly, že do roku 2025 je třeba snížit příjem soli u světové populace o cca 30 %. Snížení příjmu soli bylo označeno za jedno z nejefektivnějších opatření z hlediska nákladů, které mohou země přijmout ke zlepšení zdravotního stavu…

Odborný kulatý stůl „Problematika složení energetických nápojů a jejich konzumace - jedna z příčin rozvoje obezity u dětí v ČR“

6.6.2022, Zdroj: Svaz výrobců nealkoholických nápojů

Odborný kulatý stůl „Problematika složení energetických nápojů a jejich konzumace - jedna z příčin rozvoje obezity u dětí v ČR“Dne 1. 6. 2022 se v prostorách Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konal odborný kulatý stůl týkající se problematiky konzumace energetických nápojů osobami mladšími 18 let. Hlavním hostem uzavřeného setkání poslanců byl…

Symbiosal® nesnižuje zvýšený krevní tlak

6.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Symbiosal® nesnižuje zvýšený krevní tlakKomise EU neschválila zdravotní tvrzení týkající se účinků přípravku Symbiosal®.

Prevence a vzdělávání v oblasti stravovacích návyků je nejlepší cestou k boji proti civilizačním chorobám, shodli se účastníci kulatého stolu v Parlamentu ČR

30.5.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Prevence a vzdělávání v oblasti stravovacích návyků je nejlepší cestou k boji proti civilizačním chorobám, shodli se účastníci kulatého stolu v Parlamentu ČRZdravotní stav české populace není dlouhodobě uspokojivý. Mezi hlavní důvody patří špatné stravovací návyky, které mimo jiné zvyšují riziko vzniku obezity a dalších civilizačních chorob. Dlouhé koronavirové období i současná nelehká ekonomická situace tento…

Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNA

20.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNAEvropská komise zamítla trojici zdravotních tvrzení týkajících se účinků Bi-07, kávy C21 a MenaQ7.

Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkost

13.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkostEvropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinku přípravku Anxiofit-1.

Druhá verze vodítka pro nakládání s potravinovými alergeny

27.4.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Druhá verze vodítka pro nakládání s potravinovými alergenyPokyny pro provozovatele potravinářských podniků týkající se řízení rizik při zacházení s potravinami obsahující alergeny.

Počáteční a pokračovací kojenecká výživa z hydrolyzovaných bílkovin doplněna o novou skupinu

21.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Počáteční a pokračovací kojenecká výživa z hydrolyzovaných bílkovin doplněna o novou skupinuNa základě žádosti společnosti Danone byla rozšířena skupiny hydrolizovaných bílkovin, z nichž lze vyrábět počáteční a pokračovací kojeneckou výživu.

Vědecké doporučení EFSA k výživovým profilům pro iniciativu EU Farm to Fork

19.4.2022, Zdroj: EFSA

Vědecké doporučení EFSA k výživovým profilům pro iniciativu EU Farm to ForkPříjem energie, nasycených tuků, sodíku a přidaných a volných cukrů v Evropě je příliš vysoký. Jejich snížení by pomohlo v boji proti chronickým onemocněním spojeným s nezdravou stravou. Příjem vlákniny a draslíku je naopak ve většině evropských dospělých…

Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji, přibližně 20 % provozovatelů chybuje při značení alergenů a označování druhu masa

13.4.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji, přibližně 20 % provozovatelů chybuje při značení alergenů a označování druhu masaV rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Přibližně v každé sedmé kontrolované…

Vyhláška o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobkůGarance

29.3.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ve Sbírce zákonů ČR byla zveřejněna vyhláška č. 56/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2016 Sb., o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků, ve znění vyhlášky č. 78/2018 Sb. je zejména úprava této vyhlášky na…

Nutrivigilance - zpráva za rok 2021

23.3.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Nutrivigilance - zpráva za rok 2021Do systému bylo za rok 2021 nahlášeno celkem 13 případů nežádoucích účinků (NÚ) po konzumaci potravin včetně doplňků stravy (DS).

Zdravotní a výživová tvrzení 2022ZáznamGarance

22.3.2022, Ing. Miriam Bellofattová, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:50:30

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin stanoví harmonizovaná pravidla pro používání výživových a zdravotních tvrzení při označování potravin a v reklamních…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Ministr Nekula: Zajistit spotřebitelům přístup ke zdravým a bezpečným potravinám je pro mě zásadní

16.3.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr Nekula: Zajistit spotřebitelům přístup ke zdravým a bezpečným potravinám je pro mě zásadníDlouhodobě zajistit vysokou úroveň bezpečnosti potravin a dostupnost zdravých potravin pro všechny spotřebitele je cílem Akčního plánu realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (Akční plán), který dnes schválila vláda. Akční plán vznikl ve…

Tiramisu krém a upozornění na obsah kofeinuGaranceQ&A

8.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

EFSA: Obsah přidaných a volných cukrů by měl být co nejnižší

1.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

EFSA: Obsah přidaných a volných cukrů by měl být co nejnižšíVědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) dokončili své komplexní hodnocení bezpečnosti cukrů ve stravě a jejich potenciální souvislosti se zdravotními problémy. Výsledky a zjištění popsaná ve stanovisku pomohou vnitrostátním orgánům veřejného…

Rostlinné náhražky, alternativní proteiny, hmyz, řasy, laboratorně vyrobené maso a další alternativy - vznikla nová odborná platforma pro alternativní potraviny a nápoje

14.2.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Rostlinné náhražky, alternativní proteiny, hmyz, řasy, laboratorně vyrobené maso a další alternativy - vznikla nová odborná platforma pro alternativní potraviny a nápojePotravinářská komora České republiky spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny reagují na současné trendy a změny v nákupním chování spotřebitelů. Obliba rostlinných produktů v Čechách stále roste, spotřebitelé vyhledávají nejvíce alternativy…

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí

7.2.2022, Zdroj: dTest

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končíLátku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby…

Spotřeba potravin - 2020

4.2.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Spotřeba potravin - 2020Český statistický úřad vydal souhrnné údaje o spotřebě potravin za rok 2020.

Výživové tvrzení „přirozený zdroj energie“Q&A

3.2.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zbytečná panika s prevencí užívání jódu?

1.2.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Zbytečná panika s prevencí užívání jódu?V médiích se šíří informace, že lidé skupují jódové tablety jako prevence proti možné jaderné katastrofě. Důvodem je vyhrožování prezidenta Putina atomovými zbraněmi. SÚBJ zaznamenal zvýšený zájem o jodové tablety pro profylaxi v případě, že se do v ovzduší…

Nutriční hodnocení potravin pomocí Nutri-ScoreZáznamGarance

27.1.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:50:07

Výživové označení Nutri-Score převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen (A, B, C, D, E) a barev od zelené do červené. Systém se používá zejména v západní části Evropy, kde je dobrovolný či povinný. Řada…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Potravinářská inspekce zjistila lepek v „bezlepkových“ pokrmech v restauracích

24.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Potravinářská inspekce zjistila lepek v „bezlepkových“ pokrmech v restauracíchStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci se zaměřením na potraviny a pokrmy označené „bez lepku“ a „nízký obsah lepku“. Inspektoři odebrali k analýze v akreditované laboratoři SZPI celkem 35 vzorků…

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030

10.1.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030Již od roku 2001 jsou základními řídícími dokumenty České republiky v oblasti bezpečnosti potravin strategie bezpečnosti potravin. V současné době platí již šestá strategie, Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030, schválená usnesením vlády České…

Označování potravin - revize pravidel o informacích, které mají být poskytovány spotřebitelům

7.1.2022, Zdroj: Evropská komise

Označování potravin - revize pravidel o informacích, které mají být poskytovány spotřebitelůmCílem této veřejné konzultace je shromáždit názory občanů ze zemí EU i mimo EU, jakož i názory profesionálních a neprofesionálních zúčastněných stran, pokud jde o iniciativy týkajících se revize právních předpisů EU o poskytování informací o potravinách…

Přehled nařízení EU: Potraviny pro zvláštní výživu, novel foods a GMOGarance

25.11.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových…

Zchlazování a regenerace pokrmů v kuchyniGaranceQ&A

23.11.2021, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Rejstřík EU pro výživová a zdravotní tvrzení při označování potravin

19.11.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Rejstřík EU pro výživová a zdravotní tvrzení při označování potravinNa základě článku 20 nařízení (ES) č. 1924/2006 Komise vytváří a pravidelně aktualizuje Rejstřík EU pro výživová a zdravotní tvrzení při označování potravin (dále jen rejstřík). Tento rejstřík slouží pouze k informativním…

Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021

25.10.2021, Zdroj: Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP)

Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021V úterý 19. 10. 2021 uspořádalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu webinář ke Světovému dni výživy na téma „Ovoce a zelenina jako součást udržitelných potravinových systémů a zdravé…

dTest: Tuňáka v konzervě se bát nemusíte

8.10.2021, Zdroj: dTest

dTest: Tuňáka v konzervě se bát nemusíteSnad každá poučka o zdravém životním stylu radí zařadit do jídelníčku ryby. Konzervovaný tuňák může být cestou, jak toto pravidlo splnit. Navíc železná zásoba v podobě konzervy s touto chutnou a zdravou rybou se jistě najde v naprosté většině domácností.…

Úprava limitu pro obsah tropanových alkaloidů v některých potravinách

22.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava limitu pro obsah tropanových alkaloidů v některých potravináchVýskyt tropanových alkaloidů v některých potravinách si vyžádal revizi současných maximálních limitů.

Zvláštní požadavky na potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživuGarance

21.9.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č.  609/2013  ze dne 12. června 2013 se změnil přístup k potravinám pro zvláštní výživu. Původní široké spektrum potravin pro zvláštní výživu bylo zúženo pouze na potraviny určené pro kojence a malé děti, potraviny…

Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. jako nové potraviny

30.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. jako nové potravinyKomise upravila podmínky pro použití oleje z mikrořas Schizochytrium jako nové potraviny.

Odpad z provozovny veřejného stravováníGaranceQ&A

20.7.2021, UniConsulting, Zdroj: Verlag Dashöfer

Novela vyhlášky o školním stravování

19.7.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Novela vyhlášky o školním stravováníV návaznosti na novelu školského zákona, která zavedla nový typ zařízení školního stravování, a sice výdejnu lesní mateřské školy bylo nutné provést úpravu i ve vyhlášce o školním stravování.

Může se 100% mošt označit, že je bez přidaného cukru?Q&A

15.7.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Požadavky na pesticidy v počáteční a pokračovací kojenecké výživě

13.7.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Požadavky na pesticidy v počáteční a pokračovací kojenecké výživěKomise sjednotila definice reziduí pesticidů vycházející z různých předpisů.

Kdy lze limonádu nazvat domácí?Q&A

6.7.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Právní regulace reklamy na výrobky cílící na zdraví

16.6.2021, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Právní regulace reklamy na výrobky cílící na zdravíPočínaje dnem 26. května 2021 postupně vstupuje v použitelnost nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/745 ze dne 5. dubna 2017, o zdravotnických prostředcích, změně směrnice 2001/83/ES, nařízení (ES) č. 178/2002 a nařízení (ES) č. 1223/2009 a o zrušení…

Nahrávám...
Nahrávám...