Ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, zdražuje maso i rostlinné oleje
7.5.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Světové ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, dál zdražuje maso a mírně se zvýšila i cena rostlinných olejů či obilovin. Zlevnil naopak cukr a mléčné výrobky. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Potraviny od začátku…
Změna složení doplňku stravy - notifikaceGarance
7.5.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:... Dobrý den,

při uvedení nového doplňku stravy je ze zákona PPP povinen oznámit tuto skutečnost MZe. Pokud dojde ke změně složení, oznámí PPP doplněk stravy s novým složením opět jako uvedení nového doplňku stravy? Je třeba nahlásit ukončení prodeje doplňku stravy s původním složením (tj.zrušit původní ...
2024/1026, Nařízení Komise (EU), měnící specifikace nové potravinářské oleoresiny bohaté na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialisGarance
6.5.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Evropská komise PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/1026 ze dne 8. dubna 2024 kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o specifikace nové potravinářské oleoresiny bohaté na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis (Text s významem pro EHP) EVROPSKÁ KOMISE, s ohledem na Smlouvu o fungování ...
Becherovka patří od začátku května definitivně polské skupině Maspex
6.5.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Značka Becherovka a společnost Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s. dnes dokončila přechod pod nového vlastníka. Od 1. května jejím majitelem bude polská skupina Maspex, která také vlastní značky jako ubrówka, Relax, Tiger energy drink, Dr Witt či…
2024/1023, Nařízení Komise (EU), měnící podmínky použití nové potraviny laktitolGarance
3.5.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Evropská komise PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/1023 ze dne 8. dubna 2024 kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470, pokud jde o podmínky použití nové potraviny laktitol (Text s významem pro EHP) EVROPSKÁ KOMISE, s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, s ohledem na nařízení Evropského ...
Webinář ke sledovatelnosti tabákových výrobků
3.5.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Dne 29. 4. 2024 se konal ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu konal webinář Ministerstva zemědělství, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní tiskárny cenin, s. p. určený pro zástupce výrobců, dovozců a distributorů tabákových…
Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový
2.5.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Výnos medu může letos podle Českého svazu včelařů klesnout oproti loňskému roku na polovinu až třetinu. Můžou za to teplotní výkyvy, se snížením teplot a jarními mrazy totiž zůstávají včelstva v úlech a spotřebovávají své zásoby, uvedl svaz. Včelařská…
852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance
24.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění: 
 
 Úřední věstník
 No
 page
 date
 ?M1 
 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008, L 277 ...
Potravinářské aditivní látky: Kyseliny, zásady, soli a esteryArchiv
1.7.2004, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Přehled látek, základní vlastnosti Kyseliny ve funkci přídatných látek jsou látky, které zvyšují kyselost
		 potraviny nebo které jí udělují kyselou chuť. Regulátory kyselosti jsou látky, které mění či udržují kyselost či
		 alkalitu potraviny. Kromě úpravy nebo udržování ...
Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance
14.7.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…
Ošetřování potravin ionizacíGarance
8.2.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ošetření potravin ionizací (synonyma: ozařování potravin, ionizace) je jedním z uznávaných a používaných způsobů ošetření potravin vedoucích ke snižování přítomnosti mikrobiálních patogenů nebo škůdců v potravinách. V literatuře se můžeme setkat i s pojmem…
HACCP: Systém kritických bodůGarance
18.11.2012, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Bezpečnost potravin a její zajišťování je jedním z nejdůležitějších, ale také nejkomplikovanějších atributů dnešního tržního hospodářství a mezinárodního volného obchodu s potravinami. V článku jsou shrnuty přístupy a přijaté zásady globálního zajišťování…
- 10/2024 Sb. novela nař. vl. č. 481/2012 Sb. (vyšlo dne: 24.1.2024 v částce č. 10)
- 13/2024 Sb. o požadavcích na jakost balených vod a o způsobu jejich úpravy (vyšlo dne: 26.1.2024 v částce č. 13)
Označování potravin 2024
12.6.2024, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Ing. Tereza Fišerová, Mgr. Ing. Eva Singrová, Ing. Kamila LacinováNejčastější dotazy, které k nám přicházejí, se týkají označování potravin. Jsme připraveni vám poradit, vše vysvětlit a představit vám novinky z této oblasti.
Nutriční hodnocení potravin pomocí Nutri-Score
18.9.2024, Praha, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.Výživové označení Nutri-Score převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen (A, B, C, D, E) a barev od zelené do červené. Systém se používá zejména v západní části Evropy, kde je dobrovolný či povinný. Řada institucí volá po jeho zakotvení do evropské legislativy. Mnozí ale považují takovéto výživové hodnocení potravin za příliš zjednodušující. Proto byl původní obecný algoritmus výpočtu novelizován, aby se do hodnocení zahrnuly i další faktory.
Výroba potravin 2025
24.10.2024, Praha, Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D., Ing. David Zima, Mgr. Ivana Mičkalová, Mgr. Adéla Paďourková, Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., Ing. Marie Tichá, Ing. Pavla Blackmore, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Ing. Magdaléna Hrubá, Ing. Anna MalenováPřipravte se na témata, která hýbou potravinářským sektorem. Nebude chybět reporting udržitelnosti dle požadavků obchodních řetězců, shrnutí toho co nás čeká s tématem ESG v roce 2025, také to, jaké jsou možnosti a rizika aplikace alternativ celoplastových materiálů určených pro styk s potravinami a nebude samozřejmě chybět ani se vším tím související posuzování environmentálních dopadů produktů v rozsahu jejich životního cyklu (LCA). Dále se budeme věnovat nejnovější ČR a EU legislativě, ale také biopotravinám, které jsou považovány za špičku ledovce tzv. ekologické zemědělství. Neopomeneme trendy ve výrobě potravin, zaměříme se na optimalizaci postupů při stanovení trvanlivosti potravin a probereme možnosti využití umělé inteligence.