dnes je 7.10.2025

Input:

Příklady označování: Těstoviny

6.10.2025, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.6.16
Příklady označování: Těstoviny

doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Základní požadavky na komoditu

Doplňující požadavky k nařízení č. 1169/2011/EU jsou stanoveny ve vyhlášce č. 18/2020 Sb. o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta.

Podle této vyhlášky se rozumí:

  1. těstovinami výrobky vyrobené tvarováním nekynutého a chemicky nekypřeného těsta připraveného z mlýnských obilných výrobků nebo jiných surovin rostlinného původu, popřípadě s přídavkem dalších složek,
  2. těstovinami sušenými těstoviny, které jsou po ztvarování usušeny na obsah vlhkosti nejvýše 13 hmotnostních procent,
  3. těstovinami nesušenými těstoviny, které z mikrobiologického hlediska snadno podléhají zkáze a jsou po ztvarování mírně osušeny na celkový obsah vlhkosti nejméně 20 hmotnostních procent,
  4. těstovinami čerstvými těstoviny, které z mikrobiologického hlediska snadno podléhají zkáze a jsou po ztvarování mírně osušeny na celkový obsah vlhkosti nejméně 24 hmotnostních procent a jejichž datum použitelnosti je nejvýše 14 dní od data výroby,
  5. těstovinami vaječnými těstoviny, k jejichž výrobě se kromě mlýnských obilných výrobků použijí vejce nebo vaječné výrobky,
  6. těstovinami semolinovými těstoviny vyrobené pouze ze semoliny, kterou se rozumí krupice z pšenice Triticum durum, bez přídavku vajec a vaječných výrobků,
  7. těstovinami semolinovými vaječnými těstoviny vyrobené pouze ze semoliny, kterou se rozumí krupice z pšenice Triticum durum, s přídavkem vajec nebo vaječných výrobků,
  8. těstovinami celozrnnými těstoviny vyrobené z celozrnné mouky z jednoho nebo více druhů obilovin, pohanky nebo rýže,
  9. těstovinami instantními těstoviny vyrobené speciálním technologickým postupem, které se pro konzumaci připravují rehydratací ve vodě nebo jiné tekutině.

Kromě povinných údajů uvedených v nařízení 1169/2011/EU se u těstovin ještě uvede v názvu výrobku vždy druh, skupina a podskupina výrobku.

Dále se uvede:

  1. a) u nesušených těstovin údaj o tom, že se jedná o těstoviny nesušené a označí se dobou použitelnosti,
  2. b) u těstovin balených vakuově nebo v inertní atmosféře údaj o době, do které je nutno spotřebovat potravinu po otevření tohoto obalu,
  3. c) u plněných těstovin označení náplně.

Jelikož se těstoviny vyrábějí z obilovin, musí se obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy, které patří mezi alergeny, při označování zvýraznit. Musí se vždy uvést konkrétní obilovina, nikoliv lepek. Na přítomnost lepku lze upozornit nad rámec obecných požadavků na označování alergenů podle nařízení č. 1169/2011/EU.

Sušené těstoviny se ukládají odděleně od látek aromatických, skladují se ve větratelných prostorách s relativní vlhkostí vzduchu nejvýše 75 %.

Nesušené těstoviny balené vakuově nebo v inertní atmosféře, které jsou mikrobiálně stabilní za běžných podmínek uvádění na trh, se uvádějí na trh při teplotě nejvýše 10 °C, pokud výrobce nestanoví jiné podmínky uchovávání.

Čerstvé a nesušené těstoviny se uvádějí na trh při teplotě nejvýše 8 °C.

U těstovin se uvádí též návod k přípravě. Při dodržení podmínek uvedených v návodu se těstoviny nerozvařují, nejsou lepkavé a zachovávají si svůj tvar i po uvaření.

Vzor etikety 1

Název výrobku: Špagety semolinové

Semolinové sušené těstoviny

Složení: semolina

Nahrávám...
Nahrávám...