dnes je 31.5.2023

Kdo je výrobce obalu?GaranceQ&A

3.3.2023, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Zdroj: PotravinyInfo

Zpětný odběr PET lahví a plechovek dorazil i do Česka. Zákazníci řetězců Kaufland a Lidl si jej mohou vyzkoušet v šesti prodejnách po celé zemi

3.3.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Zpětný odběr PET lahví a plechovek dorazil i do Česka. Zákazníci řetězců Kaufland a Lidl si jej mohou vyzkoušet v šesti prodejnách po celé zemiZatímco v již 13 státech Evropy je zálohování PET lahví a plechovek běžnou součástí každodenního života, Česko na svůj další krok směrem k cirkulární ekonomice stále čeká.

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 30/2021 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o obalech

24.2.2023, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 30/2021 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o obalechNávrh vyhlášky je předkládán v návaznosti na přijatý zákon č. 244/2022 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní…

Je povinnost uvádět na obalu potraviny podmínky skladování?GaranceQ&A

24.2.2023, Mgr. Karolína Mikanová, Zdroj: Verlag Dashöfer

TZ SOCR ČR: Aby se zálohování PET lahví a plechovek stalo přínosem, musí být postaveno na reálných číslech

6.2.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR

TZ SOCR ČR: Aby se zálohování PET lahví a plechovek stalo přínosem, musí být postaveno na reálných číslechPodle analýzy Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) vyjde zavedení systému zálohování PET lahví a plechovek na bezmála 5,2 miliardy Kč. Dalších téměř 1,3 miliardy Kč ročně bude zapotřebí k zajištění provozu. Celkově by se mělo ročně vysbírat až 2,3…

Bezpečnost potravin — bezpečné materiály určené pro styk s potravinamiGarance

24.1.2023, Zdroj: EUR-Lex

Bezpečnost potravin — bezpečné materiály určené pro styk s potravinamiNařízení (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami

Uvádění množství dusíku v ochranné atmosféřeGaranceQ&A

15.12.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zelená dohoda pro Evropu: předcházení vzniku odpadu z obalů, podpora opětovného použití a recyklace obalů

1.12.2022, Zdroj: Evropská komise

Zelená dohoda pro Evropu: předcházení vzniku odpadu z obalů, podpora opětovného použití a recyklace obalůKomise dnes navrhuje nová celounijní pravidla pro obaly, které by díky tomu již neměly být rostoucím zdrojem odpadu ani frustrace spotřebitelů. Každý Evropan vyprodukuje v průměru téměř 180 kg obalového odpadu ročně. Obaly jsou jedním z hlavních způsobů…

Lokalizace textů na spotřebitelském baleníGaranceQ&A

27.10.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Environmentální dopady obalových materiálůZáznamGarance

20.10.2022, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:24:44

Potravinové obaly tvoří poměrně významnou část směsného komunálního odpadu. Současný tlak na snižování jeho objemu vyvolává snahy po hledání nových materiálů použitelných v obalovém průmyslu. Různé materiály představují různou environmentální zátěž, nicméně…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

2022/1616, Nařízení Komise (EU) o materiálech a předmětech z recyklovaných plastů určených pro styk s potravinami, k 20. 9. 2022Garance

20.9.2022, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, Zdroj: Verlag Dashöfer

Konec jednorázových plastů dnes schválil Senát

10.8.2022, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Konec jednorázových plastů dnes schválil SenátSenát dnes schválil zákon zakazující jednorázové plasty v České republice. Poté, co ho prezident podepíše, by měl začít platit v polovině podzimu. Nová legislativa zahrnuje hned několik typů opatření – od úplného zákazu výrobků, přes omezení jejich…

Pokyny Unie k nařízení (EU) č. 10/2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami, pokud jde o informace v dodavatelském řetězciGarance

17.5.2022, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a spotřebitele, Zdroj: Verlag Dashöfer

Tento dokument je součástí řady dokumentů, které poskytují pokyny pro používání nařízení (EU) č.  10/2011  1 Nařízení Komise (EU) č. 10/2011 ze dne 14. ledna 2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami (Úř. věst. L 12, 15.1.2011, s.…

Konference Odpady v podnikové ekologii - 17. května 2022

25.4.2022, Zdroj: ENVIprofi

Konference Odpady v podnikové ekologii - 17. května 2022Už rok platí nové odpadové zákony. Znáte a plníte všechny povinnosti, které z nich vyplývají? Umíte efektivně odpadům předcházet?

Uvádění hmotnosti skupinového baleníGaranceQ&A

5.4.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Obaly na bázi papíru pro potraviny: Doporučení pro výrobce obalů a výrobce potravinGarance

4.1.2022, Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Posouzení vhodnosti papírů s obsahem recyklátu, resp. potištěných papírů, pro kontakt s potravinami je záležitost vyžadující expertní posouzení osobou k tomu dostatečně kvalifikovanou. Při hodnocení toho, zda je určitý druh recyklovaného nebo potištěného…

Obaly na bázi papíru pro potraviny: Nejvýznamnější kontaminantyGarance

28.12.2021, Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Příčin zdravotních rizik u obalů z papíru je celá řada. Vyplývají už z vlastní výroby buničiny ze dřeva a dalšího zpracování papíroviny. Uváděna jsou například rezidua antrachinonu. Mnohem významnější rizika ale vyplývají z používání sběrových papírů, řady…

Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost z pohledu právní úpravy

27.12.2021, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost z pohledu právní úpravyAktuálně diskutovaným tématem v oblasti potravinářského práva na půdě příslušných orgánů EU je mimo jiné otázka revize nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen…

Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance

16.11.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.

Obaly na bázi papíru pro potraviny: Legislativa a normyGarance

2.11.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Obaly na bázi papíru pro potraviny: Úvod do problematikyGarance

26.10.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Papír je významný materiál využívaný pro výrobu obalů potravin. Používá se buď jako takový, nebo impregnovaný polymerními materiály, či laminovaný polymerními nebo hliníkovými fóliemi. Do kontaktu s potravinami se papírenské výrobky mohou dostat i v jiných…

Online prodej potravin se v Česku každoročně zdvojnásobí, zvyšuje poptávku po skladových prostorách a nájmy v nich

13.10.2021, Zdroj: ČTK, Cushman & Wakefield

Online prodej potravin se v Česku každoročně zdvojnásobí,  zvyšuje poptávku po skladových prostorách a nájmy v nichTržby za online prodej potravin v Česku v posledních třech letech rostly o 106 procent ročně, jde o nejdynamičtější sektor e-commerce. Podíl e-commerce na maloobchodních tržbách v Česku by měl koncem letošního roku dosáhnout téměř 15 procent, nejvíce ve…

Oznamovací povinnost - materiály a předměty určené pro styk s potravinamiZáznamGarance

10.9.2021, Ing. Miroslav Kapoun, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:52:02

Praktický webinář, který vás seznámí s aktuální právní úpravou oznamovací povinnosti provozovatelů potravinářských podniků, kteří dovážejí či vyrábějí materiály a předměty pro styk s potravinami. Seminář je určen také „čistým“ výrobcům či dovozcům…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Sklady obalů pro potraviny a péče o obalový materiálGarance

31.8.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Přestože je většina obalových materiálů poměrně stabilní a na první pohled nevyžaduje zvláštních opatření, je třeba jejich skladování věnovat pozornost. Obecně je nutno zabránit mikrobiálnímu i mechanickému znečištění skladovaných obalů a obalových materiálů…

Obaly pro mikrovlnný ohřev potravinGarance

10.8.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Jedním z charakteristických znaků vyspělé společnosti je vzrůstající poptávka spotřebitele po výrobcích nabízejících mu stále větší komfort. V potravinářském průmyslu tak například v současné době prochází obdobím výrazného rozvoje použití mikrovlnného ohřevu…

Aktivní systémy balení při výrobě potravinGarance

27.7.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

V posledních zhruba 30 letech došlo k významnému rozvoji aktivních systémů balení. Některé prvky balení spadající do této kategorie byly pochopitelně používány již dříve, ale až v uvedeném období je možné nalézt jejich systematický výzkum a cílené zavádění do…

Balení potravin z pohledu celého životního cykluZáznamGarance

15.7.2021, doc. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D. MBA, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:48:41

Volba materiálů pro balení potravin začíná výrobce i spotřebitele zajímat i z pohledu ochrany životního prostředí. Je lépe balit potraviny do jednorázových obalů, recyklovatelných obalů či opakovaně použitelných obalů? Jak velký vliv na environmentální dopady…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Balení potravin v modifikované atmosféřeGarance

13.7.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Změny vlhkosti a oxidoredukční změny potravin a představují základní procesy ovlivňující kvalitu skladovaných potravin, které lze zásadním způsobem ovlivnit systémem balení. Částečně to platí i o změnách způsobených…

Biodegradovatelné obaly ve výrobě potravinGarance

29.6.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Prudce stoupající celosvětový objem výroby syntetických polymerních materiálů, často extrémně odolných vůči působení životního prostředí, vyvolal v posledních desetiletích poptávku po produkci polymerů prakticky využitelných ale snáze rozložitelných. V této…

Mezinárodní konference v rámci partnerského projektu PK ČR - FoodSafety4EU

3.6.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Mezinárodní konference v rámci partnerského projektu PK ČR - FoodSafety4EUPozvánka na 6. mezinárodní on-line konferenci organizovanou v rámci partnerského projektu PK ČR - FoodSafety4EU, financovaného z programu HORIZON 2020.

Legislativní úprava požadavků na obaly a obalové materiályGarance

18.5.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení a předpisy vztahující se k problematice balení potravin je možné rozdělit do následujících skupin:

Úřad EFSA poskytuje dodavatelům potravin doporučení ohledně informací pro spotřebitele

29.4.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Úřad EFSA poskytuje dodavatelům potravin doporučení ohledně informací pro spotřebiteleNový nástroj úřadu EFSA umožní dodavatelům potravin snazší rozhodování, jak informovat spotřebitele o skladování potravin a časových limitech spotřeby.

Přehled nařízení EU: Hygienické požadavky na výrobu potravinGarance

22.4.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2019/1793 ze dne 22. října 2019 o dočasném zintenzivnění úředních kontrol a mimořádných opatření upravujících vstup určitého zboží z určitých třetích zemí do Unie, kterým se provádějí nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)…

Legislativní souhrn: Bezpečnost potravin -- bezpečné obalyGarance

15.4.2021, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 ze dne 27. října 2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami a o zrušení směrnic 80/590/EHS a 89/109/EHS

Základní aspekty balení potravinGarance

13.4.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Každý obal a tedy i obal potravinářského výrobku má plnit tři základní funkce. V prvé řadě má chránit výrobek před znehodnocením především ve sféře oběhu. Způsob balení je tak jedním z prostředků prodloužení údržnosti potravin, kdy ovlivňuje nejen zlepšení…

Oznamovací povinnost - materiály a předměty určené pro styk s potravinami

5.4.2021, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Oznamovací povinnost - materiály a předměty určené pro styk s potravinamiPodle § 26 odst. 5 a 6 zákona 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, je výrobce a dovozce materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami povinen písemně oznámit zahájení, změnu…

Konečné znění obalového zákonaZáznamGarance

19.1.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:53:00

Novela obalového zákona konečně prošla Poslaneckou sněmovnou a zdaleka se nebude týkat pouze zálohování plastových lahví. Od 1. 1. 2021 nastanou nové povinnosti jak pro výrobce, kteří uvádějí balené výrobky na trh, tak pro podnikající právnické a fyzické…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

On-line kurz zaměřený na vakuové balení a balení v modifikované atmosféře

13.1.2021, Zdroj: Food Standards Agency

On-line kurz zaměřený na vakuové balení a balení v modifikované atmosféřeBritská Food Standards Agency (FSA) provozuje on-line kurz zaměřený na balení v prostředí vakua a balení v modifikované atmosféře. Kurz má zvýšit povědomí o těchto technikách a rizicích, která při jejich používání…

Obaly na bázi papíru pro potravinyGarance

1.1.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Láhve na mléko z cukrové třtiny

8.12.2020, Zdroj: Biotrin z.s.

Láhve na mléko z cukrové třtinyNovozélandská společnost Fonterra začala prodávat kravské mléko v láhvích, které jsou vyrobené z cukrové třtiny. Nová 2l láhev představuje příklad udržitelného zdrojového materiálu - přírodního, obnovitelného a trvale použitelného, což je významné jak pro…

Upozornění pro dovozce materiálů a předmětů přicházejících do styku s potravinami (FCM) - plastového kuchyňského nádobí z polyamidu a melaminu z Čínské lidové republiky a Hongkongu na povinnost využívání systému Traces - NT

19.11.2020, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Upozornění pro dovozce materiálů a předmětů přicházejících do styku s potravinami (FCM) - plastového kuchyňského nádobí z polyamidu a melaminu z Čínské lidové republiky a Hongkongu na povinnost využívání systému Traces - NTHygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) upozorňuje, že došlo k zavedení elektronických verzí Společného zdravotního vstupního dokladu (dále jen „SZVD => CHED") v rámci systému TRACES NT (Trade Control and Expert Systém New…

Nahrávám...
Nahrávám...