dnes je 19.8.2022

Duha na talíři aneb co dává ovoci a zelenině jejich typickou barvuGarance

16.8.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ovoce a zelenina tvoří důležitou součást našeho jídelníčku. Jsou významným zdrojem mnoha biologicky aktivních látek, zejména vitamínů, antioxidantů, ale i některých mikrobicidních látek, minerálních látek a vlákniny. Výskyt těchto látek se u jednotlivých druhů…

Maximální limity ochratoxinu A v některých potravinách

16.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Maximální limity ochratoxinu A v některých potravináchNovela nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, upravuje limity pro obsah ochratoxinu A v některých potravinách.

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina

15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravinaSlavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…

Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. bohatého na DHA a EPA jako nové potraviny

15.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. bohatého na DHA a EPA jako nové potravinyKomise upravila podmínky pro použití oleje z mikrořas Schizochytrium jako nové potraviny.

Maximální limit pro kyselinu kyanovodíkovou v určitých potravinách

12.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Maximální limit pro kyselinu kyanovodíkovou v určitých potravináchNovela nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, upravuje limity pro obsah kyseliny kyanovodíkové.

Stanovisko MZe (SZPI a SVS) k přístupu označování místa původu potravin ke dni 1. 1. 2023

12.8.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Stanovisko MZe (SZPI a SVS) k přístupu označování místa původu potravin ke dni 1. 1. 2023Na trhu s potravinami se vyskytují případy, kdy potravina informací na etiketě naznačuje původ výrobku z určitého místa, avšak ve skutečnosti byla potravina vyrobena na jiném místě, o kterém není spotřebitel…

Vyrobeno pouze ze 100% přírodních surovin?Q&A

11.8.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Konec jednorázových plastů dnes schválil Senát

10.8.2022, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Konec jednorázových plastů dnes schválil SenátSenát dnes schválil zákon zakazující jednorázové plasty v České republice. Poté, co ho prezident podepíše, by měl začít platit v polovině podzimu. Nová legislativa zahrnuje hned několik typů opatření – od úplného zákazu výrobků, přes omezení jejich…

Monitorování rtuti v rybách, korýších a měkkýšíchGarance

9.8.2022, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, Zdroj: Verlag Dashöfer

Miliony navíc pro potravinové banky: Ministerstvo přidalo na jejich provoz dalších 20 milionů

9.8.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Miliony navíc pro potravinové banky: Ministerstvo přidalo na jejich provoz dalších 20 milionůMinisterstvo zemědělství (MZe) v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu a zhoršení finanční situace sociálně slabších skupin obyvatel rozdělí mezi potravinové banky navíc 20 milionů korun. Cílem potravinových bank je snížit plýtvání potravinami a rozdělit…

Lokální supermarkety dávají ruce pryč od prodeje rychlokuřat

5.8.2022, Zdroj: OBRAZ – Obránci zvířat, z. s.

Lokální supermarkety dávají ruce pryč od prodeje rychlokuřatKampaň Rychlokuřata slaví první úspěchy. KONZUM Ústí nad Orlicí a supermarkety pod značkou Trefa a Terno totiž vydaly své závazky, že skoncují s prodejem rychlokuřat do roku 2026. Kampaň, která upozorňuje na utrpení kuřat chovaných pro maso na českých farmách,…

Změna podmínek použití nové potraviny nikotinamid ribosid chlorid

5.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna podmínek použití nové potraviny nikotinamid ribosid chloridKomise povolila rozšíření použití nikotinamidu ribosidu chloridu na potraviny pro zvláštní lékařské účely a náhradu celodenní stravy pro regulaci hmotnosti.

Přehled nařízení EU: Označování potravinGarance

4.8.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/787 ze dne 17. dubna 2019 o definici, popisu, obchodní úpravě a označování lihovin, používání názvů lihovin v obchodní úpravě a při označování jiných potravin, ochraně zeměpisných označení lihovin, používání lihu…

Nová publikace PK ČR a ČTPP: Výživové údaje na obalech potravin - Jak je číst a jak jim rozumět

4.8.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Nová publikace PK ČR a ČTPP: Výživové údaje na obalech potravin - Jak je číst a jak jim rozumětPotravinářská komora ČR nabízí všem provozovatelům potravinářských podniků pomoc v podobě samostatných otázek a odpovědí k nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, aby více přiblížila nová pravidla pro označování…

Vyhodnocení soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek

3.8.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Vyhodnocení soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobekJednání hodnotící komise 9. ročníku soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek se uskutečnilo dne 20. července 2022 od 9:30 hod. v sídle PK…

Návrh novely vyhlášky o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařstvíGarance

2.8.2022, Ministerstvo zemědělství, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ministerstvo zemědělství ČR předložilo návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 88/2017 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství, která je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o…

Jsou mořské plody stejně zdravé jako běžné mořské ryby?

2.8.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Jsou mořské plody stejně zdravé jako běžné mořské ryby?Obecně platí, že ryby jsou velmi zdravou potravinou. Obsahují kvalitní bílkoviny a třeba losos nebo jiné tučné ryby obsahují i dostatek omega-3 cenné tuky. Jistě, nebudete jíst pravidelně třeba maso mečouna nebo další druhy, o nichž je známo, že obsahují rtuť,…

Kombinace českého a slovenského jazyka v deklaraci složeníQ&A

1.8.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Letní úroda kvalitních potravin s logem KLASA

29.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Letní úroda kvalitních potravin s logem KLASAPro spotřebitele je KLASA zárukou kvality, a to platí i při nákupu potravin pro děti. Mezi nově oceněné výrobky patří hned několik výrobků, které zpestří jejich jídelníček – kuličky do polévky a ovocné přesnídávky. Ostatní si pak pochutnají na klobáse či…

Testování potravin ve spotřebitelské organizaci dTestZáznamGarance

28.7.2022, Ing. Jan Maryška, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:15:38

Základní principy spotřebitelského testování v organizaci dTest. Příprava a metodika spotřebitelských testů. Proces vyhodnocování spotřebitelských testů. Zásady mediální prezentace…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Zpráva o výkonu přenesené pravomoci svěřené Komisi nařízením (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelůmGarance

26.7.2022, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, Zdroj: Verlag Dashöfer

ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU o výkonu přenesené pravomoci svěřené Komisi nařízením (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

2017/2470, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením o nových potravinách, k 26. 7. 2022Garance

26.7.2022, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, Zdroj: Verlag Dashöfer

Úplné znění prováděcího nařízení (EU) 2017/2470.

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvarohOcenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemstvíTaké v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…

Přejdou supermarkety k většímu množství privátních značek?

22.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Přejdou supermarkety k většímu množství privátních značek?Privátní značky se vracejí na scénu poté, co si pandemie Covid-19 vynutila jejich útlum. V roce 2021 prodeje privátních značek klesly v celé Evropě.

Novela zákona o ochraně označení původu a zeměpisných označení

22.7.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Novela zákona o ochraně označení původu a zeměpisných označeníHarmonizace s evropskými předpisy si vyžádala novelu zákona č. 452/2001 Sb.

Označení výrobku vhodného pro diabetikyQ&A

21.7.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení vlády o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školGarance

19.7.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízením vlády č. 74/2017 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol a o změně některých souvisejících nařízení vlády, je upravena implementace evropského školního projektu Ovoce,…

Včely a pesticidy: Návrh aktualizovaných vodítek pro hodnocení rizik

19.7.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Včely a pesticidy: Návrh aktualizovaných vodítek pro hodnocení rizikEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu pokynů pro hodnocení rizik přípravků na ochranu rostlin pro včely, které se týkají včel medonosných, čmeláků a samotářských…

Použití ovesného lecitinu v kakaových a čokoládových výrobcích

19.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Použití ovesného lecitinu v kakaových a čokoládových výrobcíchKomise EU formou nařízení schválila použití ovesného lecitinu jako potravinářské přídatné látky a přidělila mu kód E 322a.

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána

18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předánaOsm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…

Novela nařízení vlády o podmínkách poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol

15.7.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Novela nařízení vlády o podmínkách poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školNovela nařízení vlády reaguje na nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/245, kterým jsou nově vymezeny činnosti, které mohou být prováděny jako součást doprovodných vzdělávacích opatření v rámci školního projektu Ovoce, zelenina a mléko do…

Značky kvality a jejich význam pro obchodníkyZáznamGarance

14.7.2022, Ing. Anna Malenová, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:19:26

Na českém trhu se vyskytuje mnoho značek kvality potravin jako jsou např. Klasa, Regionální potravina apod. Vedle těchto celostátně mediálně podporovaných značek existuje velké množství značek „privátních“. Ty cílí na rozličné skupiny zákazníků,…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Výroční konference Platformy pro reformulace

14.7.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Výroční konference Platformy pro reformulaceSrdečně zveme všechny, kteří se zajímají o reformulace potravin a vzdělávání v oblasti zdravého životního stylu a výživy, na šestou výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se uskuteční dne 15. září 2022 od 9:30 hodin v Národní technické knihovně v…

Srovnání obsahu cukru u ovocného výrobku a džemuQ&A

14.7.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Klání o nejlepší českou biopotravinu mění název

13.7.2022, Zdroj: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Klání o nejlepší českou biopotravinu mění názevPRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku. Největší soutěž v oblasti potravin s certifikacÍ BIO u nás vstupuje do své třetí dekády s novým názvem a logem. Do boje o titul Nejlepší biopotravina roku 2022 se mohou hlásit…

Méně byrokracie, lepší přehled o prostředcích na ochranu rostlin i ochrana kvalitního chmele. Poslanci schválili nové zákony Ministerstva zemědělství

13.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Méně byrokracie, lepší přehled o prostředcích na ochranu rostlin i ochrana kvalitního chmele. Poslanci schválili nové zákony Ministerstva zemědělstvíVe třetím, tedy posledním, čtení dnes schválila Poslanecká sněmovna zákony připravené Ministerstvem zemědělství. Jde o zákony o ekologickém zemědělství, veterinární péči, rostlinolékařské péči a o ochraně chmele. Normy ještě projedná Senát a poté je podepíše…

Přehled nařízení EU: Kontaminanty v potravináchGarance

12.7.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2022/741 ze dne 13. května 2022 o koordinovaném víceletém kontrolním programu Unie pro roky 2023, 2024 a 2025 s cílem zajistit dodržování maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách rostlinného a živočišného původu a na…

Ohlašovací povinnost pro e-shopGaranceQ&A

5.7.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Změna specifikace pro olej z Calanus finmarchicus

5.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna specifikace pro olej z Calanus finmarchicusZa základě žádosti výrobce upravila Komise EU specifikaci pro použití oleje z korýše Calanus finmarchicus.

Jádra jedlé odrůdy dávivce černého jako nová potravina

4.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Jádra jedlé odrůdy dávivce černého jako nová potravinaKomise EU povolila uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. na trh jako nové potraviny.

Důležité upozornění pro dovozce některých vodních živočichů ze třetích zemí

4.7.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Důležité upozornění pro dovozce některých vodních živočichů ze třetích zemíStátní veterinární správa (SVS) upozorňuje české dovozce, kteří importují ze třetích zemí (zemí mimo EU) především okrasné vodní živočichy (ryby, korýše a měkkýše), že od úterý 5. července 2022 dochází ke změně unijního seznamu druhů vodních živočichů…

Zatřídění dokumentu
Zatřídění dokumentu
Vztahuje se k typu informace:
Vztahuje se k aktuálnosti:
Zdroj:

Nedostupné pro váš modul.

Akce
Nahrávám...
Nahrávám...