dnes je 18.4.2024

CCCF17/ Prezident Panamy má zahajovací projev na setkání o kontaminantech

18.4.2024, Zdroj: Codex Alimentarius

CCCF17/ Prezident Panamy má zahajovací projev na setkání o kontaminantech17. zasedání Kodexového výboru pro kontaminanty v potravinách (CCCF) bylo oficiálně zahájeno v Panama City dne 15. dubna po projevech Jeho Excelence prezidenta Panamské republiky Laurentina Cortizo Cohena a dalších významných hostů. Slavnostní zahájení…

Rajčata mohou snížit vysoký krevní tlak

17.4.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Rajčata mohou snížit vysoký krevní tlakKonzumace většího množství rajčat může pomoci snížit riziko hypertenze. Byla zveřejněna studie v časopise European Journal of Preventive (2023). Kardiologové zkoumali téměř 7000 lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se zúčastnili španělské dietní studie…

ESG krok za krokempřipravujemeGarance

16.4.2024, Mgr. Dan Heuer, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:00:00

Nová pravidla pro zveřejňování informací o udržitelnosti jsou na světě. A přímo či nepřímo se dotknou každé firmy. Jaké nové povinnosti dopadnou na všechny velké a nepřímo i malé a střední podniky? Jak, kdy a co mají české firmy reportovat? Na semináři vás…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení výživových hodnot potravin; členské státy Evropské Unie zůstávají v otázce podpory Nutri-Score nadále nejednotné

16.4.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení výživových hodnot potravin; členské státy Evropské Unie zůstávají v otázce podpory Nutri-Score nadále nejednotnéPortugalsko se stalo dne 05/04/2024 osmou evropskou zemí, která přijala systém Nutri-Score jako národní systém označování výživových hodnot potravin na přední straně obalu.

Podíl stanovišť včelstev bez varroázy letos meziročně vzrostl ze 17 na 20 procent

15.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Podíl stanovišť včelstev bez varroázy letos meziročně vzrostl ze 17 na 20 procentPodíl stanovišť včelstev, ve kterých se nevyskytovali roztoči způsobující nemoc varroázu, letos vzrostl na pětinu z loňských 17 procent. Vyplývá to z pravidelného monitoringu Státní veterinární správy (SVS), jehož výsledky má ČTK k…

Povinné uvádění země původu u čerstvého ovoce a zeleniny, suchých skořápkových plodů, sušeného ovoce, krájeného ovoce a zeleniny a banánů

12.4.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Povinné uvádění země původu u čerstvého ovoce a zeleniny, suchých skořápkových plodů, sušeného ovoce, krájeného ovoce a zeleniny a banánůNařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2023/2429, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o obchodní normy pro odvětví ovoce a zeleniny, některé výrobky z ovoce a zeleniny a odvětví banánů, a zrušuje nařízení…

Vitamin B12 v potravinách

11.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Vitamin B12 v potravináchKobalamin, jak se vitamin B12 označuje v odborné literatuře, patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě. Přestože ostatní vitaminy této skupiny se v lidském těle dlouhodobě neskladují, kobalamin může být v jaterní tkáni uchováván až po dobu několika…

Budoucnost potravin: Rýžová zrna s masem uvnitř

10.4.2024, Zdroj: Biotrin z.s.

Budoucnost potravin: Rýžová zrna s masem uvnitřVědci z jihokorejské univerzity Yonsei představili průlom v potravinářství: kultivovanou hovězí rýži obsahující živočišné svalové a tukové buňky, umístěné uvnitř rýžových zrn. Tato hybridní potravina, která je díky procesu kultivace buněk zbarvena do světle…

LCA balených potravinZáznamGarance

10.4.2024, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:40:04

Pro posuzování environmentálních dopadů produktů v rozsahu jejich životního cyklu, tedy od získání surovin na jejich výrobu, přes vlastní výrobu produktu i jeho obalu, až po konečnou spotřebu a nakládání se zbytky výrobku a obaly jako s odpadem, je metoda LCA…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Dotaz na povinný odvoz gastro odpaduGarance

9.4.2024, Mgr. Ing. Eva Singrová, Zdroj: PotravinyInfo

Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu

9.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trenduSpotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál klesala, a to o 8,4 procenta. Dokazují to data společnosti Consumer Panel GfK, která v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tento trend odpovídá celoevropskému i…

Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

8.4.2024, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhyS příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však…

Výroba lihovin a alkoholických nápojů

4.4.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Výroba lihovin a alkoholických nápojůU prodeje alkoholických nápojů je potřeba rozlišovat alkoholické nápoje jiné než lihoviny a lihoviny.

Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu

3.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trenduSpotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál klesala, a to o 8,4 procenta. Dokazují to data společnosti Consumer Panel GfK, která v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tento trend odpovídá celoevropskému i…

Švestková povidlaGarance

2.4.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Energetické nápoje

2.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Energetické nápojeSlibovaná mentální energie či nadváha a obezita. Rub a líc jednoho z oblíbených nápojů dětí a mladistvých.

Letos v únoru hygienici v Praze zkontrolovali 214 provozoven stravovacích služeb

1.4.2024, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Letos v únoru hygienici v Praze zkontrolovali 214 provozoven stravovacích služebHygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) v období měsíce února 2024 v metropoli zkontrolovala celkem 214 provozoven stravovacích služeb (viz graf č. 1). To je o 25 víc než za stejný časový úsek předchozího roku. Na kontrolách se…

Trh s biopotravinami se v České republice v roce 2022 meziročně zvýšil

29.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Trh s biopotravinami se v České republice v roce 2022 meziročně zvýšilTrh s biopotravinami v České republice roste, ve srovnání s rokem 2021 byl předloni meziroční růst vyšší o 12,9 %. České domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 6,95 miliardy korun. Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2022, kterou…

Meziresortní skupina pro institucionální stravování má jasné výsledky a práce na dalších krocích probíhají podle plánu

28.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Meziresortní skupina pro institucionální stravování má jasné výsledky a práce na dalších krocích probíhají podle plánuMinisterstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s odborníky na výživu a dalšími aktivně pracují na reformě školního stravování. Již v únoru byla vydána Metodika…

Uhlíková stopa v kontextu ESGGarance

27.3.2024, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Již víme, že ESG znamená téma udržitelnosti. V tomto příspěvku se budeme věnovat souvislosti ESG a uhlíkové stopy. Zodpovíme si na otázku, jak spolu tyto dva pojmy souvisí a jak se vzájemně prolínají…

Mikroplasty jsou všude, ovlivnit můžeme to, kolik jich vypijeme

27.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Mikroplasty jsou všude, ovlivnit můžeme to, kolik jich vypijemeMikroplasty jsou téma, které zatím rezonuje především v kruzích odborné veřejnosti. Vědci už potvrdili jejich přítomnost prakticky všude – ve vodě, v potravě, ve vzduchu, v lidském těle. A i když dopady fragmentovaných plastových částeček na zdraví lidí…

Čeští vědci se snaží zvýšit výživovou hodnotu jedlého hmyzu

26.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Čeští vědci se snaží zvýšit výživovou hodnotu jedlého hmyzuTým českých vědců z 20 odborných pracovišť se pokouší zlepšit výživovou hodnotu vybraných druhů jedlého hmyzu. Ten se v posledních letech těší stále větší oblibě díky obsahu bílkovin.

Limit glyfosfátu v datlovém sirupu a v datlíchGarance

26.3.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Výjimečné zemědělské produkty a lokální potraviny - kolik ocenění mohou získat?

22.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Výjimečné zemědělské produkty a lokální potraviny - kolik ocenění mohou získat?V souvislosti s plánovanými legislativními změnami se v současné době mluví o značkách kvality, jejichž exkluzivita se vztahuje k zeměpisnému označení, místu původu či tradičnímu výrobnímu postupu. Pojďme si společně připomenout druhy pečetí, které jsou díky…

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči

21.3.2024, Zdroj: Úřad vlády

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péčiPředkládaný návrh zákona reaguje na nová nařízení Komise vydávaná v oblasti veterinární péče a zároveň i na poznatky z aplikační praxe.

Kontrola nelegálního skladu v SAPĚ odhalila 300 kg potravin neznámého původu

20.3.2024, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Kontrola nelegálního skladu v SAPĚ odhalila 300 kg potravin neznámého původuÚřední veterinární lékaři Státní veterinární správy koncem minulého týdne při společné kontrole s Policií ČR v pražském areálu SAPA odhalili nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo téměř 300 kg živočišných produktů neznámého původu skladovaných nevhodným…

ESG - dvojí materialita, GAP analýzaZáznamGarance

20.3.2024, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:59:25

Aktuální stav ve vydávání ESG standardů a co si prakticky představíme pod dvojí materialitou a co je to GAP analýza odhalí nový on-line seminář ESG - dvojí materialita, GAP analýza. Seminář se zabývá otázkami: Kdy se nás bude týkat ESG Reporting? Od kdy začne…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Podmínky skladováníGarance

19.3.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Expert: Snižovat emise ze zemědělství lze i jinak než vybíjením skotu

19.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Expert: Snižovat emise ze zemědělství lze i jinak než vybíjením skotuRedukovat stav skotu kvůli snižování emisí skleníkových plynů a konkrétně metanu je nesmyslné. Způsobem, jak řešit produkované množství metanu u hospodářských zvířat, je strava. Pokud je krmení kvalitní, tak metanu produkují mnohem méně, řekl ČTK Miloslav…

Výživové tipy

18.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Výživové tipyJak to udělat, aby můj jídelníček byl zdravější? Kromě pestrosti a vyváženosti jsou nejdůležitějšími faktory obsah a kvalita tuků a vhodný výběr sacharidů. Poradíme vám, jak vhodně kombinovat jednotlivé živiny a jak vhodně snížit množství přijímaného tuku,…

Jiří Kopáček: Konzumace mléka a mléčných výrobků má v ČR dlouholetou tradici

18.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Jiří Kopáček: Konzumace mléka a mléčných výrobků má v ČR dlouholetou tradiciJiří Kopáček je předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského. Svaz je stavovskou organizací subjektů působících v mlékárenském průmyslu či s tímto sektorem bezprostředně souvisejících. Vznikl v roce 1990 a členskou základnu tvoří mlékárny,…

Uhlíková stopaGarance

14.3.2024, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Uhlíková stopa je pojem, který definuje, jak jednotliví lidé, činnosti nebo podniky ovlivňují kvalitu zemské atmosféry. Vyjadřuje ekologickou odpovědnost jednotlivce nebo skupiny pomocí konkrétních čísel a umožňuje sledovat změny.…

Džus neexistuje! Jaký je rozdíl mezi koncentrátem a nektarem?

14.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Džus neexistuje! Jaký je rozdíl mezi koncentrátem a nektarem?Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná…

Potravinářská inspekce vydala opatření obecné povahy zakazující uvádět do oběhu potraviny s látkami HHC, HHC-acetát, HHC-O nebo THCP

13.3.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce vydala opatření obecné povahy zakazující uvádět do oběhu potraviny s látkami HHC, HHC-acetát, HHC-O nebo THCPStání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v návaznosti na novelu nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, ve znění pozdějších předpisů, dne 6. 3. 2024 vydala opatření obecné…

Přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, na vině je i umělá inteligence

12.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, na vině je i umělá inteligenceVe světě v posledních letech přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, podle vědců je to kvůli oteplování moří a také kvůli technologiím, které se k chovu na lososích farmách používají. Informovala o tom BBC. Počet uhynulých lososů na těchto…

Označování alergenůGarance

12.3.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - únor 2024

11.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - únor 2024Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).

Základní pojmy v ESGGarance

8.3.2024, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Zajímá vás téma ESG, a přitom si možná nejste úplně jisti, co jaký termín v oblasti ESG znamená. Tak si probereme ty základní, a pokud vás napadne otázka k pojmu v oblasti ESG, napište nám ji a můžeme připravit pokračování s vysvětlením k dalším…

Potravinářská komora vyhlašuje 11. ročník soutěže „Cena PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“

8.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potravinářská komora vyhlašuje 11. ročník soutěže „Cena PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny vyhlašují v roce 2024 již jedenáctý ročník soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Cílem této soutěže je podpora českých…

V boji proti antimikrobiální rezistenci u lidí a zvířat je nutné pokračovat

7.3.2024, Zdroj: EFSA

V boji proti antimikrobiální rezistenci u lidí a zvířat je nutné pokračovatRezistence bakterií rodu Salmonella a Campylobacter, které se běžně vyskytují u lidí i zvířat, je pozorována velmi často, konstatuje zpráva, kterou vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Evropským centrem pro prevenci a kontrolu…

Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace

6.3.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace4. březen byl Světovým dnem obezity (World Obesity Day). Nadváha a obezita postihují v současné době téměř 60 % dospělých a téměř jedno ze tří dětí v Evropě. Také v České republice se výrazně nad zdravou váhou pohybuje více než 60%…

Uvádění textu na obalu - high proteinGarance

5.3.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoumají zakázané stimulátory růstu v mase

5.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoumají zakázané stimulátory růstu v maseVědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se ve spolupráci s firmou Steinhauser Tišnov zaměří na zakázané stimulátory růstu obsažené v mase. V první fázi budou zkoumat prasata, plánují i pokus na drůbeži. Cílem projektu je najít účinný způsob,…

Novinky v potravinářské legislativěZáznamGarance

5.3.2024, Ing. David Zima, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:32:06

Prezentace poskytne posluchačům přehled o aktuálním stavu potravinářské legislativy, a to jak na národní úrovni, tak na úrovni Evropské unie. Budou představeny novinky a vývoj v oblasti potravinového práva, včetně změn a aktualizací, které byly provedeny během…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Nová položka v NBT knihovně - Kukuřice se zvýšeným obsahem lysinu

4.3.2024, Zdroj: Biotrin z.s.

Nová položka v NBT knihovně - Kukuřice se zvýšeným obsahem lysinuKukuřice, jedna z nejrozšířenějších plodin na světě, trpí nedostatkem lysinu. Lysin je esenciální aminokyselina, kterou si naše tělo neumí samo vytvářet, a proto je nezbytné ji získávat z potravy. Vzhledem k důležitosti lysinu pro lidské zdraví se vědci snaží…

Na Regionálních potravinách si pochutnáváme už 15 let. Zatím tuto značku kvality získalo už 1 473 výrobků

1.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Na Regionálních potravinách si pochutnáváme už 15 let. Zatím tuto značku kvality získalo už 1 473 výrobkůZačíná 15. ročník soutěže Regionální potraviny, značky kvality pro výrobky lokálních potravinářů a zemědělců. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství. Za 14 let trvání soutěže získalo právo nosit logo Regionální potraviny 1 473 výrobků. Letošní kampaň na…

Sledovatelnosti tabákových výrobků - seznam uložišť

29.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Sledovatelnosti tabákových výrobků - seznam uložišťDle ustanovení čl. 15 odst. 8 směrnice 2014/40/EU a čl. 26 odst. 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2018/574 je vyžadováno, aby výrobci a dovozci tabákových výrobků uzavřeli smlouvy s poskytovatelem, který je nezávislou třetí stranou, o zřízení primárního…

Akce
Nahrávám...
Nahrávám...